Allegri 4-3-3-ja

Általános megvetés övezi, rosszabb esetben kiröhögéssel tarkítva Allegri munkáját, különösen az elmúlt 2 évet tekintve. Van itt mindenféle köpködés: irtózik a valódi alkotóktól, csak az focista számára, aki lefosott ínnal is lefutja a 35 kilométert meccsenként, és a csapatából rövid úton száműzi azokat a játékosokat, akik egy rögbimérkőzésen nem állnák meg a helyüket. Igaz ez? Valamelyest igen, de Allegri filozófiája egyáltalán nem idegen az olasz futballtól, és Gorgiászt sem pofoznánk fel azért, mert nagy valószínűséggel butaságot állított. Ráadásul Allegri a maga közegében – ami nem az elképzelt Milan szintje – kifejezetten hasznosan mozog, elég csak a pár évvel ezelőtti Cagliari példáján megnézni. Úgyhogy most sem csináltunk mást, csak feltúrtuk a trequartistákról szóló posztban már emlegetett szövetségi könyvtárat, és megnéztük, mi az igazi hitvallása Allegrinek.

A modern futballban alapvetően három összetevőre támaszkodnak a szakemberek, mégpedig a játékosok fizikai, technikai és pszichológiai felkészültségére. Én ezeken belül azokat a rendszereket kívánom bemutatni, amelyek középpontjában a középpályák állnak. Értekezésemben nem kívánom ellenfélről-ellenfélre elemezni, hogy milyen esetben mennyit kell változtatni saját játékunkon, mert ez túl messzire vezetne. Egy átfogó képet igyekszem nyújtani. Az elmúlt évem (itt Allegri a 2004/2005-ös szezonról beszél) volt a második, amelyet edzőként töltöttem. Kénytelen voltam a szezon során alkalmazkodni a körülményekhez, mert SPAL-hoz kerülésem másnapján már indult a felkészülés, így nem tudtam a saját elképzeléseim szerint alakítani a keretet.

Allegri alfája és ómegája ez a trió

Allegri alfája és ómegája ez a trió

Ezért el kellett azon gondolkoznom, hogyan tudom a meglévő embereket megfelelően felhasználni. Kezdetben 4-4-2-őt képzeltem el, de sérülések miatt végül a 4-3-3-nál döntöttem. A bajnokság első 8 meccsét így az utóbbi felállással játszottuk le. A háromtagú középpálya közepén egy registával (4-es számú játékos), egy alapvetően trequartistával (10-es számú játékos) a támadósort pedig egyfajta megfordított háromszögként két szélsővel és egy prima puntával.

Tehát a négyes számú játékos a regista, a tízes vagy nyolcas a támadóbb jellegű középpályás. Világosan látható a regista védelem előtti, járőr szerepe.

Tehát a négyes számú játékos a regista, a tízes vagy nyolcas a támadóbb jellegű középpályás. Világosan látható a regista védelem előtti, járőr szerepe

A regista

A technikai képzettség és a taktikai feladat eltérő a három középpályásnál. A registának egészen a védelem előtt kell játszania, míg a trequartistának általában a többi középpályás előtt. Az ideális registának rendelkeznie kell a következő tulajdonságokkal:

– Karizma, amivel nem csak tettekben, de szavakban is irányítani képes a középpályát.

– Példának okáért, ha az ellenfél rávezeti a középpályára a labdát, a registának kell feltartania addig a támadást, amíg a két szélső nem zár vissza, a két másik középpályás pedig nem vágja el a további támadók útját. Ezzel egy időben, a prima puntának végig úgy kell helyezkednie, hogy a megiramodó ellenfél játékosai között kiugratható legyen.

– Amint véget ért az ellenfél támadása, a registának kötelessége a pályán rendelkeznie, hogy mind a középpályások, mind a támadók azonnal felvegyék eredeti pozíciójukat a pályán.

Abban az esetben, ha a három támadót az ellenfél elzárta a csapat többi részétől, különösen elővigyázatosan kell eljárni. Lassítani szükséges a játékot, miközben 8-as számú játékosunk magával viszi emberét, a rivális 3-as számú focistáját, a négyesünk – tehát a registánk – átveszi a mi nyolcasunk helyét, tízesünk pedig helyettesíti elvesző centerünket.

A regista (4) nem támad embert azonnal, de a középpálya és a támadósor igen

A regista (4) nem támad embert azonnal, de a középpálya és a támadósor igen

Ezeken felül fontos, hogy egy regista jó technikával és képzettséggel rendelkezzen, ha szükséges rövid vagy éppen hosszú labdákkal keresse társait. Kiváltképp fontos, hogy remekül tudjon a pályát átívelően passzolni, mert így a támadásokban és a védekezésben is új szituációkat teremthet. Mivel alapvetően a védelem előtt helyezkedik el, átlós mozgásaival a hátvédeknek is be kell segítenie, így tehermentesítve őket. Ő az, aki egyensúlyt biztosít, és nem ritkán ő a legképzettebb játékosa is a csapatnak.

A 8-as és 10-es játékos

A centrálisan elhelyezkedő regista mellé két olyan társ kell, akik egyenletes futóteljesítményre képesek. Ez utóbbi azért is szükséges, mert a csapat három támadóval játszik, így gyakran alakulhatnak ki létszámhiányos helyzetek, a megelőzéséhez pedig sok futás kell. Ezen felül akadnak még olyan tulajdonságaik, amelyek őket külön is elválasztják.

A 10-es játékos biztosítja a támadások második hullámát, tökéletesen képes az utolsó vagy utolsó előtti passzokat kiosztani, jól lő távolról, és kreatívan besegít egyéb feladataiba is a támadóknak.

All eyes on us

All eyes on us

A 8-as játékosnak nagyobb a taktikai érzéke, többet marad a középpályán, többet dolgozik labda nélkül és inkább a labdaszerzésekre koncentrál. Habár neki általában visszafogottabb a technikai képzettsége, mint a tízesnek, viszont fizikailag erősebb, és a legtöbb bedobást is ő végzi el, alkalmanként a szabadrúgásokat is.

A későbbiekben Allegri még áttért a hagyományos trequartista-szerepre is, de azt már korábban Mancini egyrészt jobban, másrészt érdekesebben kifejtette, így szükségtelen megismételni. Az inkább érdekes, hogy Allegri – szemben Mancinivel – 10 év után is hiba nélkül tartja magát az elképzeléseihez, illetve a legutóbbi szezonig tartotta magát, és ennek igazán csak Kaká érkezése vetett véget. Amit leír a registáról, az egy az egyben stimmel Montolivóra, a 8-as játékost De Jongról mintázták, a tisztelet miatt viszont a tízes szerepkörben pályára lépőket – ami a tiszta 4-3-3-mat jelenti – nem írnánk le. Sőt, eggyel előrébb is tiszta volt a helyzet: prima puntaként Pazzini/Balotelli, a széleken pedig a Fáraó és Niang. Ha valamiért biztosan megilleti a tisztelet Allegrit, hát azért, mert szinte mindig ragaszkodik az elképzeléseihez és a maga képére formálja mindenkori csapatát.

Korábbi taktikai posztokat itt találtok.