Őszi összegzés a második vonalból!

Serie B 2013-2014Egy hosszabb téli szünet alatt arra is jut idő, hogy némi számvetést vegyünk az olasz foci második vonalának első félévéről, az első 21 fordulóról. Keményen dolgoztak a srácok, nem volt gond, hogy karácsony, vagy közeledő szilveszter, sűrített programban lemelózták az utolsó játéknapokat. Mostantól január 25.-ig lesz egy szusszanásnyi idő rendezni a sorokat, frissíteni a játékosállományt a piacról, nyalogatni a sebeket, készülni a nagy tavaszi hadjáratra. Kivétel ez-alól a Varese, és a Novara csapata, akik decemberben egy özönvíz miatt kihagyták az egymás elleni összecsapásukat, így nekik január 19.-én ennek a pótlásával indul a parádé. Egyébként az első fele a szezonnak több esetben is meglepetésekkel tarkított, pozitív, illetve negatív előjelekkel váltogatva egymást. A következőekben ezeket a pontokat vesszük górcső alá, szó lesz pozitív, és negatív meglepetésekről úgy a játékosok terén, mint a csapatokén, illetve ha megengeditek szubjektív véleményemet kinyilvánítva az ősz csapatát is összerakom, valamint az ősz játékosára is teszek egy merész próbálkozást!

Mancosu az őszi gólkirály!

Mancosu az őszi gólkirály!

Pozitívumok!

Több elem közül talán az egyik legfontosabb jelenség, hogy a 4 harmadosztályból feljutott alakulat közül mind egytől-egyig kimagaslóan szerepel, a „legrosszabb” helyen  a Latina áll, ha lehet így fogalmazni a 11. pozícióval kapcsolatban. Kiemelendő közülük is az Avellino dobogós helyezése, akik a Galabinov-Castaldo csatárduóval vették az akadályokat, s mindössze csak 3 pontra vannak a listavezető Palermótól. A négy együttes közül is talán a Carpi play-off helyezése tűnik jelen pillanatban a legüdébb színfoltnak, Kovácsik Ádám, és társai példás csapatteljesítménnyel küzdötték magukat a jelenlegi helyükre. A Trapaniból magasan kiemelkedik Matteo Mancosu, aki 14 góljával nemcsak a csapata góllövőlistáját vezeti, hanem az egész ligáét is. A Latinaról tudni kell, hogy szeptemberben átestek egy edzőváltáson, ami után az újdonsült szakvezetővel egy 13 meccses veretlenségi sorozatba álltak bele. A félszezon első szakaszában azt gondolom nem volt olyan rajongó, beleértve a saját szurkolóikat is, akik ne csodálkoztak volna a Virtus Lanciano rajtján, a 12. fordulóban érezték meg először a vereség keserű ízét, ami ebben az esetben annyira nem is volt keserű, ráadásul a 11 összecsapásos rajt során mindössze csak 5 kapot gólt jegyezhettek föl. Onnantól kezdve átél a Maio család szeretet klubja egy kisebb mélyrepülést, ám ennek ellenére az 5. mínusz hét ponttal lemaradva a listavezetőtől minden várakozást fölül múlt. A várakozásoknak ellenben megfelelő az, hogy a Palermo vezeti a ligát, bár cseppet sem úgy indult a történet, ahogyan azt vártuk, s Gattuso bicskája is beletört ebbe a nyögvenyelős rajtba, azóta viszont kihasználva a többiek botlásait az élre álltak. Így van ez rendjén, a másodosztály legerősebb keretével rendelkező egyesület jó úton van a visszafelé vezető úton több szuper egyéni teljesítménnyel, a 20 éves Belottival az élen, rajta kívül az argentin Munoz, valamint a svájci Morganella is sokat tett az őszi első helyért. Elképzelhető, hogy Belottinak nem főszerepet szántak még a nyáron, sokkal inkább Laffertynek, vagy Abel Hernandeznek kellet volna ezt a titulust betöltenie, ám a fiatal utánpótlás válogatott támadó learatta a babérokat, persze nem érdemtelenül.

Érthető avellinói öröm. Minden előzetes számítás fölülmúlt az őszi 3. hely.

Érthető avellinói öröm. Minden előzetes számítást fölülmúlt az őszi 3. hely.

Laczkó 13-szor kapott lehetőséget ősszel, ám cseppet sem biztos hogy marad tavasszal.

Laczkó 13-szor kapott lehetőséget ősszel, ám cseppet sem biztos hogy marad tavasszal.

Negatívumok!

Sajnos a nyári előrejelzés ellenére nagyon beragadt a Padova, és a Reggina is, pedig közülük legalább a Biancoscudattit a dobogóra vártam, ennek ellenére egy edzőcsere után némi javulással  még mindig a a kieső-zónát erősítik. Laczkóra többször számított Mutti mester, Feczesinnek egyenlőre csak epizódszerep jutott, bár az bizakodásra adhat okot, hogy karácsony másnapján a Fecze-Rocchi csatárkettős kezdett a Siena ellen. A Reggina egy nagy rakás ürülékre hasonlít, pedig rajtam kívül a bordó-mezes fanatikusok is nagy várakozásokkal voltak teli, s ezt mi sem jelzi jobban, hogy a legmagasabb nézőszámot is ők szállították a nyitómeccsen. A januári mercatón nagyon aktívnak kell lenniük ha ezt a keretet megszeretnék erősíteni, bár az első hírek a kifejezetten faszántósan teljesítő Federico Gerardi távozásáról szólnak. Hasonló halmazba sorolnám a tavaly a play-offig elsétáló Novara őszi előadását is, ők is túl vannak már egy edzőváltáson, de az sem segített túl sokat, pedig Gonzalez, Lazzari maradt, és visszatért Rigoni is, egyedül Seferovic volt a ngyobb súlyú távozó. Mindössze csak négy győzelmet tudtak összekaparni, egyetlen szépségdíjas teljesítmény a veterán ős-Novarás Rubino nevéhez fűződik, aki a többiek balfaszoskodása mellet tett is le valamit az asztalra. Hozzászoktunk az elmúlt években a Varese jó teljesítményéhez, szinte állandó meghatározója volt a ligának, de Maran távozása óta fokozatosan esik vissza a csapata teljesítménye, ez még csak súrolja a negatív produktumot, hisz mentségükre szólván nagyon szoros a középmezőny. Ellenben a kanári színben pompázó Modena egészen elképesztő módon mutat rossz példát másoknak, az utolsó 9 bajnokijából csak  4 döntetlenre futotta 5 vereségből, s már csak 4 pontra vannak a kiesőzónától. Náluk érdemes azért kiemelni azt a Babacart, akinek a menedzsere biztosított mindenkit, hogy marad tavasszal is, s valljuk meg őszintén rájuk is fér, hisz a lőtt gólok durván 50 %-át szállította a szenegáli.

Nagy-nagy sorozatok, legek!

A Barátok közt, és a Jóban-rosszban után ősszel új sikervárományos sorozatokat is megtapasztalhattunk, közülük is rögtön kiemelkedett a Virtus Lanciano 11 meccses veretlen rajtja. Jó irányba halad a bajnokságot nem éppen a legrózsásabban kezdő Brescia a megdöntéssel, jelenleg zsinórban 8 veretlen összecsapásnál járnak, bár a Leonessa nevéhez a liga történelme is raktároz jelenleg egy rekord sorozatot a 2011-12-es szezonból. Akkor a szezon közepén sikerült nekik zsinórban 5 idegenbeli győzelmet tolniuk, „0” kapott góllal. Erősen negatív sorozatot tudhat magénak a Juve Stabia, aki sereghajtóként valamikor szeptemberben tudott utoljára meccset nyerni, azóta 16 összecsapáson keresztül csak vegetálnak, hozzáteszem a szezonjuk egyetlen győzelme volt az 5. fordulóbéli. Hasonlóan borzasztó a Novara több mint 2 hónapos nyert meccs nélküli periódusa, ami 12 bajnokin keresztül tartott ki. Van három döntetlen-királyunk is, a Cesena, és a Siena is 10-szer ikszelt le a 21 meccses őszi fordulóból, de még őket is fölülmúlja a Brescia 12 pontosztozkodása.

A legtöbb rúgott góllal a Siena büszkélkedhet, 35-öt rámoltak be az ellenfelek kapujába, míg a legkevesebb kapottat a dobogó második fokán állomásozó Empoli tudhatja magáénak! A legtöbb győzelmet a Palermo érte el, szám szerint 12-őt, míg a legkevesebbet a sereghajtó darazsak, 1-et. A legtöbb vereséget szintén ők szedték össze 14-et, míg a legkevesebb vereséggel a Brescia villoghat, mindössze csak 3-szor fektették őket két-vállra.

Ragusa az ősz egyik legjobb játékosának bizonyult!

Ragusa az ősz egyik legjobb játékosának bizonyult!

Az ősz csapata!

Az elején azt gondoltam, hogy buli lesz kiválasztanom az ősz csapatát, aztán közben majdnem felhagytam az egésszel, mert 22 társulatból 21 játéknap alapján kiszedni a legjobb 11-et lehetetlen küldetés, egyszerűen állandó hiányérzete marad az embernek, és vagy ötször átírtam. Nagyon sajnálom, hogy kihagytam a Cittadellaból Di Robertót, vagy az Empoliból Ruganit, illetve Tonellit, Bellottiról nem is beszélve. Ők ugyanúgy megérdemelték volna a helyüket, mint akiket végül én beraktam, na de hát az embernek a saját szubjektív véleményéért vállalnia kell a következményeket, ha vannak egyáltalán! Gondolok itt arra, hogy akár kellő ostorozás kijárhatna irányomba, mert kevesen vannak a listavezetőtől, vagy, hogy a dobogós Avellinóból senki nem került be.

Ecco: 3-4-3.  Sepe /Virtus Lanciano/ – Volta /Cesena/, Ceppitelli /Bari/, Munoz /Palermo/ – Ragusa /Pescara/, Pulzetti /Siena/, Barreto /Palermo/, Bernardeschi /Crotone/, – Mancosu / Trapani,/, Carracciolo /Brescia/, Pavoletti /Varese/.

top11

Röviden róluk:

Sepe: Nápolyban nem lesznek kapus-gondok!

Volta: Régen volt már ilyen formában.

Ceppitelli: Igazi vezéregyéniség.

Munoz: A visszajutás lovagja lehet.

Ragusa: Az ősz játékosa szerintem!

Pulzetti: A mutatott játéka miatt fáj a Bologna vezetőségének a feje: “kölcsönadtuk”,,,!

Barreto: Rutinosan, mesterien focizott.

Bernardeschi: Még csak 19 éves, ne kiabáljunk el semmit, bár ősszel szemrevaló volt.

Mancosu: A gólkirály.

Carracciolo: Minden rutint kihasználva 13-at vágott.

Pavoletti: A Varese húzó, és nyerőembere.