Szétrohadt betonkatlanok helyett üvegpaloták

Az egész Serie A – és részben, ahogy látni fogjátok, Serie B – stadionépítési lázban ég, habár konkrét kapavágásokig mindeddig csak a Juventus és az Udinese jutott el, illetve ne feledjük a Reggianát (sic!), hiszen csak hármójuknak van saját tulajdonú arénájuk. Az Udinese a közeljövőben költözhet a Friuliból. A fennmaradó csapatok több-kevesebb elvi határozat elfogadásához jutottak csak el, ami részben érthető, mert iszonyatos költségekkel jár egy modern aréna felhúzása. Hosszútávon viszont mindenképpen megéri, lévén senkivel nem kell kakaskodni a bérleti díjon, és már rövid úton komoly költségvetési növekedés állhat be adott klub életében.

Ennyit a dumáról, egy szép, színes, képes poszt következik, sok tervvel.

Palermo

Zamparini ígéretei szerint ennek a stadionnak már állnia is kéne Palermóban. A tervek alapján a komplexum a hét minden napján nyitva tartana, amolyan igazán modern, közösségi térként, fitnesztermekkel, múzeummal, éttermekkel, mozival, és még ki tudja, mennyi mindennel. Maga a nézőtér 35 ezres lenne.

A csodálatos környezet változatlan maradna.

Egy ideig még várhatunk rá.

Cagliari

Ha valamelyik csapat szurkolói örülnének egy stabil, új stadionnak, hát azok a Cagliari hívei. Ez sem mostanában várható, de szép kis ékszerdoboz lenne, a maga 23 ezres befogadási képességével.

Természetesen teljesen fedett nézőtér.

Boldog emberek meccsre tartanak.

Atalanta

Talán az eddigi legimpozánsabb tervei a bergamóiaknak vannak. Ez sem lenne túlméretezve, 25 ezren mehetnének a meccsre.

Cifra palota.

Udinese

A decens, angol klubok otthonáról mintát vett beruházás hamarosan elkészül, 22 ezres lesz.

Fény!

Üveg!

Fiorentina

Egészen futurisztikus környezetet képzeltek el az építészek.

Nem is tudjuk, mire hasonlít ez igazán, szürreális, de izgalmas.

Hellas Verona

A veronaiak terveiről nincsenek külön képeink, de ezen a videón egy igazán érdekes elképzelés tekinthető meg, mert természetesen ők is szabadulni igyekeznek a társbérletben használt, elagott és szükségtelenül nagy Bentegoditól.

Lazio

Az első nagyobb stadion, itt már 52 ezer nézővel számolnak, és a neve is megvan, nem meglepő módon a Sas stadion névre hallgatna. Mostanában úgyis adott a kabaré. Csakúgy, mint a Palermónál, itt is éttermekkel, múzeummal és bevásárlóközponttal lenne megspékelve az aréna, sőt, egy olimpiai műsorszámok megrendezésére alkalmas uszodakomplexum is helyet kapna. A projekt lassan 10 éve indult, így nagy kockázatot nem vállalunk azzal, hogy egy ideig ez is fantázia marad.

Nem semmi tetőszerkezet.

Az igen.

Pisa

Róluk újfent egy videónk van.

Roma

Még a Sensi-család mutatta be ezt a látványtervet, de a jenkik még jobban ráfeküdtek a témára, egy szerződést már kötöttek is a római főpolgármesterrel, így nem elképzelhetetlen, hogy pár év múlva valami hasonlóból valóság is lesz. Szintén van videónk, a Gladiátor zenéjével, ami egyrészt stílszerű, másrészt meg felveti Russell Crowe témáját is, aki pont a film forgatásakor azt mondta, szereti a Laziót, pózolt is a mezükben,  később meg Tottival váltott trikót. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy Hollywood csúnya, gonosz, pillantnyi érdekek alapján hazudó hely.

Vicenza

A tervek szerint a Vicenza 30 ezres arénája is minden nap várná az embereket, átfogó közösségi szolgáltatásokkal.

Melyek a legszebbek, legjobbak, legkívánatosabbak?