Hernanes a megfelelő ember az Inter megmentésére?

A téli átigazolási időszak egyik legkomolyabb összegű klubváltása a Whoscored-szerkesztőséget is megihlette, a témában született írásukat közöljük.

Amikor Hernanes utolsó alkalommal hajtott ki Formellóból, megállt, lehúzta kocsijának ablakát, és aláírásokat osztogatott a gyülekező szurkolóknak. Az a hozzáállás, ahogy fogadták – bár akkor már nyilvánvaló volt, hogy távozik az Interhez -, őszintén megrendítette Hernanest. Könnyekkel az arcán adta oda a stoplisát az embereknek, tisztelete jeléül. Lotito azonban már nem volt ilyen szerencsés. Halálos fenyegetések garmadáját kapta, egy felháborodott szurkoló még a Lazio elnökének sajtótájékoztatóját is megzavarta hívásával. Persze Lotito született showman, a mikrofonok előtt kezdett el beszélgetni vele. (Érdemes megnézni a linkelt videót, külön figyelmet érdemel Lotito roppant menő mobilja.) A Lazio-szimpatizánsok egyértelműen fel voltak háborodva azon, hogy elvesztették az egyik legjobb játékosukat, ráadásul mindebből az Inter profitált. Ám valóban megérte az Internek megszerezni Hernanest?

Pusztán pénzügyi szempontokat nézve, egyáltalán nem. Hernanes szerződéséből már csak másfél év volt hátra, az pedig egyértelműnek látszott, hogy a Lazio által felajánlott hosszabbítást nem fogja elfogadni. 15 millió euróért való megvétele – ami az Inter és Hernanes teljesítményének függvényében még további 5 millióval is több lehet – Lotito gazdasági hozzáértését dicséri. Ez rengeteg pénz egy 28 éves Hernanesért, és drága mulatság egy olyan Internek, amely deklaráltan költséghatékony üzemmódban akar működni.

Sok kérdés felmerül ezzel kapcsolatban. Példának okáért: mi történt azzal a kijelentéssel, hogy az Internek előbb el kell valakit adnia, és csak utána tud vásárolni, ahogy azt Thohir többször hangsúlyozta? Nem arról beszélt mindenki a klubnál, hogy 26 éves kor felett nem igazolnak, és az új játékosok maximális keresete 2,5 millió euró lehet? Hernanes 2018-ban már magasan 3 millió euró feletti összeget fog hazavinni. Egy olyan játékos, mint Jorginho – aki 22 éves, és fele játékjoga 6,5 millióba került – sokkal jobban illett volna a beharangozott tervekhez.

Bosszantó, mennyire nincsenek összhangban a klubnál a cselekedetek az előzetes kijelentésekkel. Emlékezzünk, pár héttel ezelőtt az Inter még csatárt szeretett volna igazolni, Vucinic személyében, ám a Guarin-Vucinic-üzlet a szurkolói tiltakozások miatt meghiúsult. A montenegrói helyett akartak szerezni egy támadót? Nem, inkább megvették Hernanest, akit 2010-ben olcsóbban megszerezhettek volna, jóval kevesebb fizetésért. Akkor miért nem tették? Nos, ennek volt pár oka.

Először is, 2010 nyarán az Inter elhasználta az utolsó, nem EU-ból érkezett játékosnak fenntartott helyét, Coutinho leigazolásával. Ahhoz, hogy Hernanest megszerezzék, a Chievóba szerették volna küldeni Coutinhót, de ebbe ő nem ment bele. Továbbá az is közrejátszott, hogy Balotelli eladása után egy csatárra is szükségük volt, így a Lazio beelőzte őket, és 2010 augusztusában megszerezték Hernanes aláírását. Tipikus Inter.

Jobb későn, mint soha, igaz? Visszatérve a lényegre, Hernanes pontosan az a játékos, akire szüksége van az Internek. A milánóiak középpályája híján van kreativitásnak, ez pedig különösen szembeötlő volt vasárnapi, torinói vereségük estéjén. Éles különbség van ugyanis egy Vidal-Pogba-Pirlo és egy Taider-Kuzmanovic-Kovacic sor között. A számok nyelvén szólva: a Juventus középpályája 19-cel több gólt, 9-cel több gólpasszt, 55,8-cal több passzt meccsenként, 3,4-gyel több kulcspasszt, 3,5-lel több kapuralövést és 3,7-te több szerelést mutatott be a szezon során, mint az Inter középpályája. Össze sem hasonlíthatóak.

Persze meg kell jegyeznünk, hogy ez nem az Inter legjobb középpályás-sora. Cambiasso sérült, Guarin az átigazolási hercehurca miatt nem került be a keretbe, Hernanes pedig szintén nem lehetett ott, mert a mercato utolsó napján 5-kor zártak a bankok, így azok a pénzügyi garanciák, amiket a Lazio felé vállalt az Inter, csak hétfőn válhattak valósággá, tehát játékengedélyét nem adta ki a liga. A fenti játékosokkal rögtön máshogy festene az Inter, bár Cambiasso futni már nem nagyon tud, Guarin pedig nem is olyan sokkal ezelőtt még úgy gondolt magára, mint aki a Juventus játékosa. Rajtuk kívül viszont nincsenek mások.

Mazzarri most abban gondolkozhat, ami Nápolyban sikereket hozott neki: Cavanit behelyettesíti Palacióval, Lavezzit és Hamsíkot pedig Hernanessel és Guarinnal/Álvarezzel. Bár ez sem egyértelmű. Vannak, akik inkább eredeti szerepében látnák Hernanest, a védelem előtt, amolyan Pirlo-stílusban. Mások azt mondják, azon a poszton kapja meg végre igazán a lehetőséget Kovacic, hogy bebizonyíthassa, megéri azt a 11 millió eurót, amit tavaly ráköltöttek. És ezzel összecseng az is, hogy Hernanes olaszországi karrierje során javarészt a középpálya és a támadók között kapott szerepet, ahol jól érvényesült cselezési képessége – 1,6 alkalommal, meccsenként -, illetve lövési kedve és tudása – 2,5 alkalommal, meccsenként.

Meg kell várnunk a hétvégét, hogy lássuk, Mazzarri miként döntött. Az Inter 2014-ben győzelem nélkül áll, és csak a Livorno-Chievo-Sassuolo trió szerzett náluk kevesebb pontot ebben a naptári évben. Most azt a Sassuolót fogadják, akiknek ősszel 7 gólt rúgtak. Mindezeket szem előtt tartva, az Internek igazán szüksége van egy Prófétára, és értékelhető kinyilatkoztatásaira.