Csatárkeringő

Először, kedves olvasók engedjék meg, hogy bemutatkozzak. Ezen a néven hosszú évekig publikáltam a régi népsportos Lazio blogon (nem nehéz kitalálni, hogy egy lazialeval bővült a blog) másrészt sokaknak a drukkerkocsmából is ismerős lehetek. Mostantól, időnként itt is olvashatják a bölcseleteimet.
1982 World Cup Final. Madrid, Spain. 11th July, 1982. Italy 3 v West Germany 1. Italy's Paolo Rossi celebrates after scoring the opening goal in the World Cup Final.

Régóta vita tárgyát képezi akár a blog szerkesztőségén belül, akár más olasz futballal foglalkozó fórumokon, hogy a nyári világbajnokságra Prandelli melyik támadókat vigye magával és kiket hagyjon otthon. Mivel a védelemben és a középpályán is kérdés nélkül megvannak az alapemberek (ott maximum 1-2 töltelék helyért mehet a harc De Silvestri és Abate között) addig a csatárposztokra bejelentkezett nagyjából tíz játékos. Ne legyenek illúzióink, Prandelli ötnél többet nem fog vinni, pláne ha 4-3-3-at fog játszani két szélsővel (Candreva, Cerci) és egy ékkel. Jöjjön egy kis pro és kontra lista, arról, hogy kinek miért (nem) lenne ott a helye a keretben.

Mario Balotelli: Talán a legellentmondásosabb figurája a mai calcionak. Sokak szerint egy meg nem értett zseni, szerintem egy túlontúl is sztárolt közepes szintű támadó. Az igazság valószínűleg a két vélemény között van. Mikor 18-19 évesen feltűnt az olasz futball egén, még meglehetősen fényesen ragyogott a csillaga. Akkor, joggal hitte azt mindenki, hogy új világsztár van születőben. Persze, a hülyeségei megvoltak, de gondoltuk, hogy majd csak be nő a feje lágya. Igazándiból most ott tartunk, hogy világsztár sem lett -még?- és 24 évesen sem tud megkomolyodni. Vannak zseniális meccsei, majd utána jön két-három találkozó, ahol észre sem lehet venni. Idén a bajnokságban öt azaz öt akciógólt szerzett, ami egy sztárnak nevezett játékosnál édeskevés. Ami mellette szól, hogy talán ő az aki leginkább képes lehet egy fontos meccsen, fontos gólt lőni, viszont a formája, a mentalitása és az, hogy még mindig egy időzített bomba egyértelműen ellene szól. Én, személy szerint nem vinném, viszont Prandelli nem meri majd kihagyni.

combo balotelli cassano

Alberto Gilardino: Papíron a legjobb prima punta. Kifejezetten kedvelem is őt, a formája sem rossz. Viszont, ha arra gondolok, hogy a legjobb nyolc között a németek ellen Gilardino a csatárunk, akitől a gólt kell várni, a hideg kiráz. Benne sem most, sem korábban nem éreztem azt, hogy egy nagy csapatot, egy nagy csapat ellen a hátán tud vinni. Gilardino tökéletes játékos a Chievo, a Bologna és a Cagliari ellen. Sőt, Costa Ricaval szemben is biztosan szerezne egy gólt. Viszont, a hozzá hasonló bójacentereket ma, egy komolyabb védelem gond nélkül veszi le a pályáról. Lásd Mario Gomez esetét a 2012-es EB elődöntőn. Prandelli kedveli is őt és valóban a posztján talán a legjobb, viszont ez az a poszt, ami a modern fociban minimum kikopó félben van. Valószínűleg, ő is ott lesz a VB-n, viszont normális esetben csak epizód szereplő lehet.

Ciro Immobile: Vezeti a góllövőlistát, méghozzá ha csak az olasz játékosokat nézzük, akkor olyan fölénnyel, ami utolérhetetlennek tűnik. Bomba formában van, ráadásul Cercivel piszok jól megértik egymást. Az Immobile-Cerci duó a legeredményesebb páros az idei kiírásban. Sokan felhozzák ellene, hogy nincs nemzetközi tapasztalata, viszont 2006-ban mennyi nemzetközi tapasztalata volt Toninak vagy Grossonak? A Jövő egyértelműen az övé, könnyen gólkirály is lehet, ráadásul a srác Balotellihez képest fejben is rendben van, fiatalság ide, vagy oda. Komoly kérdés, hogy Prandelli be meri hívni őt, vagy sem, viszont egy ilyen év után egyértelműen megérdemelné. Van egy közhely: A csatárokat a góljai száma minősíti. Ő 17-et lőtt és ezek közül egyik sem volt tizenegyes. Nálam, övé lenne a kilences mez.

Ciro Immobile Italy v Republic Ireland UEFA ZjhiRAfvO6Wl

Antonio Cassano: Annak ellenére, hogy laziale vagyok, valamiért nagyon kedvelem ezt a meg nem értett zsenit. Szilárd véleményem, hogy még mindig nincs nála jobb fantasista, ráadásul így közeledve a 32-höz a feje is kezd rendbe jönni. Vezérszerepe van abban, hogy a Parma ennyire jó szezont produkál, 11 gólja mellett van 6 gólpassza is, és úgy tűnik, hogy az erőnlétével sincs idén komoly gond. A 2012-es EB-n is végig jól játszott, szóval mellette szólhat, hogy nemzetközi tapasztalata is van, formája is jó, ráadásul a posztján nála jobbat nehéz találni. Jó hír lehet a Cassano-fanoknak, hogy a kapitány komolyan elgondolkodott azon, hogy meghívót küldjön neki. Nagyon helyesen!

Guiseppe Rossi: Szegény srác, harmadik súlyos sérüléséből próbál felépülni, még a VB előtt. Előző kettőből sikerült, sokáig vezette a góllövőlistát, 99 percenként szerzett egy gólt, remekül játszott, aztán jött a Livorno elleni találkozó…Komoly kérdés, hogy milyen formában lesz ha felépül, mert pusztán jószívűségből nem szabad neki meghívót küldeni. Pláne akkor nem ha még nem 100%-os. Mondanom sem kell, egy újabb sérülés, talán végérvénesen a pályafutásába kerülne. Januárig atombiztos kerettagnak számított, egyértelműen ő lett volna az első számú csatár, így most minden a firenzei orvosokon múlik. Bízok benne, szurkolok neki! Bele gondolni is rossz, hogy hol tartana most ha azok a fránya sérülések elkerülik. Véleményem szerint, ma úgy beszélnénk róla, mint a világ egyik legjobb támadójáról.

A sorozat folytatódik!