Van, aki biztosan ott lesz, és van, aki biztosan nem

Korábban Marci egy sokakat megmozgató posztban beszélt a válogatott várható csatárkérdéséről. A helyzet egyébként egyszerűbb, mint látszik, legalábbis számtani szempontból – illetve a Sky leegyszerűsítette, de mi vevők vagyunk az egyszerű beszédre. Adott 6 hely, amiért 11-en versenyeznek. A Sky szép és letisztult grafikákkal megmutatja nekünk a puszta realitást, számos tényezőre kitérve. Mi nem is teszünk ehhez sokat hozzá, a számok magukért beszélnek, ti pedig majd levonjátok a tanulságot.

Képernyőfotó 2014-04-10 - 19.20.26

 

A Sky megítélése szerint, százalékosan ennyi esélye van egy-egy támadónak, hogy ott legyen a végső keretben. Hype vagy sem – szerintem a legtisztább tényszerűség -, de Balotelli esélyét a legminimálisabban sem kérdőjelezik meg, míg Insigne és Rossi szinte esélytelen.

Képernyőfotó 2014-04-10 - 19.20.43

 

Ez már eggyel szubjektívebb lista, és itt a Balotelli-ellenesek triumfálhatnak is. A Sky szezonálisan összesített érzékeléseit átlagolták, és Balotellinél csak Osvaldo kapott kevesebbet. Érdekes, hogy a szerintük egy táblázattal feljebb teljesen esélytelen Rossi több mint 7 tizeddel jobban szerepel, mint Balotelli.

Képernyőfotó 2014-04-10 - 19.21.01

 

Újra egy kétségbevonhatatlan tényeket közlő adatsor, ami egyszerű és magáért beszél: ennyi gólt szereztek a szóba jöhető támadók. Insigne, Osvaldo és Totti kivételével kiegyensúlyozott a verseny, persze Prandelli utóbbit nem is elsősorban gólokat lőni vinné – ha vinné, de ezt meglátjuk.

Képernyőfotó 2014-04-10 - 19.21.20

 

Ez a kimutatás inkább a következő grafikonra vezet át minket, illetve ott fogjuk igazán kontextusba helyezni az értékeket. Adott játékos ennyi percet töltött a pályán, ahogy a Sky kimutatása megjegyzi, Gilardino egy sztahanovista – azt pedig én teszem hozzá, hogy talán az is szerepet fog játszani Prandelli döntésében, ki nagyon fáradt és ki pihentebb. Az öreg csontok lassabban regenerálódnak, Gila és Toni pedig nagyon sokat játszott. Egyszerre ketten mondjuk biztosan nem mennek.

Képernyőfotó 2014-04-10 - 19.21.28

 

Végül az egyik legfontosabb mutató, magyarán, mennyi idő telik el a szerzett gólok között. Destro magasan vezet, de Rossi, Balotelli és Toni mutatói is imponálóak. Ha valamiért, hát a fallikus értékért vehetjük szinte biztosra, hogy Insigne most még otthon marad.