A futball gyilkosai

Sajnos a tegnapi kupadöntő inkább a pályán kívüli események maradt emlékezetes, habár rég játszottak már ilyen jó meccset a kupában. Ráadásul még szomorúbb, hogy tavaly, amikor valóban lehetett volna számítani atrocitásokra, semmi különös nem történt, míg most kevésen múlt az igazi tragédia. A foci azért maga is meghalt egy kicsit.
A nagy olasz sportlapok is véleménycikkekben foglalkoztak a történtekkel, mi most a Gazzetta cikke alapján írunk az esetről, majd személyes vizekre evezünk.

A FIGC elnöke, Giancarlo Abete érthetően csalódottan nyilatkozott az eseményekről: – A tegnapi este szörnyen indult, és sokáig egymásnak ellentmondó nyilatkozatok is keringtek. Őszintén szólva nehéz megérteni, mi történt. Ráadásul a stadionban is voltak botrányos esetek, mint a nápolyi szurkolók fütyülése az olasz himnusz alatt. A tegnapi estén a futball a körülmények áldozatává vált. Az ultráknak meg kell érteniük, hogy bizonyos helyzetekben semmi keresnivalójuk.

A lap Filippo Raciti özvegyét is megszólaltatta. Raciti volt az a rendőr, aki 2007. februárjában a Catania-Palermót megelőző szurkolói zavargásokban életét vesztette: – Szomorúnak és megalázottnak érzem magam, de legfőképpen dühös és felháborodott vagyok. A férjem állami tisztségviselő volt, 19 éven át szolgálta a hazáját. Ezzel szemben még tegnap is látni lehetett a lelátón olyan szurkolókat, akik a férjem gyilkosának nevét viselték a pólójukon. Olaszország tele van olyan helyzetekkel, amikor egy rendőrcsalád nem tudhatja, hogy a családfőjük a nap végén hazatér-e vagy sem. A hatóságok pedig nem tesznek semmit. A lányom azon gondolkozik, hogy örökre itthagyja Olaszországot, így nem lehet élni.

A ma újra bajnokságot nyerő Conte sem fogta vissza magát: – Időről-időre történik valami, egy ideig utána mindenki fel van háborodva, de végül minden marad a régiben. A helyzet egyre rosszabb és rosszabb, bűnözőkkel vagyunk körülvéve. Ha nem teszünk valamit, egyre mélyebbre kerülünk.

Gianni Tonelli, a rendőri szakszervezet vezetője kelt ki a leginkább magából: – Az biztos, hogy a tegnapi estén egy kretén biztosan ott volt a stadionban, mégpedig egy olyan személy, aki egy rendőr gyilkosának állított emléket a trikóján, ráadásul egy maffiózó fia. Nagyon komoly felháborodást szeretnék látni! A dolgozóink havi 1300 euróért kockáztatják az életüket, fordulóról-fordulóra. A jövőben is ezt fogják tenni, de jó lenne látni a megbecsülést.

Eddig a cikk igazán lényegi része. Számunkra az is legalább ilyen fontos, hogy elgondolkozzunk azon, kiknek áll érdekében újra és újra feszültséget gerjeszteni? Kik azok, akiknek mindez megfelel? Tiszta fejjel valóban arra juthatunk, hogy egy épelméjű romanista csak úgy magához vesz egy kézifegyvert és belelő két Napoli-szurkolóba? Nem érezzük néha azt, hogy túl sok a véletlen?

Meggyőződésem, hogy ezek az emberek – legyen szó balhézó, Libera la Laziót üvöltő ultráról, pisztollyal lövöldöző “romanistáról” vagy bármilyen, szervezetten bűncselekményeket elkövető csoportosulásokról – egyszerűen a maffia beépített emberei, akik megrendelésre dolgoznak és fedőállásban ultrák. Itt nem a sameszokról van szó, hanem az értelmi szerzőkről, ahogy láttuk ezt nem is olyan régen Diabolik esetében, illetve most De Santisnál.
Az olasz futballnak ezeket az embereket kéne kiszorítania magából, de mivel mindannyian tisztában vagyunk a maffia hatalmával – még most, 2014-ben is – a feladat lényegében teljesíthetetlen.
Próbálkozni viszont mindig lehet, kell is.

Nem hiszem, hogy véletlen, amikor egy Fiorentina-Napoli kupadöntőn egy odatévedő, állítólagos romanista teljesen spontán egy beépített rendőrre támad rá, és őt végül ugyan nem tudja megölni, de a társát majdnem. A pár évvel ezelőtti, megbundázott Genoa-Sampdoria előtt kerültek ki azok a képek, ahol Sculli, Criscito, capók és színtiszta bűnözők beszélgetnek, valószínűleg a csajokról és a kocsikról. Nem beszélve a drogkereskedelemről, aminek kiváló táptalaja a többségében elég szerencsétlen színvonalon élő ultratársadalom. Még egy éve sincs, hogy a Lazio egyik legnevesebb capóját töménytelen kokainnal tartóztatták le, pár társával egyetemben.

Vagy a kétezres évek közepén, amikor világosan kiderült az eljárások során, hogy Lazio-ultrák azért csinálták hónapokig a balhét Lotito körül, mert a maffia által működtetett cégeknek akarták átjátszatni a klubot, többségi tulajdonként. Szerencsétlen (?) Chinaglia is ebbe keveredett úgy bele végleg, hogy a lábát nem tehette be később Olaszországba, mert a repülőtéren kattant volna rajta a bilincs.
És végül, visszatérve a tegnapi inzultushoz: egy beépített rendőr mindezekről egy idő után sokat tudna mesélni.

A szenvedélyességet és az elkötelezettséget önmagában nem illeti meg tisztelet, főleg abban az esetben, ha újra és újra kiderül: mindezeket nem motiválja más, csak bűnözők pénze. Egy ideig lehet még várni, további halálesetekre várva vagy el lehet kezdeni kőkemény módszerekkel fellépni a bűncselekmények ellen, drákói szigorral. Teljes és részletes bekamerázottság, a szurkolói kártya totális használata, örökös kitiltások. Az alvilágot kiszorítani így sem lehet, de a stadionok megtisztításához nem vezet más út.

Update:

Nemvoktrendi kommentelőnk nagyon érdekes hozzászólást fűzött a poszthoz, érdemes arra, hogy betoldjuk ide is.

“A tegnapi kupadöntő “fénypontja” az volt, mikor a meccs előtt Hamsik odament jelenteni a nápolyi ultrák vezérének, Gennaro De Tommasonak, akit csak “Genny ‘a carogna”, magyarul “Genny a dög” néven ismernek. “Genny a dög” nem egy egyszerű eset, a fekete pólón sárga betűkkel ott virított a “Szabadságot Spezialenak” felirat, Speziale volt az aki pár éve Cataniaban egy porcelán wc csészével agyonütötte Raciti rendőrt, akinek az özvegye ma is nyilatkozott. “Genny a dögnek” van civil foglalkozása is, az egyik nápolyi camorra család tagja.

Mind láthattuk a szürreális jelenetet, “Genny a dög” egy karmozdulattal lecsendesítette a több tízezer nápolyi szurkolót, amíg meghallgatta Hamsikot, végül megengedte, hogy a csapatok játszhassanak. A stadionban ott volt egy csokorra való, az olasz állam vezető tisztviselői közül, de végül a meccs lebonyolítását “Genny a dög” engedélyezte. Ennyit az olasz államról.

Ja és a “Roma szurkoló” (hangsúly az idézőjeleken), aki pisztollyal lövöldözött, egy “Gastone” becenévre hallgató úriember, egyesek szerint élet és halál ura a Roma ultrái között és akkora bűnlajstrommal rendelkezik mint egy értelmező szótár. Korábbi hőstettei között szerepel például, hogy megzsarolta a Sensi családot,a Roma korábbi tulajdonosait és ő volt az egyik, a közül a 7 ember közül, akiket vád alá helyeztek, mikor 2004-ben nem engedték lejátszani a római derbit. Az olasz igazságszolgáltatásra jellemző, hogy a 7 vádlott büntetlenül megúszta, az ügy azóta elévült.”

 • Hobgoblin

  Nem lehet nem egyetérteni. A teljes bekamerázás nagyon hatékony fegyver, Angliában ez kiderült. (Valamelyik Chelsea-meccsen egy szurkoló majmozott Drogbának, másnapra megvolt és ki lett tiltva.) Nekik egy Heysel (és egy Thatcher) kellett hogy bekeményítsenek, remélhetőleg itt nem kell ennyi hogy észbe kapjanak.

  • Kanton

   Ha a kluboknak lenne saját stadionjuk, amik high-tech kamerarandszerrel van felszerelve, meg beléptetőkapuk, többszöri ellenőrzés akkor sem tudnák megoldani ezt. Most van beléptető, mégis óriászászlóktól elkezdve a petárdákon át a bedobálható pénztárgépszalagokig mindent becsempésznek “valahogy” (a legszebb, amikor a kismotort bevitték póló alatt az interesek, de ez már egy régi történet). Hiába látja a kamera ki a ludas, ha nincs aki kiemeli a tömegből és egy életre eltiltja a stadionból. Szóval nem működik a rendszer, mert nincs aki működtesse…

 • tjunior

  Itt nem lesz rend egy újabb Heyselig, nem fog történni semmi amíg meg nem hal 1-2 tucat ember egy mérkőzés előtt, alatt vagy után. Sajnos ez a legvalószínűbb. Nem kellene megvárni…

 • nemvoktrendi

  A tegnapi kupadöntő “fénypontja” az volt, mikor a meccs előtt Hamsik odament jelenteni a nápolyi ultrák vezérének, Gennaro De Tommasonak, akit csak “Genny ‘a carogna”, magyarul “Genny a dög” néven ismernek. “Genny a dög” nem egy egyszerű eset, a fekete pólón sárga betűkkel ott virított a “Szabadságot Spezialenak” felirat, Speziale volt az aki pár éve Cataniaban egy porcelán wc csészével agyonütötte Raciti rendőrt, akinek az özvegye ma is nyilatkozott. “Genny a dögnek” van civil foglalkozása is, az egyik nápolyi camorra család tagja.

  Mind láthattuk a szürreális jelenetet, “Genny a dög” egy karmozdulattal lecsendesítette a több tízezer nápolyi szurkolót, amíg meghallgatta Hamsikot, végül megengedte, hogy a csapatok játszhassanak.

  A stadionban ott volt egy csokorra való, az olasz állam vezető tisztviselői közül, de végül a meccs lebonyolítását “Genny a dög” engedélyezte. Ennyit az olasz államról.

  Ja és a “Roma szurkoló” (hangsúly az idézőjeleken), aki pisztollyal lövöldözött, egy “Gastone” becenévre hallgató úriember, egyesek szerint élet és halál ura a Roma ultrái között és akkora bűnlajstrommal rendelkezik mint egy értelmező szótár. Korábbi hőstettei között szerepel például, hogy megzsarolta a Sensi családot,a Roma korábbi tulajdonosait és ő volt az egyik, a közül a 7 ember közül, akiket vád alá helyeztek, mikor 2004-ben nem engedték lejátszani a római derbit. Az olasz igazságszolgáltatásra jellemző, hogy a 7 vádlott büntetlenül megúszta, az ügy azóta elévült.

 • humorpalanta

  Én azon gondolkodom, hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy lesüllyedjünk mi is az olasz szintre? Mert hogy nem az angol felé tartunk, az valahogy száz…

 • a_fater

  genny alak ez a Genny…

 • nemvoktrendi

  Nahát micsoda megtiszteltetés ért, nem vagyok rá méltó. 🙂

 • Kanton

  Angliát szerintem kár összehasonlítani az olasz állapotokkal. Egyrészt ott keménykedő és verekedni vágyó szervezett csoportok jöttek létre, de nem mondhatni, hogy szervesen az alvilág résztvevői lettek volna. Itt más a helyzet: a maffia képviselője irányítja az ultra mozgalmat és tart olyan katonákat, akik megteszik neki azt amit utasít (tök függetlenül a klubtól). Szóval itt a külső érdekek a mérvadóak és nem a balhé maga. Legalábbis én így szűrtem le, van különbség a durván fogalmazva angol “hétvégi huligánok” és a valamilyen szimpatizáns főállású verőemberek között. Ezeknél nem lesz Heysel, mert ezek a csoportok kézben tartanak mindent, ezeknél csak aljas rendőrgyilkosságok, egy-két kisebb balhé lesz, ami sokkal durvább, mint az angoloknál, mert itt az a cél, hogy kinyírd a másikat, és nem az, hogy becsületesen két szurkolói csoport levezesse a feszkót egy kis bunyóval.

 • Mi kint néztük a kupadöntőt Olaszországban, pontosabban Bergamóban egy hotelben, másnap mentünk a Milan-Interre. Egyszerűen érthetetlen volt, hogy miért is KÖTELEZŐ kimennie Hamsiknak az ultrákhoz, a szlovákkal vagy 20 percet beszélgettek a szekusok, a Napoli emberei, mindenki, de látszott, hogy neki itt muszáj kimennie. Jellemző az egészre, hogy mikor kiment, egy tűzoltót (?) meg is dobtak petárdával az ULTRÁK, éppen mellette robbant fel, szerencsére nem lett komolyabb baja.