A válogatott keretről – pro és kontra

Emlékeztek, legutóbb úgy álltunk neki az Eb-nek, hogy egy posztban kvázi felvázoltuk a válogatott minden játékosát, aztán mondtunk rájuk jókat és rosszakat is. Ilyen most nem lesz, egyrészt mert sokadszorra értelmetlen, lévén olyan nagy körforgás nincs a válogatottban pár év alatt, másrészt mindenki pontosan ismeri a másik véleményét adott focistáról – vagy ha nem, majd a kommentek között megismeri. Ez tehát elmarad, ellenben egy felvezető posztot mindenképpen szerettem volna, mielőtt beleugrunk a dolgok sűrűjébe. Ezért most egy olyan felsorolás következik, amiben posztonként sorra vesszük, kik kerültek be a vb-keretbe, és esetleg Prandelli még kikre gondolhatott volna. Csapatmunka!906307_542338912537521_4885377561004525873_o

Kapusok

Itt fogunk a legkevesebbet vitatkozni. Buffon vezérhímségéhez kétség sem fér, úgy uralja még ma is kisugárzásával a Serie A-t a többi kapushoz képest, mint ahogy a Rodoszi kolosszus fogadhatta a szigetre érkező hajókat: lenézve, érdeklődő mosollyal az arcán, hogy mihez szeretnének kezdeni a lábai között. A statisztikák nyilván más és más egyest fognak kihozni, de ennek az az egyszerű oka, hogy Buffon előtt nem szar védelem és csapatvédekezés szerepel, így lényegesen kevesebb is a dolga egy-egy meccsen, mint másoknak.

Jó kérdés, hogy ki lesz a kinevezett helyettese, én szokásjog alapján Sirigura tippelnék, és ez rendben is van. Fiatal, már a Palermóban is válogatott volt, több szintet ugorva a PSG-ben is alapember. Elég vicces belegondolni, hogy aprópénzért került Párizsba, lényegében csak azért, hogy az akkor nagyvad Pastorét, akivel országos cimborák, az arabok jobb tárgyalási pozícióból csábíthassák. Mostanra pedig többet ér, mint az argentin, akit – nem lehet elégszer megismételni – 40 millióért vettek meg. Jól felhasználta ezt az összeget a Palermo, mi?
Sirigu egyelőre Buffon közvetlen ági örököse.

A szezonnak még egyértelműen úgy futottunk neki, hogy Perin lesz az a kapus, aki 10 év múlva is a jövő lehetősége lehet, aztán tessék, remek teljesítményt hozott az egész bajnokságban, pedig csóri Bizzarri azt hitte, hogy komolyan lesz lehetősége mögötte/előtte. Kincstári volt a bizalma, mert Perin már a Pescarában ennek előtte 2 évvel is kitűnt. Az alábbikaban pár mondatban ki is térünk rá, hogy miért van teljesen rendben a kerettagsága, ami lássuk be, nem csak saját jogon alakult így, egyszerűen el is fogytak körülötte a szóba jöhető vetélytársak.

Ki hiányzik?

Hát ez az, senki. De Sanctis jó előre lemondta a válogatottságot, Marchetti meg egészen egyszerűen valami önsorsrontó átkoz hordoz magán. Két teljes évébe telt, hogy reaktiválja magát a válogatottnál, erre ami csak elromolhatott, az elromlott a Laziónál, bizalmat és önbizalmat vesztett, a vetélytársakat és korát nézve pedig lassan biztosra mondható, hogy soha nem lesz már a válogatott egyese.
Többé-kevésbé reális választás lett volna még Prandellitől Consigli és Mirante – utóbbi a bő keretben szerepelt is -, esetleg Padelli.

Szélsővédők

Kevés a felhozatal, ezért nem csodálkoznék, ha újra többször előkerülne a háromvédős megoldás. Őszintén szólva simán lett volna minőségi választása – még minőségibb is, mint egypár behívott -, de erre kitérünk később.
De Sciglio teljesen rendben van, az új ígéret – nyilván pont tegnap sérült le -, Abate maga sem tudja mit keres itt még mindig, de a kötelező rossz, Darmian szódával elmegy, habár egyetlen darab válogatottságával még olasz feliratokon kívül sem látott nagyon mást, és B-tervként esetleg itt kell számolnunk Chiellinivel is. Ennyi. Ez pedig kevés, de még inkább minőségileg hiányos.

Ki hiányzik?

De Silvestri mindenképpen. Szokták szeretni, ha valaki pont világverseny előtt beteljesíti a játékával azt a minőséget, amit anno kinéztek belőle, de láthatóan Prandelli nincs oda a tündérmesékért. Simán elférne Abate helyett, de a mennyiséget elnézve, a többiek mellett is bőven. Criscitónak valami komolyabb vaj lehet a füle mögött, mert éppen leküzdötte a bundabotrány árnyait, már-már megbocsátást nyert, erre pont a vb-ről maradt le, hogy magányában küldhesse el a kurva anyjába az erről tehetőket a Twitteren. Ahol Abate, Darmian, de még az ugyan tehetséges, viszont túl sokat nem bizonyított De Sciglio kerettag, ott a BL-ben stabilan szerepet játszó Mimmónak is helye lenne. Nem értem.

Pasqual otthon hagyását is értetlenül figyeltem, pedig ő tényleg a baloldalon született, nem csak oda törték. Még egyszer írom: ha Prandelli eltökélt szándéka, hogy három védővel játsszék, ám legyen, de erre semmi sem utal.
És a rend kedvéért emlékezzünk meg azokról, akiket a többség is szívesen fogad lieblingjének. Balzaretti és Maggio arany pofák, de kicsit is reális esélye itt csak utóbbinak lehetett volna. A korukat elnézve, velük több tornán nem is fogunk találkozni.

Belsővédők

Marad a sorminta, mert a válaszásba itt sem igen lehet belekötni. A torinói különítmény egyértelmű, Paletta pedig egész éves játékával igenis rászolgált a válogatottra.

Ki hiányzik?

Szakmailag talán senki. Astori lassan az örök ígéret kategóriában ragad, legalábbis eddig nagyon jól hozza azt a formát, hogy mégoly remek képességei ellenére is lehoz 5 meccset korrekten, 2-őt csettintésre méltóan, majd a következő kettőn kulcsszituációkban ront, és kezdődik előlről a kör. Valószínűleg a nyáron már tényleg váltania kell, de az élboly csapatainál biztosan nem lenne kezdő, az országból meg azért ne menjen el. Alighanem megfelelő hely lenne számára a Lazio.

Ranocchia a bajnokság vége felé egészen magára talált, nem véletlen, hogy tartaléknak befért, Ogbonna pedig a lehető legrosszabbat tette magával a Juventus-ba igazolással, mert ha csak egy évet kivárt volna, és osztozik a Torino káprázatos szezonjában, most még drágábban válthatna klubot, ráadásul ott még talán számítanának is rá.
Igen, Lucarelli megérdemelte volna, azért. Ez sajnos mégsem ilyen alapon működik. Egy iskolát is siratok ezzel.

Középpályások

Kezdjük a kötelező kűrrel, Marchisio lehet ilyen meg olyan, de nincs keresnivalója a válogatottban. Volt egy másfél éve, amikor még engem is meggyőzött a sajtó kis dédelgetett kedvence kategóriából kitörve, de elmúlt. Pirlo és De Rossi nem kérdés, világklasszisokról csak a kötelezőt, és a PSG-kettős is teljesen megérdemelten van a vb-n – legalábbis elég furcsán festene, ha egy olyan klub alapembereit vétóznánk meg, akik messze jobban szerepeltek, mint bármelyik Serie A-s csapat.
Candreva képességei ismertek, de élete szezonján túl nemigen kell megerősíteni a tagságát, míg Aquilani a láthatatlan fiú karakterét hozza sikeresen, immár 10 éve. És ne legyen kétségetek, én nagyon bírom őt, főleg amikor szezononként 6-7 meccs erejéig valamit mutatni is méltóztatik, de ugyanaz a kiskedvenc, mint Marchisio. Parolo tippre túl sok lehetőséget nem fog kapni, ellenben ő a csendes eminens, aki mindig decensen elvégzi a rá kiosztott munkát, lehet egy-egy szebb pillanata epizódszereplőként.

Ki hiányzik?

Montolivo persze kint lenne, ha nem törik el a sípcsontja, és Romulo is beférne, ha kevésbé lett volna lelkiismeretes. Giaccherini mágiája szerencsére elmúlt, Poli rossz vicc, Florenzi meg nem ez a kategória még – szerintem később sem lesz az. A jó Diamanti szerencsésen kiírta magát a foci közéletéből a kínai vagyonért.
Integet még Jorginho is, valamelyest jogosan – habár nélküle sem omlott össze a Hellas és vele sem lett jobb a Napoli.

Támadók

Két ember helye szerintem sem lehetett kérdéses, ők pedig Balotelli és ImmobileCerci a szükséges rossz, de ilyen szezon után természetesen neki is ott van a helye, ez így korrekt. Cassano és Insigne pedig azt lesz hivatott szolgálni, hogy legyen valami finesz is a pályán – habár előbbi egy ketyegő bomba és ha Balotellivel egymásra találnak, meglesz az elmegondozó.

Ki hiányzik?

Talán itt lehet a legnagyobb vitákat lefolytatni, mert szezonbeli számai alapján tényleg megérdemelte volna Rossi, de szokás szerint a térdei elintézték. Én egy picit megértem Prandellit, amiért nem mert kockáztatni. Nem tudjuk meg mi lett volna, ha elviszi. Azt viszont tartom, hogy a Destro/Gilardino/Toni hármas közül valakinek ott lett volna a helye. Nem baj az, ha van egy régimódi centered, ha már egyszer az olasz válogatottat igazgatod. Szívem szerint Gilát választanám, de a másik kettő is védhető választásként vonult volna be a köztudatba. Biztos vagyok benne, hogy a régimódi centerjáték egy kicsit hiányozni fog.

Nagyjából ennyi. Látjátok, végül mégiscsak valami méricskélős játék lett belőle, de ez a legkevesebb. Most ti jöttök, mondjuk valami olyasmit kéne, mint én: ki és miért hiányzik – ha ugyan?
Lezárásként még annyit, kicsit óvatosságra inthet mindenkit az a tény, hogy a szakportálok éves Serie A-s álomcsapataiban – én most konkrétan a Whoscored-ot veszem alapul – nem sok az olasz, az övékében konkrétan 5, és abból is csak 3 van ott a keretben.

(Reményeim szerint lesz még taktikázós poszt is, mint a régi szép időkben, végül egy kommentgyűjtő beharangozó is minden meccs elé – kezdetnek megteszi az angolok elleni éjféli is. Illetve az olaszok számára lazsálósabb napokban jó lenne a régmúlt világbajnokságait feleleveníteni. Apropó, talán tippversenyt is beleveszünk. Ezek a tervek.)

 • montipájton

  Én Rossit sajnálom nagyon. De hatalmasat röhögnék, ha Cassano lenne a házi gólkirály a vb-n. ))) Mondjuk, ha nem lesz, akkor meg nem tudom, minek vitték ki.

  • Curvasud93

   Azért, mert szervezésben világklasszis, olyan képességei vannak, amire születni kell.

 • humorpalanta

  Marchisio egy fekete ló. Képes lehet eltűnni egész meccsre, majd a 98. percben egy gyönyörű szép gólt lőni, esetleg fejelni. Igazából nem lehet eldönteni, hogy milyen formában van. Én Tonit igenis kivittem volna. Hihetetlen szezont futott, a fejesei meg gyilkosak. Ráadásul az angolok ellen jól jönne egy jól fejelő srác a csapatba, főleg szögletek és szabadrúgások esetén. A többit majd az idő eldönti, hogy mi lesz.

 • Máté Varga

  Egy center nagyon fog hiányozni, én Destro vagy Toni mellett döntöttem volna (Gila gyenge nagyon). A középhátvéd poszton, csak Barzaglival van bajom, mert iszonyatosan lassú és körülményes (már 2006-ban is az volt azóta csak romlik folyamatosan). A legnagyobb gond viszont a támadásszervezéssel lesz. Nincs normális támadó középpályás… vagyis van Cassano, de ő eszméletlen ingadozó játékos, egyszer irtó gyenge néha elfogadható, de erre van építve egy válogatott?? (ha Diamanti nem cseszi el, akkor ez az ő VB-je lehetett volna igazi trequartista-ként)

 • JuVeBuTTeRS

  Maggio játéka szerintem nagyon fog hiányozni, ő nem csak a védelembe,de előrejátékban is hasznos. Abate meghívása érthetetlen, egy gyenge szezont futó Milan egyik leggyengébb láncszeme volt. Marchisioval és Aquilanival teljesen egyetértek, és mindkét játékos esetében ugyanazért, egyszerűen eltűnnek egy bajnokságban akár 5-6 meccsre is egyhuzamban, majd húznak egy szépet és kezdődik elölről. Sajnos kihagyni nem lehet őket, Marci most talán nincs annyira kifáradva mint a társak, így még talán hasznos is lehet. Én Romulot nagyon szívesen megnéztem volna, nem vagyok benne biztos hogy 4 év múlva köze lesz a válogatotthoz, pedig most nagy szezont futott. Én azért Giaccheriniben nagyon szerettem azt hogy technikai hiányosságait remekül kiváltotta szívével, mindig ezerrel hajtott, és nemegyszer többen jelentett ez mint, Marchisio láthatatlan ember előadása. A csatársorba érthetetlen Luca Toni kihagyása, pedig kellene egy magas jó befejező csatár, és ő most nem is akármilyen formában van. Nálam ő Cassano kárára került volna be. Viszont itt elég nehéz ítéletet mondani, rég nem volt ennyi jó csatár a válogatott körül, és bizony ez rendre problémát is jelentett.

 • Curvasud93

  Most nagyon sok dologban más véleményen vagyok.
  Először is Florenzi. Az AS Tottin Jan a kérésemre utánanézett: Azokon a meccseken, amiken Ale többet játszott 50 percnél sokkal-sokkal kevesebb gólt kapott a Roma-pontos számot nem tudok, de tízes nagyságrend. Közben meg adott jó pár gólpasszt, és gólokat is lőtt. Nagyon hasznos játékos, amolyan Perrotta-féle szürke eminenciás, nem nagyon hoz kevesebbet annál, amit tud.

  Destro helye egyértelmű kéne, hogy legyen, a legjobb gól/perc mutatója van, Európában is top 5 ebből a szempontból. Nem is értem, ész érvet nem tudok ellene felhozni.

  Rossi is alap kéne, hogy legyen.

  Marchisio. Na ő nagyon megosztó személyiség, nem Pirlo, DDR, de én sem hagynám otthon. Olyan, mint Boris Diaw a Spursben- kosár, nem foci- hasznos.

  Más: egy csomóan a keretből sérüléssel bajlódnak. Ez mi?

  • GaBrIs

   Florenzinek az a veszte, hogy idén Garcia szélsőt faragott belőle. Ha marad a középpályán, ahogy Zeman használta anno, akkor most ott lenne a válogatottban Parolo vagy Aquilani helyett. Így viszont Candrevaval, Cercivel, Insignével kéne versenyeznie, akik azért jobbak és alapból szélsők is. Prandelli azért bírta Florenzit, számított rá, de amikor mérlegelnie kellett, akkor már szélsőként tekintett rá, nem pedig középpályásra.

   Destro azért más. Fél szezonban sérült volt (mint Rossi), és amikor igazán nagy harc alakult ki a VB-s helyekért inkább megcsapkodta Astorit. Úgy gondolom, hogy ha azon az eltiltott 4 meccsen folytatja a formáját, akkor mot ő is kerettag lenne.

   • Curvasud93

    Florenzi embertelen hasznos védőmunkát végzett szélsőként, és abszolút csapatember. Az egy dolog, hogy most nem fért be, de akárki meglássa, abból a srácból stabil olasz válogatott lesz az EB-ig.

  • ilcapitano

   Egyetértek mindennel, de egy dologba kénytelen vagyok belekötni: a Marci-Diaw hasonlat nagyon-nagyon sántít 🙂 Diaw mindent csinál, csak nem szürkül bele a mezőnybe, ami a juvés legnagyobb hibája sokszor.
   Mindent egybevetve szerintem kihagyhatatlan, egy-egy jó meccsén ő lehet a különbség, és a szürke meccsein sem játszik rosszul, a minimumot hozza, nem hibázik nagyot. Nyilván nem az ilyen meccsei miatt válogatott, de hátrányt ilyenkor sem jelent (mint pl abate)

 • nemvoktrendi

  Cassano a maga 32 évével izgalmas választásnak tűnik, nem hiszem, hogy végig tudna tekerni 90 percet, de talán tőle nem is ezt várják.

  Sokkal nagyobb gond, hogy ebből az olasz keretből hiányzik a hagyományosan megbízható védelem. A szélsők eleve nem voltak túl bizalomgerjesztőek, de már most vannak sérültek is. Még az a szerencse, hogy ilyen gondosan ügyeltek a játékosok fizikai állapotára, mikor összeállították a keretet. Az olasz lapok szerint a védősor jobbra Darmian, középen Paletta és Barzagli, bal szélsőnek pedig Chiellini lesz. Ez első ránézésre elég ijesztő! Még ijesztőbb, ha belegondolok, hogy a kispadon még ott van Ranocchia is.

 • Iuris

  A poszt nagy részével egyetértek. Marchisio kapcsán én inkább attól tartok, hogy azon a poszton, ahol Prandelli számít rá (bal oldali középpályás) nem fog megélni. A saját posztján a középpálya közepén is képes hihetetlenül hitvány teljesítményre, ha meg nem a posztján játszik akkor pláne. A Juventusban is kipróbálta Conte egyfajta trequartista-ként, finoman fogalmazva sem jött be.

  Csatárkérdés: Én Giuseppe Rossit mindenképpen kivittem volna, a tudása alapján egyértelműen helye van a keretben, a sérülése esetén lett volna még bőven variációs lehetőség a pótlására. Toni nagy kedvencem, de azt gondolom, hogy a hozzá hasonló bójacenterek ideje lejárt.

 • Curvasud93

  Ha Chile ikszel a spanyolokkal, kijelenthetjük, hogy 2002 és 2010 után ismét kiesik a csoportkörben a címvédő?

 • Morzsi92

  Nekem a legnagyobb bajom a szélekkel van… vicc, hogy Abate ott van.
  De Silvestri/Pasqual/Cristico de még Santon is szóba jöhetett volna.
  Aztán majd nézhetjük amikor kibasszák a szélre Chiellot bohóckodni.

  A középpályával nincs bajom. Toni és Gila már öregek szerintem egy ilyen vb-re(annyira azért nem jók), Destrot vittem volna.

 • Morzsi92

  Ja igen, és G. Rossinak is kinnt a helye egész egyszerűen azért mert ő a legjobb képességű olasz csatár. Ettől az Immobile gyerektől nem esek hasra. Cerci/ Candreva közül csak az egyiket vittem volna (Candreva). Ugyanígy vagyok a Parolo/Aquilani/Marchisio trioval is.

 • ADP

  Hátha Marchisionak nincs helye akkor nem tudom miért kell siratni Montolivot, ő még Marchisionál is nagyobb aibi játékos, semmire sem jó.

 • Swari

  Akik hiányoznak: Baggio, Vieri, Pagliuca…

 • Pingback: Elmélázó elmélkedés | Il Nostro Calcio()