Nyugello

Meglepő lett volna,ha nem így alakul. „Szakmailag” nem túl sok mindent lehet értékelni a Costa Rica elleni meccsből, Prandelli csapata körülbelül annyira pörgött, mint egy nagymama által meghajtott áramtermelő, a harmadik napján. Ugyanakkor az angolok elleni teljesítmény után nehezen hihető, hogy csupán ennyit tudnának – mi meg tisztában vagyunk az olasz viszonyokkal, így megnyugtatunk mindenkit, sokkal jobb így várni a keddi meccset.

prandelli_calma

Hiába állították minden létező nyilatkozatban a squadra tagjai, hogy nem szabad lenézni Costa Ricát, a közép-amerikaiakra valószínűleg egy barátságos meccs tekintélyével megegyező módon tekintettek Prandelliék, vagy…  Egy döntetlen még ezzel hasonló játékkal is hozható (azzal mondjuk nem számoltak, hogy még egyszer képesek olyat hibázni, mint az angolok elleni kapott gólnál, és Chiello egy büntetőt is összehozott, a goal line technology viszont még idáig nem terjed ki) ezek ellen – aztán persze mégsem. De azon túl, hogy első indulatból elküldenénk a keret többségét egy vékony bőrterületre, gondoljunk bele, mit jelenthet egy csoport második hely az olaszoknak. Először is: ezzel a vereséggel biztossá vált, hogy az angolok búcsúznak. Túlzás lenne persze azt állítani, hogy ez lett volna az elsődleges cél, de nem rossz az, ha egy ilyen riválist máris hazaküldhetsz – még ha ez egy csöppet éles meccset is jelent az utolsó fordulóban. Olaszországnak sokkal jobban fekszik egy minden szempontból éles meccs, mint egy olyan, amin megtehetnek bármit. Lehet, hogy ez most keményen visszaüt, hiszen egy vereséggel valószínűleg tömeg várja majd őket Rómában, bár mi jobban örülnénk, ha ez a tömeg majd úgy három hét múlva árasztaná el a repteret. A torna előtt úgy lehetett számolgatni, hogy 4 ponttal tovább lehet jutni, ami még továbbra is áll: az, hogy most ebből három megvolt már Anglia ellen, (Chiellinivel balbekkben!) olyan fórt hozott, ami minden bizonnyal a nyaralások nyugodtságát hozta el Pirlóéknak, mintsem azt az elánt, amivel Costa Rica ledózerolását meg lehetett volna valósítani. Costa Ricánál viszont pont az ellentettje valósult meg: az, hogy leverték az urukat, a Vb előtti várakozásaikat már felülmúlta, így az önfeledt játékuk eredményeként ők minimum boldog vesztesek lehettek – innentől csak az volt a kérdés, hogy mennyi habbal kérik a tortát, meg hogy a száraz, vagy a félédes pezsgőből rendeljenek többet. Ritka érdekes párosítás.

A „személyi kérdésekbe” sem nagyon érdemes belemenni: Prandelli fegyvertára kvázi kiürült a harmadik csere után, egyedül Immobile nem került bevetésre, ezen valóban lehet lovagolni, hogy jöhetett volna-e Ciro. A többiek mondjuk elég egyértelmű választ adtak, a costa ricai védők fejében egy idő után semmiképp sem a danger tábla ugrott be, amikor szemben találták magukat a pályán lévő olasz támadókkal.  A „Rossi/XY biztos bevert volna egyet” c. kérdések meg persze felmerülnek mindenkiben, de ezek aktualitása sokkal inkább a Vb után kerülhet elő, addig a résztvevőknek kellene megoldani azt a feladatot, hogy lehozzanak egy meccset 0-0-ra. Ha ez nem jön össze, utána joggal lehet kritizálni Prandellit a válogatási elveit illetően, addig viszont elmondhatjuk (és persze nem is lövünk nagyon mellé), hogy ugyan mit művelt a komplett csapat Costa Rica ellen, csak nézzük meg azt is: eddig egyetlen európai válogatott sem tudott két normális meccset lehozni. A 6 pontos európai résztvevők közül Hollandia közel sem sima győzelmet aratott az auszik ellen ; Franciaország sem az első 20 percben lőtt hármat Hondurasnak ; és vannak még a belgák, akik csatlakozhatnak a 100%-osok csapatához, ők meg már az első meccsen Algéria ellen is recsegve tették be másodikba. Ez persze nem mentőöv az olaszok számára (sem), de nem hinném, hogy véletlen lenne. Hogy a klíma teszi-e? Egyértelműen nem jelenthető ki, de hogy van hozzá némi köze, az biztos.

recife_weather

Recife most

Az, hogy jóformán egyszerre „betlizett” mindenki, nem is biztos, hogy nagy baj. Nem jött jól, mert természetesen jobb lenne hátradőlve várni az utolsó kört, de nem a továbbjutás úszott el, hanem csak egy meccs. Kellemetlen és a pályán látottak alapján nem magyarázható, ugyanakkor a mellett, hogy Angliát ezzel hazaküldték, térjünk vissza kicsit a klímára is: azzal, hogy ha csoport másodikként jutnak tovább, akkor bár egy nehezebb ágon kell lépkedniük (azzal, hogy csoport másodikként megy tovább Olaszország, valószínűleg Kolumbia jön a 16 között, a nyolc között pedig várhatóan a Brazília-Chile győztese ; míg ha csoport elsőként lépne tovább az azzurri, akkor az Elefántcsontpart / Japán / Görögország hármas valamelyike a nyolcad-, míg a negyeddöntőben a holland-mexikó/horvát párharc győztese következne), viszont: azzal, ha a csoport második helyén mennek tovább, nem kell többet az esőerdő mellett játszaniuk, hanem Rióban süttethetik a hasukat, és Brazília északi részére nem is kell visszatérniük. (Az elődöntőket egyébként Belo Horizontéban és Sao Paulóban rendezik.) Nyilván ez a sztori kissé túlgondolása is lehet – de megeshet, hogy komoly szerepet játszott a döntésekben, mert a játék nem arról tanúskodott, hogy itt bárki is megszakadna. A pihenőidőkkel egyébként nem lehet játszani ezen az ágon, bárhol is jutnak tovább, mindenképpen négy naponta lépnek majd pályára a kieséses szakaszban, ennek inkább majd a negyeddöntőben lehet szerepe, hiszen az „alsó ágról” érkező ellenfél két nappal később játszik majd a „felső ági” ellenfelénél, az olaszok pedig ezt tekintve mindegy, hogy elsőként, vagy másodikként lépnek tovább, mert mindenképpen a felső ágra kerülnek.

A játékkal egyébként főleg a második félidőben volt probléma, szinte olasz helyzet nélkül pörgött le, az elsőben azért akadt legalább ziccere Balotellinek. Bár ebben belejátszhatott az is, hogy egy döntetlen semmit sem változtatott volna a helyzeten – maximum annyit, hogy jóval nagyobb az esély a csoportelsőségre, de még ugyanúgy ott lett volna a kártyalapok között a „következő körből kimaradsz, várj az újabb esélyedre 4 évig” feliratú lap, mint ezzel a vereséggel, és Uruguay ellen sem lett volna szabad kikapni. Az nem kérdés, hogy megérdemli a kritikát Prandelli csapata a Costa Rica elleni „foci” miatt, de hogy rosszabbul jártak volna-e, azt már nem merném egyértelműen kijelenteni. Ha már a pihenőkkel nem lehet spekulálni, akkor levezényeltek egy labdás edzést a második félidőben, és többen kaptak meccsperceket is. Persze mindez egy kutyagumit sem ér, ha Uruguay átgyalogol az egész koncepción.