Zavaros rajt a Serie-B-ben!

Assemblea ordinaria della Lega Nazionale Professionisti Serie BEz már lassan névjegye az olasz másodosztálynak, akartam írni, hogy az egész olasz focira, de ez nem lenne teljesen igaz, miszerint a nyári felkészülés nemcsak az edzőmeccseken történt kipróbált játékosokról, gólokról, vagy az átigazolási pletykákról szólt, hanem már megint pontlevonásról, kizárásról, lefokozásról. Ezen kívül a 2013 nyarán kiválasztásra került új ligaszponzor az Eurobet is a kiszálláson gondolkodik, pedig a fogadásokkal foglalkozó internetes felület durván 1,7 millió euróval lökte az Andrea Abodi által irányított Serie-B-t évente. Aztán itt van még a végleges létszám kialakítása, amely történet végére csak az utolsó héten kerülhet pont, miután a Sienat kizárták a versenyből csak 21 csapat alkotta a tabellát, ám az előző szezonban kiesett Juve Stabia, és a Novara is felebezett, hogy ők megkaphassák 22.-ként az indulási jogot. Nos a darazsak kérelme elutasításra került, a Novaraé szintén, majd az újbóli “pályázat” után sikeresnek találtatott, aztán mikor már mindenki azt gondolta, hogy a Novaraval 22-re kibővült a paletta újbóli csavarként még a státusz jelenleg: “nem biztos”! Ettől függetlenül nyálazzuk át a bajnokság résztvevőit,  milyen változások voltak a keretben, milyen esélyekkel várják az új szezont.

AS AvellinoAvellino. A “zöld farkasok” az elmúlt szezonban a többi újonchoz hasonlóan meglepték a világot, s csak pár ponttal maradtak le az osztályozós hely valamelyikéről. Massimo Ratelli, aki már játékosként is állt a klub szolgálatában jó munkát végez 2012 óta, ez kétségtelen, s talán az új szezonban sem kell a kiesés ellen harcolniuk, noha a leggólerősebb játékosuk a közel két méter magas bolgár Andrey Galabinov visszatért a Livornóhoz. Az ő pótlása tűnhet a legnagyobb feladatnak, ám az idén már a címeres mezt is magára öltő Galabinov hiánya csak egy probléma, rajta kívül Armando Izzo, aki a védelem egyik legmegbízhatóbb oszlopaként tevékenykedett sem áll tovább a biancoverdi rendelkezésére miután a Genoahoz igazolt. Azt még nehéz megállapítani, hogy ez a két ember távozása mennyire gyengítettet a csapatot, hisz az érkező oldal sem üres, ott virít már a 20 éves szenegáli kapus Gomis neve, aki a Torinótól érkezett kölcsönbe, s az elmúlt szezonban a Crotonet erősítette, de szintén a bikáktól jött a szintén csak 20 éves védő Marco Chiosa is. Rajtuk kívül nagy várakozás övezi az alacsonyabb osztályból érkező Andrea Arrighini játékát, aki az elmúlt szezonban 10 fölé ment a gólok tekintetében, és az első tétmeccsén már góllal jelentkezett a Venezia elleni kupameccsen.

Bari 1Bari. Hihetetlen szezonon vannak túl a kakasok, egy gyenge kezdés 1000 alatti nézőszámmal, majd pénzügyi gondok, csődközeli helyzet, és feltámadás durván 30000 nézővel, lezárva a rájátszással. A most következő szezonban is számíthatunk valami hasonló helyezésre, hisz még az igazolásaik is jól sikerültek, úgy a mezőnybe, mint a padra, hiszen pl. a csatársorba a “mosquito” megszerzése, a középpályára a Lazios Minala, vagy az edzői posztra Mangia leigazolása már majdnem garancia az első 8-ba való kerülésre. Aztán itt a legújabb, hír, hogy a védelem megerősítésére is érkezhet még Massimo Donati, aki korábban már volt a Bari játékosa. A kupából szombaton már búcsúra kényszerültek, tehát már ez a teher sem nyomja a vállukat. Mangia mindenképpen a négyvédős rendszert preferálja, vagy 4-4-2-vel, vagy 4-3-3-al operálhatnak a nyitófordulóban szombat este, mikor a frissen feljutó Virtus Entellahoz látogatnak. A távozók közül, ami igazán érzékenyen érintheti a keretet az mindenképpen az uruguayi Diego Polenta távozása, aki a Genoa kötelékébe tartozott, de évek óta kölcsönbe szerepelt a délieknél, most azonban saját hazájában a Club Nacionalnal próbálhat szerencsét.

BolognaBologna. Top favorit. Nevezzük így a sok év után a kiesés sorsára jutó Bolognat, ahol szembe kellet nézni az ilyenkor már jól megszokott játékos invázióval, a valamire való játékosok távozása teljesen egyértelmű. Többek között Kone az Udinesehez, Bianchi /bár őt pár évvel ezelőtt nevezhettük volna meghatározónak/ az Atalantahoz, Moscardelli a Leccehez igazolt. Utóbbi hátralépett egyet,,, Rajtuk kívül a svéd védő Antonsson Dániába, a szlovén Krhin az Interhez, Sorensen három év után tért vissza a Juventushoz, /ahonnan folyamatosan tudott kölcsönbe szerepelni a Rossobluknál/, igazolt. Az új mester a Cagliaritól érkező Diego Lopez dolga nem egyszerű, ám ennek ellenére is az egyik legesélyesebb csapatról beszélünk, aki valószínűleg visszajuthat a legjobbak közé. E cél érdekében azért sikerült olyan rutinos embereket leigazolniuk, mint  Matuzalemet a Genoatól, aki a Ligúr csapatnál a másodvirágzását élte az elmúlt másfél évben, vagy azt a Daniele Caciat, aki már korábban volt a második vonal gólkirálya, de erősítésnek foghatjuk fel Garics, illetve Morleo megtartását is. Bár nyögvenyelős szezon előtt állnak, mindenképpen az első 8-ba várjuk őket.

matuzalem-890x500

BresciaBrescia. A márciusban kinevezett Ivo Iaconival vág neki az új kiírásnak a Leonessa. S a döntés most úgy néz ki igazolja magát, hisz a kupában már két akadályt is sikeresen túlléptek, s mindkétszer a lassan már klubikonná előlépő Andrea Caracciolo volt a főhős. Iaconi csak így fogalmazot: “Folyamatosan fejlődik a csapat!” Érdekesség, hogy igazából számottevő erősítésre nem voltak képesek a nyáron, bár nem is igazán gyengült a keret, az egyik legnagyobb távozójuk az Alessio Cragno, aki az elmúlt szezonban már első számú kapussá nőtte ki magát 20 évesen, s most a Cagliari hívószavára bólintott rá, illetve a szintén 20 éves védő Agostino Camigliano mondott igent az Udinese invitálására, ő egyébként 18-szor volt kezdő a kékeknél. Ami biztosan erénye lesz a Brescianak az állandóság, méghozzá hogy több alapember maradt a klubnál, így a már említett Caracciolo mellet Corcia, Budel, Scaglia, vagy Sodinha. Nem akarom egyszemélyes csapatnak kihegyezni őket, ám ha góllövésben  nem fejlődnek fel Caracciolo mellé a többiek, akkor nehéz lesz méretesen túlszárnyalni a 2013-14-es szezont, bár talán a 18 éves csatártehetség  Marco Valotti előtt több lehetőség nyílik, s talán ő képes lehet idősebb csapattársa válláról levenni a terheket.

Carpi FCCarpi. Idén Kovácsik Ádám nélkül vág neki a szezonnak az elmúlt kiírás meglepetéscsapata, s nemcsak a kapusposzton, hanem az edzői székben is változás történt, június végén nevezték ki a tavaly decemberben a Regginatól menesztett Fabrizio Castorit. A történelmet írt csapat egyik legnagyobb távozója egyébként  a 27 éves albán Ledian Memushaj, aki visszatért az eredeti kenyéradójához a Leccehez, rajta kívül a gólerős támadót Ardemagnit is elveszítették, aki csak tavasszal csatlakozott a sólymokhoz, s bár csak négy gólig jutott, az ő jelenléte mindenképpen garancia lenne a támadójátékban. Véleményem szerint nehéz lenne megismételni a 12. helyet, azért mindenképpen említésre méltó Renato Dossena megszerzése a ketrecbe, a 27 éves kapus korábban már több szezont lehúzott a másodosztályban az Empoli színeiben. Aztán egészen friss történet a 30 éves középpályás Simon Laner kikölcsönzése, aki a Verona tulajdonában van, de a Cagliari játékosa is volt 2010-ben. Egy apró érdekességre kíváncsi leszek, ha másra nem is velük kapcsolatban, méghozzá egy Matteo Ricci nevű középpályás esetleges játékára, róla tudni kell, hogy a Romatól kapták kölcsön, s az ikertestvére Federico is szintén ebbe az osztályba lett “kirakva” csak ő 1000 km-re délre a Crotonehoz.

CataniaCatania. Szerintem, nyugodtan megegyezhettünk, hogy a visszajutás szempontjából szintén favoritnak számítanak az elefántok, akárcsak a Bologna, vagy még jobban. Maurizio Pellegrino csapata, aki a rend kedvéért Siracusaban született, szintén a lehetőségekhez képest próbált erősíteni, az egyébként enyhén meggyengült kereten. Az albán Cani, az íjász Calaio, a brazil Martinho, vagy a Sienatól érkező Rosina mind-mind képesek lehetnek feledtetni Lodi, Bellusci, Bergessio, vagy Izco hiányát. Bár a kupából viszonylag simán búcsúztak a Cagliari vendégeként, és az egyébként a csapat húzóemberének számító Rinaudo csereként beállva negatív hősnek lépett elő az 59. és a 72. percben begyűjtött sárga-lapjaival. A továbbra is az olaszországi argentin menekülttábornak is beillő Catania /természetesen ironikusan/ valamelyest hasonlóan, mint a Palermo tiszavirág életűre tervezi ezt a szezont, és dőljünk hátra nyugodtan, az is lesz.

catania

CittadellaCittadella. Hasonlóan, mint az előző csapat, csak ellenkező előjellel… Már pár hónappal ezelőtt is borotvaélen sodródtak előre a fellegváriak, de van bennük mégis valami olyan tulajdonság, ami rohadtul szimpatikussá teszi ezt a “nevesincs” társulatot. S ennek az érzésnek az egyik fő okozója Claudio Foscaraini, a MESTER, aki ha időközben nem kerül lapátra a nyáron már 10 éve lesz a Cittadella padján, de a klubnál eltöltött munkaszolgálata már ennél is túl tesz. A szerénységéről híres Claudio, aki idén novemberben tölti az 56. életévét egy júniusi interjúban is a játékosait méltatta, azt a tavaszi keretet, amely kiharcolta végül a bennmaradást, az utolsó 14 meccsen 24 pontot összegyűjtve. Akkor, abban az interjúban megkérdezték tőle, hogy mit vár a következő szezontól, de egy ilyen kis csapatnak az edzője hogyan is válaszolhatna egy ilyen bugyuta kérdésre. A “SERIE-B Fergusonja” természetesen nem is tulajdonított neki túl nagy figyelmet, s csak élből odavágta, hogy “nincs nagy szükség méretes fordulatra, s akkor biztos az elégedettség”. Azonban mi sem sejtheti a jövőt jobban, mint a Sassuolo elleni 4-1-es kupa vereség alkalmával pályára küldött kezdőcsapatból hatan voltak idén nyáron érkezők, akik közül hárman alacsonyabb osztályból érkeztek. Vért izzadva minden pontért.

CrotoneCrotone. Eszméletlenül jó szezonon vannak túl a cápák, ezt ők álmukba sem gondolták volna egy éve, egészen a rájátszásig meneteltek. Ennek a teljesítménynek a két alappillére volt Filippo Bernardeschi, és Danilo Cataldi, a Fiorentina, és a Lazio tehetségei, akik azóta már az anyaegyesületükkel készülnek. Hangsúlyozom, hogy az átigazolási időszak utolsó napjaiban parádés képességű fiatalok találhatnak még maguknak alacsonyabb osztályú klubban bővebb játéklehetőséget. Ettől függetlenül Massimo Drago csapatához szerződött a nigériai Oduamadi, aki zsinórban az 4. szezonjára készül a Serie-B-ben, miután a Milan leigazolta, ezek közül is kiemelkedő volt a Vareseben eltöltött másfél szezonja két különböző kiírásban. Többre tartották tinédzserként, nem tudott túl nőni az árnyékán… Inkább tartom erősítésnek a védelem baloldalának oszlopát, pontosabban annak megtartását Antonino Mazzottat, vagy Jacopo Dezi újbóli kikölcsönzését a Napolitól, aki a középpálya kihagyhatatlan eszköze. Félő, hogy ez a szezon nem a Crotone parádés teljesítményéről fog szólni.

FrosinoneFrosinone. Az 1990-be újraalapított sárga-kék oroszlánok 2011-ben hagyták el a Serie-B mezőnyét, most a Leccevel megvívott osztályozó után vergődtek vissza. Andrea Gessa, a csapat legidősebb tagja a minap azt mondta, hogy szerinte van olyan erős ez a keret, hogy kiharcolja a bennmaradást, szerinte a ha ők /mármint az idősebbek/ megfogják a fiatalok kezét, akkor összeszehetik azt az 50 pontot, ami elvileg elegendő a túléléshez. A beszélgetés során a leendő taktikáról is esett néhány szó, amiből kiderül, hogy bátor játékra készüljenek a szurkolók a kanáriktól /a Modena is használja ezt a becenevet/ az alap 4-4-2-ből, pillanatok alatt 4-2-4-be mennek át. Ha már támadás, akkor Federico Dionisi neve mellet ne menjünk el, aki két éve a Livorno, és az egész másodosztály egyik legjobban teljesítő játékosa volt, egy portugál kitérő után érkezett haza, Olaszországba. A sárga-kékeknek ez a 6. szezonja lesz a Serie-B-ben, ezek közül is a 2007-2008-as -ban érték el a legjobb helyezésüket ami a 10.-et jelentette, bár hogy az akkori 20 gólt termelő Francesco Lodi nyomdokaiba most kilép, erre most értelmes választ nem lehet írni.

dionisi

LatinaLatina. Ha a Carpinal úgy fogalmaztam, hogy meglepetés-csapat, akkor a Latinanal ez hatványozottan igaz. A klub történetének első Serie-B-s szezonjában egészen a harmadik pozícióig másztak fel, ami természetesen a feljutásért menő rájátszásra is feljogosította őket, ahol a döntőben a Cesenaval szemben maradtak alul. Talán ezért is lehet érdekes a sikeredző Roberto Breda nyári távozása, aki Gaetano Auterit váltott a bajnoki rajt után kicsivel, akivel a csapat enyhén szólva is beragadt.  Breda aztán a szeptemberi érkezése után egy 13 meccses veretlen sorozatot tárt elénk, ami elindította a fővárosiakat a tabella első felébe. Állítólag a vezetőség ragaszkodott a maradásához, ő azonban továbbállt… Nem gondolnám, hogy Jonathas távozása állhat a történet hátterében, mindenesetre a brazilon kívül Jefferson, Ristovski, Laribi, Ghezzal, és Morrone is elhagyta a klubot, ők szinte egytől-egyig kölcsönbe voltak a kék-feketéknél, s Ghezzal kivételével mind pályára léptek a play-off döntőjében. Ami talán vigaszként szolgálhat  Mario Berettanak a Sienatól érkező új mesternek, hogy Viviani a középpálya motorja ismét nem kellet a Roma felnőtt keretének, így továbbra is a Latinanal marad, illetve hogy sikerült megtartaniuk a védelem oszlopát Andrea Espositot. Rajtuk kívül igazán számottevő erősítésnek még a mesterrel érkező 33 éves brazil középpályás Angelo De Almeida számít. A dobogóra idén nem kell számítani…

LivornoLivorno. Nem sikerült gyökeret verni az Amarantóknak az első osztályban. ilyenkor jut eszembe az a közhelyes mondat, hogy könnyebb kiharcolni a bennmaradást, mint a következő esztendőben a feljutást, s ez most jelenleg az ő helyzetükben nagyon igaz. Bár sikerült nekik minőségi igazolásokat végrehajtani, gondolok itt Galabinovra, vagy a már korábban említett Jeffersonra, a júliusban kinevezett Carmine Gauteri munkája nem lesz gyötrelemmentes. S valószínűleg a ráncok csak tovább gyarapodnak, ha a csapat egyik kulcsembere Siligardi is eligazol, ha minden igaz a Cesenaval hozták szóba, talán a Bolognatól kölcsönbe megszerzett Damjan Djokoviccal próbálnák majd pótolni, aki az elmúlt szezonban a Kolozsvárnál próbált szerencsét, míg korábban a Cesena középpályáját erősítette. A horvát baloldali középpályás egyébként baromira örült, hogy visszatért Olaszországba, és szerinte fejlődése szempontjából is a megfelelő klubba került. Meglátjuk.

ModenaModena. Még az utolsó héten sikerült kölcsönbe megszerezniük a 20 éves Davide Marsurat a Genoatól, s ez egyáltalán nem olyan hír, amire fel kellene kapni a fejünket, pedig vezető hír volt a kanárik honlapján. Valószínűleg a fiatalemberrel nem tudják pótolni a 20 gólos Babacart. Pedig Novellino csapata meghatározó volt a 13-14-es szezonban, s ebben hatalmas szerepe volt a szenegáli támadónak. Ettől függetlenül egy héttel a rajt előtt idegenben sima 3-0-al ütötték ki a kupából a Palermót, ami azért megnyugtatóan hathat a szurkolóikra. Különösen, ha azt nézzük, hogy a fiatal szerzemények a 21 éves Beltrame, vagy a 20 éves Schiavone is oroszlánrészt vállalt a győzelembe, de a középpályára a Padovatól ingyen megszerzett nigériai Osuji is erősítésnek számít. Ha hibás módon kiindulunk a kupafordulóban aratott sikerükből, akkor következtethetünk arra is, hogy akár valamelyik playoff helyre is odaérhetnek.

Modena szurk.

PerugiaPerugia. A 2003-as Intertoto győztes Perugia, közel 10 év után tért vissza a másodosztályba, egy nagyon hányatott sorsú 10 év után, magát a klubot közben kétszer is újraalapították, s talán végre már sikerül rátalálniuk a megfelelő útra. Gattuso, Materazzi, vagy Ravanelli egykori csapata 4 pont előnnyel nyerte meg a harmadosztály “A” csoportját, s harcolta ki az egyenes ágú feljutás jogát a Serie-B. -be. Gondolatom szerint Magyarországon többen is vannak, akiknek hiányzik az NB1-ből Davide Lanzafame, na azoknak a figyelmét hívom fel, hogy rendszeresen kövessék Grifonik szereplését, hisz Lanzafame a nyáron letöltve az eltiltását, Taddei, Crescenzi, Rabusic, és többek között Fossati társaságába a piros mezesekhez igazolt. Nem akarok semmit elkiabálni, de meghatározó csapat lehet idén a Perugia, érdemes lesz velük számolni.

taddei

pescaraPescara. Marco Baronival folytatják tovább a melót a delfinek, azzal a Marco Baronival, aki a Juve primavera csapatától szerződött tavaly a Virtus Lancianohoz, s a klub történelmének legjobb helyezését hozta össze. Ebből következtethetünk arra is, hogy ez egy főnyeremény, megfogták az isten lábát, de ne menjünk annyira előre, maradjunk még itt augusztusban, abban az állapotban, mikor még nem indult el a szezon, azonban az olasz kupában már sikeresen vettek két akadályt, legutóbb a Birsaval, Izcoval, Maxi Lopezzel, Paloschival, vagy Bardival a kezdőcsapatában felálló Chievót ütötték ki. Véleményem szerint a Pescara erősödött, a fiatal Fiorillo a kapuba, Lazzari a támadósorba, vagy Grillo a védelembe mind-mind erősítés, az ellenkező oldalon meg talán csak Antonino Ragusa visszatérése a Genoahoz a számottevő. Ha nem is az Immobile, Insigne, Verratti által fémjelzett Pescara teljesítményét lesznek képesek megismételni, de annyi szent, hogy a minimum erős középmezőnybe odatartoznak majd.

Pro VercelliPro Vercelli. Sokan bár nem hiszik, de a Pro Vercelli személyében egy hétszeres bajnokcsapatot köszönthetünk a második vonalban. Az 1903-ban alapított, majd 2010-ben újraalapított klub még a futball /h/őskorában 1908-ban nyerte az elsőt, míg 1922-ben az utolsó bajnoki címét. Két évvel ezelőtt csont nélkül kiestek a Serie-B-ből, akkor abban a szezonban három edző is megpróbálta a bennmaradást elérni, de nem sikerült, majd a harmadosztályban ült le a padra Cristiano Scazzola, aki most megpróbál gyökeret ereszteni a “B” ligába. Ennek érdekébe a szerény pénzügyi lehetőségekkel megáldott klub kölcsönbe kapta a Milantól az egykoron nagy jövő előtt álló támadót Giacomo Berettat, aztán megszerezték ingyen a kameruni Matutet a Crotonetől, illetve szerény véleményem szerint a legnagyobb fogásként igazolták le Nunzio Di Robertot, aki a középpályáról indulva meglehetősen hatásosan lehet képes megszabni a csapat támadójátékát. A napokban tett interjúja zárszavaként említette meg, hogy a bennmaradás megfelelő alázattal biztosan sikerülni fog.

SpeziaSpezia. Miután Mangia elhagyta a klubot a Bari kedvéért mindenki meglepettségére Nenad Bjelicaval egyezett meg a ligúr klub vezetősége, talán van aki emlékszik rá egykoron a horvát válogatottban is szerepelt középpályásra, aki az Austria Wient hagyta ott az olasz foci hívó szaváért. Talán az ő személye miatt is zsákbamacskaként tekinthetünk a következő szezonjukra, meg talán azért is mert nehéz eldönteni, hogy az a 8. hely reális, vagy erőn felüli teljesítmény volt. Azért arra senki ne számítson, hogy kutyaütők lesznek, hisz ha azt vesszük egy olyan játékosokkal fémjelzett támadósorba érkezik Ardemagni, mint Gianetti, vagy az elmúlt szezonban 13 gólt fenő Ebagua. Aztán a védelembe az utánpótlás válogatott De Col leigazolása sem tűnik rossz ötletnek, s hogy érezhető legyen az edző hatása a keretre jelenleg már négy horvát játékos is ott van a csapatban, hozzáteszem közülük már tavasszal is itt kergették a bőrt. Bjelica figyelmeztetőnek nevezte a Perugia elleni kupavereséget, amely meccs előtt elmondta, hogy a maximumot fogja adni a csapat, ennek ellenére a lefújás utáni sajtótájékoztatón csalódottan mondta “hogy ha a Lecce ellen léptünk előre egyet, akkor ma mindenképpen visszaléptünk, és a Perugia teljesen megérdemelten jutott tovább…”.

TernanaTernana. Egyszemélyes hadseregként funkcionáltak az elmúlt szezonban, miután Mirko Antenucci talán élete formáját produkálta 19 gólig jutott két asziszt mellet, korábban a 2009-10-es szezonban produkált hasonlót, akkor 24-szer zörgette az ellenfelek hálóját. Mindenki le volt nyugodva, hisz abban tudatban voltak Terni város büszkeségének szurkolói, hogy marad náluk Mirko, ugyanis a Cataniatól megszerezték a játékos teljes játékjogát, azonban a magyarországi tűzijáték napján aláírt a Leedshez. Ebben talán csak annyi jó hír volt, hogy nem valamelyik más klubot erősíti tovább… Antenucci teljesítményét, nem csak a mutatók emelik a magasba, hanem a pályán mutatott teljesítménye, játéka, csapatkapitányként. Eladása után Attilio Tesser megpróbálta más irányba helyezni a figyelmet, s folyamatasan arról beszélt, hogy az új szerzemények mennyire komoly erősítést jelentenek, tény hogy Mirko Eramo leigazolása jelenthet erősítést a középpályára, akárcsak Davide Gavazzi megszerzése a Samptól, aki egyébként tavasszal már kölcsönbe szerepelt a rossoverdinél. Ezzel szemben, viszont a 20 éves szenegáli Abou Dioppal példálózni erősen jellemzi, hogy mennyire is nincs meg Antenucci utódja.

TrapaniTrapani. Hasonlóan a többi újonchoz a szicíliaiak is kitettek magukért, a 14. pozícióban biztos bennmaradóként muzsikáltak. Szállítottak egy liga-gólkirályt így első Serie-B-s idényükön, s ha már minden csapatnál szó volt az erősítésekről, akkor itt is illik megemlíteni a 26 gólig jutó Matteo Mancosu megtartását. Többször volt róla szó, hogy esetleg a Serie-A-ba elviszik a 29 éves támadót, ám ami jelenleg biztos, hogy minimum egy fél-évre még marad. Tehát a siker egyik záloga marad a polcon, s ha lehet így fogalmazni a másik is, miután biztossá vált, hogy a 2009 óta a csapatot irányító Roberto Boscaglia is tovább irányítja bordó-mezeseket. Bár a szezon második fele gyengébbre sikerült nekik, bármennyire is azt gondolnám laikusként, hogy mekkora oroszlánbarlangról beszélünk, ha a Stadio Polisportivo Provinciale-t említem, nincs így . Több vereséget szenvedtek el hazai pályán, mint vendégként, s a 7. legtöbb gólt is ők kapták a mezőnyből. Talán pont a stabilitás lehet az egyik fő oka, hogy leigazolták azt az Antonino Barillat, aki évekig volt Reggina középpályájának egyik motorja, illetve a baloldalra azt a Nadarevicet, aki szél lezárására, és lendületes felfutásokra is egyaránt alkalmas. Ezzel együtt a középmezőnynél többre nem hiszem, hogy képesek lehetnek.

VareseVarese. Régóta nem volt ilyen, hogy csak 1 mínusz pontossal induljon el a másodosztályú bajnokság, s akkor is csak -1 pontról legyen szó. A Varese az elmúlt szezonban a korábbi évekhez képest hatalmas zuhanó repülést mutatott be, alaposan megkellet szenvedniük a bennmaradásért. A lejtőn való elindulás, és Maran távozása közel ugyanarra az időpontra tehető. A legutóbbi kiírásban négy allenatore is próbálkozott, s közülük talán a jelenlegi, a májusban kinevezett Stefano Bettinelli próbálhat gyökeret verni annál a klubnál, ahol már évek óta dolgozik ilyen-olyan beosztásban. Az előjelek nem csúnyák, még állva vannak a kupában, de hogy a bajnokságban mire lesznek képesek, azt most nehéz lenne megjósolni, az én véleményem az, hogy sokat ne várjunk. Mindenkinek ajánlom figyelmében Arturo Lupolit, akit a Hondétól szereztek meg a Leopárdok, vagy a honfitársunkat Tamás Krisztiánt, akit a Milantól kölcsönöztek ki.

Krisztian+Tamas+Varese+v+FC+Parma+z1Kh06G_o81l

Virtus entellaVirtus Entella. Az első Serie-B-s idényére készülő Virtus Entella a harmadosztály “A” csoportjának a bajnokaként került a második vonalba, s megpróbál ott a tavalyiak mintájára stabilitást tanúsítani, bennmaradni. A könnyűipari termékekkel foglalkozó bergamói székhelyű Acerbis lett a klub új szponzora, ők egyébként korábban is jelen voltak pl. a motorsportban, a rallyban, ahová ruhákat szállítottak. Nem tudni, hogy ennek a ténynek hatása volt-e rá, mindenesetre az olasz foci második vonalának világában a rendkívüli ikonnak számító Marco Sansovinit sikerült nekik leigazolniuk. Rajta kívül még nagy halnak számít Cristian Battocchio, aki a Watfordnal volt alapember, de még mindig csak 22 éves. Bár extra rutinos góllövőjük van, nehezen tudom elképzelni, hogy jobb esetben is a középmezőnynél föntebb másszanak.

Virtus LancianoVirtus Lanciano. A lancianóiak legnagyobb vesztesége edzőjük Baroni elvesztése volt a nyáron, őt váltotta az a Roberto D’Aversa, aki már 2010 óta dolgozik a klubnál, volt ő edző, illetve legutóbb technikai vezető is. A Maio család a fellegekben járt 2013 őszén mikor Valentina kis ékszerdoboza a nap 24 órájában ragyogott a családi vitrinben. Több hétig vezették a tabellát, s sokáig a playoff helyek egyikén pihentek meg a klub történelmének második idényében a Serie-B-ben. Persze ahogyan az várható volt a valamire való játékosokat, akik kölcsönbe voltak a keleti parton visszarendelik, s most nagy a maio_valentina_lanciano_Contenuti_Notizie_93046_400_400_3zsákbamacska kikkel is sikerült pótolni őket. Ami azonban biztató, hogy az elmúlt szezon egyik legjobb védőnégyese majdnem együtt maradt a De Col, Amenta, Troest, Mammarella védőfalból, csak a jobbhátvéd nem maradt, illetve a középpályára sem hangzik rosszul Armin Bacinovic leigazolása a Palermótól. Minden bizonnyal idén sem kell szégyenkezniük,, feljutni fölösleges, s amíg olyan csupa-szív, klub-hű emberek még a pályán lesznek, mint a kapitány Mammarella, vagy az elnök asszony férje Turchi, addig én nem féltem kedvenc sportvezetőm csapatát.