Derby dello Stretto

Sajnos mára kevesen tudják, de a derby dello Stretto Olaszország egyik legnevesebb derbije. Reggio Calabriát és Messinát mindössze egy pár kilométeres tengerszoros választja el – innen a derbi neve, a földrajzi tényező pedig a Messinai-szoros -, és már az 1920-as években is nagyon komoly meccseket játszottak egymással.

Az idei lesz pontosan a 70. összecsapásuk, és eredetileg vasárnap meccseltek volna, de nem akartak véres összecsapásokat a reggio calabriai, hagyományos Szűzanya-körmeneten.

Ráadásul azért is különleges ez a párosítás, mert tényleg az ínyenceknek való. Az eddigi 69 mérkőzésből mindössze 6-ot rendeztek a Serie A-ban, az összes többit alacsonyabb osztályokban vagy a Coppa Italiában. 18 volt a Serie B-ben, 29 a Serie C-ben, 4 a kupában és 12 a Coppa Italia Serie C-ben. Ráadásul a mai dupla jubileum, mert a harmincadik lesz a harmadosztályban.

Az örökranglistán valamivel jobban áll a Messina, 29-et nyertek meg, szemben a Reggina 24 győzelmével. A mai meccs fényét az is emeli, hogy a legutolsó derbit 2007-ben játszották, ráadásul azt még a Serie A-ban. A Reggina akkori 3-1-es győzelme – egyébként Rizzoli vezette a mérkőzést – nem csak azt jelentette, hogy a hazaiak 15 pontos levonás ellenére is az élvonalban maradnak, de azt is, hogy a Messina kiesik a Serie B-be. Azért ennél jobb forgatókönyvet kevesen tudnának írni egy debi előtt.

A Messina vesszőfutása innentől datálódik, amiből 2 éve kezdtek el kikecmeregni. Már 2007-ben is komoly összezördülés volt a szurkolók és a csapatot akkor birtokló Franza-család között – mindössze néhány tucatnyi ultra volt a reggio calabriai vendégszektorban -, ráadásul rá egy évre, egy meglehetősen rossz Serie B-s szezont követően, Franzáék kiszálltak a bizniszből, a klub pedig csődöt jelentett. Az olasz módinak megfelelően új klubot alapítottak, és éveket a Serie D-ben, azaz az ötödosztályban töltöttek. Tavalyelőtt érkezett meg a csapathoz Lo Monaco, aki a szigeten amúgy is jól ismernek – ő a Catania sportigazgatói tisztje után tett egy rövid kitérőt Genoába, de úgy látszik, a Catania-Genoa út senkinek nem válik javára -, a Messinához elkezdtek szponzorok érkezni és a klub két év alatt két osztályt is ugrott.

Persze a Reggina sorsa sem diadalút. 2007-ben ugyan hősiesen maradtak bent, de nem sokkal később következett a Serie B. Ott még 2011-ben is képesek volt play-off-ot játszani, ám idén 19 év után újra a harmadosztályban találták magukat. A két csapat sorsa így pont ellenkező előjeleket mutat.
Azért összességében így is jobb a Reggina helyzete. Míg a messinaiak tényleg a nulláról építkeznek, addig Reggio Calabriában feltett szándék, hogy csak egy évet töltsenek a Lega Próban és jól is kezdték a szezont: egy szűk hazai döntetlen után idegenben győzték le a Paganesét – akik egyébként nagyjából hasonló játékerőt képviselnek, mint a Messina. Ezzel szemben a Messina simán kikapott a Barlettától, majd otthon a negyedosztályból frissen feljutó Lupa Romát sem tudta megverni.

Minden azt sugallja, hogy a 7 év utáni első Szoros-derbit a Reggina fogja megnyerni. Persze mitől derbi egy derbi, ha nem a meglepetésektől? Aki tudja, vadásszon magának streamet, érdemes lesz megnézni.

Végezetül nézzük meg annak a bizonyos, 2007-es, 3-1-re végződő meccsnek a zanzáját.

Ide kattintva Stefano barátunk tippjét nézhetitek meg a meccsre.