Harapjunk egy kis calciót! #4

Az, aki szívből szereti a calciót, a hétközi fordulókat nem szívlelheti. Olyan ez, mint egy forgalmas büfé, ahol bekapod az obligát fogásodat, az ízeket kiélvezni azonban nem tudod. Ömlesztett menüből nehéz jókat harapni, főleg úgy, hogy kedd-szerdán olyan érzése van az embernek, mintha a hétvégi asztal morzsáival lenne kénytelen táplálni magát. Vagy valami istenverte mirelittel, de az még rosszabb. Nincs meg a hangulat. Se kint, se itthon. És még rosszabb, hogy egymásra vannak zsúfolva az időpontok, így az, aki múlt vasárnap volt olyan szerencsés, hogy megadatott neki a Chievo-Parma, most alighanem lemaradna róla. No de mit lehet tenni, a meccsek jönnek, megnézzük őket így is, amennyire lehet. Úgyis jön hamarosan az újabb válogatott szünet, és ezzel le is zárul a bajnokság első szakasza. Talán még nagyon félve, de azért szépen lassan el lehet kezdeni kimondani bizonyos dolgokat. Hajtás után ráesünk az étlapra. 

harapjunk_egy_kis_calciót

Így se olyan rossz

 A mai este egyetlen mérkőzésén az Empolihoz látogat a Milan. A gőzhenger szerdán érkezik meg: a nagyok közül a Juventus a Cesenát, a Napoli a Palermót, az Inter az Atalantát fogadja. A még mindig száz százalékos Roma Parmába utazik. A Fiorentina a Sassuolo ellen kezdhet győzelmi szériába. A Sampdoriát a Chievo keresi fel. Összecsap az előző kör két fura győztese is a Hellas Verona és a Genoa személyében. A forduló zárómeccsén csütörtök este a Lazio az Udinese ellen lőhet sok szögletet. Minden 3/4 9-kor kezdődik.

 

Az első pofon után

Gyors lehetőség a javításra

Megtört a móka és a kacagás a Milannál: nem erre számítottak. Most persze lehet jönni azzal, hogy két forduló után semmi értelme nem volt bármit is (el)várni ettől a csapattól, bölcselkedés ide, bölcselkedés oda, a milanisták azok után, hogy augusztus végén még negatív bérleteladási csúcsot döntöttek, szombat este teljesen megtöltötték a San Sirót. A szurkoló nem felejt, a név kötelez, ez még mindig az AC Milan. Tisztára, mintha a Barcelona jött volna, és lehet, hogy Pippo is azt hitte, ha már ilyen taktikával vágott neki a meccsnek. Történt, ami történt, a fő kérdés az, képes lesz-e morálisan helyre tenni csapatát az immár 4. A ligás mérkőzésén edzősködő Inzaghinak. Az mindenképpen intő jel, hogy visszafelé mutogat (tizit akart kapni), valamint Don Berlusconi taktikai felvetéseire is muszáj reagálnia, aki ugyanúgy szeret kívülről nagyon okos lenni, csak éppen a blogírásnál egy picit többre vitte. Ami az összeállítást illeti, valószínűleg kezdeni fog Torres, debütál van Ginkel, visszatér Bonera (!), Honda pedig kimarad.

Menthetetlenül beragadni látszik a rajtnál a fenemód szimpatikus, ámde roppant eredménytelen Empoli. A toszkánoknak van stílusuk, a mezőnyben rendre helytállnak (sőt!), azonban nem akarnak jönni a pontok. Sarri hatalmas figura, majd nyitnak neki egy nemzeti dohányboltot a stadionban, ha majd eljön a Honvédhoz, Verdi megmozdulásai nagyon tetszetősek, a hatalmas tehetségnek tartott Zielinski pedig bekerülhet a kezdőbe. Játsszunk el azzal a gondolattal, hogy a hazaiak hatalmas lelkesedéssel, egy marék szerencsével, egy kisebb Bonera-közjáték mellett megtréfálják az enervált, elképzelés nélküli Milant. Nem ül.
Empoli 0-2 Milan

 

Mintha fonálon húznák

Nagyon megy

Továbbra is 100%-os a Juventus, még csak gólt sem kaptak ebben a bajnokságban, igaz, hacsak rosszabb gólkülönbség miatt is, de nem vezetik a tabellát. Egyelőre minden szép és jó a Bianconerinél, leszámítva talán a sérültlistát, na de mennyire erős az a csapat, amely Pirlo és Vidal nélkül is dominálni tudott a San Siróban? Előbbi biztosan nem lép pályára szerda este, utóbbi viszont jó eséllyel igen, kiszorítva ezzel az ígéretes teljesítményt nyújtó Pereyrát a kezdőből. A sérült Caceres helyett Ogbonna játszhat, Barzagli viszont visszatérhet, ami azért is fontos, mert korábban ehhez az eseményhez kötötte a négyvédős rendszerre való áttérés elvi lehetőségét Allegri. Jó kérdés, hogy mennyire fog rotálni Max, azonban ne feledjük, ez nem csak lehetőség, hanem szükségszerűség is, ha nem akar tavasszal úgy járni, mint Conte.

Jobb lehetőséget aligha tudunk elképzelni a Cesenánál arra, hogy kipróbáljon néhány eddig kevesebb lehetőséget kapott embert. Bisoli roppant bosszús lehet, hiszen nagyon fontos két pontot hullajtottak el az elmúlt forduló második félidejében. Túl kevés játékuk van ahhoz, hogy bármilyen tréfa komolyabban felmerülhessen torinói vendégjátékukkal kapcsolatban. Vagy mégis? Mondjuk Chiellini lekönyököli Marilungót egy szögletnél, a tizenegyest Brienza értékesíti, választ pedig csak egy Marchisio-lövés formájában regisztrálhatunk. Nem ül ez sem.
Juventus 2-0 Cesena

 

Megette Piroskát, aztán a nagymamának udvarolt

De ki szarvazott fel kit?

Amellett, hogy veszettül erős és hosszú a Roma kerete, azért elég erősen kapják az ívet mostanában: Astori és Iturbe kidőlése mellett De Rossi, Castan és Cole játéka is kérdéses, és akkor mikor tér még vissza Strootman, Borriello meg elviselhetetlen eszmei veszteség.  És még nélkülük is egy nagyon erős csapatot tud kiállítani Garcia: Yanga-Mbiwa talán felveszi szép lassan a ritmust, Nainggolan abszolút belehízott a kezdőbe, Keitáról csak nagyon szép dolgokat lehet olvasni, és még akkor van egy Ljajicuk, aki bármikor húzóember lehet. Na meg persze Totti, aki pihent a hétvégén. Viszont elég gond ez szeptemberben, lévén a háromfontos harc egészséges rotálást kíván meg, ha tartósan ilyen magas lesz a sérültállomány, akkor komolyan csökken a Giallorossi esélye az igazán nagy dolgokra. De a lényeg az, hogy vezetik a tabellát.

De egyáltalán nem evidens, hogy a forduló után is így lesz ez. A Parma felébredni látszik Csipkerózsika-álmából, és ha tényleg megtréfálják volt csapatukat az exromanisták, akkor Cassano elég jó eséllyel indul, igaz, őtőle már láttunk ilyesmit. Jegyezzük még meg Massimo Coda nevét, ez a 25 éves fiatalember kulcsszerepet vállalt a Chievo legyűrésében: a 63. percben állt be csapata 1-0-ás hátrányánál, aztán kiosztott 2 asszisztot, meg lőtt is egy gólt. Ezzel gyakorlatilag ki is szoríthatja a formán kívüli Belfodilt a kezdőből. És bár még mindig nem lesz Paletta meg Cassani, itt most erősen benne van  a pakliban, hogy Tonyóék megmutassák, nem nő a Rudi az égig.
Parma 2-1 Roma

 

Komolytalan bagázs

Stílusos

Inter, csalódás, újfent. Nem tudom, hányadszorra adta már el a Mazzarri Akadémia, hogy most már felnőttek és illik őket komolyan venni. Ezen szalmalángszerű felvillanások rendszeresen visszatérő elfüstölését az olyan mérkőzések szolgáltatják, mint amilyet Palermóban sikerült vasárnap este produkálni. Három alsóházba várható csapat ellen sikerült 5 pontot összeszorgoskodni, ami ahhoz túl kevés, hogy tartsák a lépést a közvetlen élmezőnnyel, ahhoz meg túl sok, hogy bizonyos folyamatok beinduljanak. Még mindig csak a konzisztenciát kérjük számon Mazzarrin, és már ez a második szezonja. Egyszerűen valami nem klappol velük kapcsolatban, még akkor is, ha Kovacic egyébként gyönyörű gólt lőtt.

De melyik arcukat húzzák elő szerda este? Ellenfelük az az Atalanta lesz, amely idén is belövi magát a középmezőnybe, de az ilyen meccseken lesz kedvük játszani. Való igaz, elég komoly  elhivatottságról tettek tanúbizonyságot az elmúlt évek “Ki az első számú fekete-kék gárda Lombardiában?“- kihívásain. Tudnak ők nagyon viccesen is nyerni a San Siróban, nagy kár hogy most nem lesz Schelotto, akit össze tudnának rugdosni. 3-1-nél vigyázó szemeitek Denisre vessétek.
Inter 3-4 Atalanta

 

Show Must Go On

Meddig?

Talán egy kalocsai-mintás harmadik számú szereléssel lehetne még fokozni, de félő, hogy ez sem oldaná meg a Napoli problémáit. Várható vereséget szenvedtek Udinében, itt tartanak. A nagyobb gond az, hogy egyből rázendít az edzőváltó-kórus, ha nem jönnek az eredmények, de hát a calcio az már csak ilyen. Benitez nem csak egy edző a Nápolynál, ő egy egész projekt arca, amely Cavani és Mazzarri távozása után eukonform focira meg realos exkegyencekre épül. A nagy Rafa önmaga is egy marketingfogás a maga nemében, igaz, mi van akkor, ha a kirúgása még nagyobbat szólna? Ezen majd el fog gondolkodni De Laurentiis, de a konzekvencia az lesz, hogy nincs még itt a tűzijáték szezonja. Az előző meccsig még lehetett takarózni a számokkal, de most már nagyon azokkal se. Ha valakiknek, akkor nekik jól fog jönni a válogatott szünet, igaz, addig még le kell játszani két meccset.

Az első rögtön egy déli derby lesz, az elméletileg bőven gyengébb Palermo ellen. A rosanero még mindig nyeretlen, és ha meglepetések után vadászunk, akkor keresve se találhatnánk ennél a párosításnál alkalmasabbat. Viszont már a sarki fűszeres is tudja, hogy a Nápoly ellen kell fogadni, a műértők ebből a buliból kimaradnak.  Nagy nehezen nyernek a kékek, még akkor is, ha Vasquezzel divat mostanában gólt rúgatni.
Napoli 2-1 Palermo

 

Pneumatic Section

pneumatic_section

Egyik jobb lesz, mint a másik

Ha most nem nyer a Cagliari, akkor soha. Na nem azért, mert akkora ászok lennének, hanem azért, mert ez a Torino be van oltva gól ellen. Volt egy szélvészgyors csatárduójuk Immobile és Cerci személyében, viszont az edzéseken túl sokat szédültek a társaik, így Cairo mester megkegyelmezett nekik, és elhozta Quagliarellát meg Amaurit. Előbbin nagyon meglátszódik a sérülése, utóbbi meg többet nyeklik-nyaklik, mint egy csuklós troli, épphogy menetrendje nincs még. A Cagliari mezőnyben azért rendben volt a római kiruccanást leszámítva, ezt most behúzzák, és akkor lehet rajta gondolkodni, hogy mekkora szarban van ténylegesen Ventura együttese.
Cagliari 2-0 Torino

Talán éledezőben van a Fiorentina, amely  be tudott húzni egy 50:50 meccset Bergamóban még a múlt héten. Aggodalomra adhat okot, hogy nem nagyon látszik, ki lesz idén a húzóemberük, valahogy senki sincs tőlük igazán formában. De mostani ellenfelük, a Sassuolo nem tűnik leküzdhetetlen akadálynak, főleg Firenzében. Finoman szólva is akadozik a Neroverdi játéka, még mindig nyeretlenek, és még Zaza játéka is kétséges. Ezzel együtt nem is annyira valószínűtlen, hogy pontosztozkodás lesz a vége.
Fiorentina 1-1 Sassuolo

Hét pontja van a Hellasnak, dobogós, viszont büntetés nézni őket. Kegyetlenül lebutult a játékuk, nagyon hiányzik Romulo és Iturbe. Van viszont Christodoulopoulos, aki bőven beleillett a méltán kiesett Bologna miliőjébe, meg Jankovic, aki nagyon gyér mostanában. Mandorlini képes a kedvükért padoztatni Saviolát meg Nico Lopezt. Igaz, utóbbiak nem szeretnek annyira tolódni, nyilván. Új sztárjuk Ionita, aki moldáv, és Padellivel közösen jegyeznek egy győztes gólt, ez már döfi! A Genoa borzasztóan alulteljesített a legutóbbi fordulóban, mondhatjuk, a Mikulástól kapták azt a három pontot.  Alig álltak meg a lábukon, nem nagyon látszott, hogyan tudtak korábban helytállni a Napoli és a Fiorentina ellen is. Malacuk az volt, mondjuk ha Gasperini sokat mutogatja még Matrit, akkor a Milan jövőre alighanem csak a B ligába tudja majd kölcsönadni a gólerős csatárt. Hogy mi lesz ezen a meccsen? Kövér núlnúl.
Hellas Verona 0-0 Genoa

Nem lehetne azt mondani, hogy kilőtt volna a rajtnál a Sampdoria, három gyenge csapat közül megverte azt, amelyikkel otthon játszott, a másik kettővel meg leikszelt. Ha folytatni akarja a sormintát, akkor megveri az előző meccsén nagyon sokáig vezető, ám végül két vállra fektetett Chievót. Nem lesz Izco a vendégeknél, és még Maxi Lopez is csak a kispadra szorulhat. Roppant érdekfeszítő mérkőzésen szenzációs hazai győzelem.
Sampdoria 2-1 Chievo

A Lazio halálra szívatja magát, nem elég, hogy óvodás módjára hagyogatta ki a helyzeteit az előző fordulóban, lett egy rakás sérültjük is. Kiesett Gentiletti, Basta, Biglia, de Vrij pedig eltiltott lesz, így az ellenállhatatlan Novaretti-Cana páros kezdhet a védelem tengelyében. És még a jó öreg Klose is visszakerülhet a kezdőbe, mert Djordevic még mindig csak keresi a formáját. A keret erejét jól mutatja, hogy hellyel közzel korrekten sikerül betömni a keletkezett lukakat, igaz, ettől még ugyanúgy ellúzerkedhetik ezt a meccset is. Pont ez az Udinese esélye is, amely csak a lepattanóra tud utazni. A Napoli ellen bejött a dolog, most azonban erőt vesz magán a Lazio.
Lazio 1-0 Udinese

 

Heti körkérdésünk

http://www.dreamstime.com/stock-photos-question-marks-circle-d-large-blue-mark-middle-image30683133

 

Mi lesz a forduló meglepetése?