Harapjunk egy kis calciót! #5

Még mindig piros Badu háta Lulic infantilis akciója után, és máris rögtön a sípjába fúj Hanacsek:  a futball nem akarja otthagyni az Olimpicót. Meccs meccs hátán, szinte összefolynak a napok. Nincs megállás, folyamatos a teljesítménykényszer: előbb-utóbb mindenki hibázni fog. Persze senki se egyformán: az élen álló duó szupremáciáját mindenki elismeri, utánuk azonban nagy a kavarodás. Van egy kör, akik inkább nyernek, mint veszítenek, és egy olyan is, akik inkább veszítenek, mint nyernek. És noha közel sem homogén ez a 18 csapat által alkotott massza, a klubon belüli partikon igazán nagy meglepetés nem tud bekövetkezni. De vajon mikor kezd el úgy istenigazából struktúrálódni a mezőny? A soron következő 5. forduló után még aligha, és az is kérdés, mennyire fog egyáltalán. Hajtás után 10 telitalálat.

Matri te szemét!

Matri te szemét!


Rangadónk nagyon most sem lesz, de azért élvezetes a program. Este 6-tól a Roma a Hellast sanyargatja, míg 3/4 9-től a Juventus Bergamóban dominál. A vasárnapi ebédhez ezúttal egy Sassuolo-Napoli dukál, 3-tól aztán elszabadul a pokol: a Milan a Cesenához látogat, az Inter a Cagliarit fogadja, a Torino és a Fiorentina terápiás célzattal lőhet egymásnak egy halom gólt, és még lesz egy Chievo-Empoli örökrangadó is. 3/4 9-kor kezdetét veszi a Lanterna, amely ex ante mindig hatalmas nagy mérkőzés, aztán csak győzzük kivárni a végét. Hétfő este is lesz mit nézni: 7-től Udinében vendégszerepel a Parma, 9-től pedig a Lazióból próbálja meg első győzelmét előcsiholni a Palermo.

 

Előre tovább a lenini úton

Cukorbetegek lesznek a juventinók

Max nászútra vitte az Öreg Hölgyet, aki váratlanul jól érzi magát új partnere mellett. Olybá tűnik, csak az előző, rossz kapcsolata miatt tűnt olyan lehetetlenül szerencsétlen, tutyimutyi, kétbalkezes tehetetlenségnek. Most viszont valósággal száguld a JuventusPersze tudjuk, hogy nem tarthatnak örökké a mézeshetek, de minden jel arra mutat, hogy még bőven benne vagyunk. Sokan sokféle módon magyarázzák, miben jó Allegri, ha lusta vagyok, és csak a sajtótájékoztatóját nézem meg, akkor is szembetűnik két dolog. Az egyik a rotáció. Világosan elmondja, neki tavaszra is kell a jó forma, emiatt forgatja a csapatot. Ennek szellemében ma este Tevez és Pogba visszakerülhetnek a kezdőbe, Evra, Lichtsteiner, Llorente és Pereyra pedig már az Atletico ellen készülhetnek. A másik dolog pedig az, hogy nem ragaszkodik Conte vélhetően túlszabályozott játékához, és bizonyos játékosoknak nagyobb szabadságot biztosít. Eddigi pályája során nem derült ki róla, hogy annyira jól rotálna, hiszen a Milannál ezt a csapatorvos végezte helyette, és mindenki eszünkbe juthatott, ha kreatív fociról esett szó, csak éppen a jó Max nem. Sok itt még a meglátnivaló, na.

De pont nem a mostani Atalanta ellen. Nincsenek formában a bergamóiak, az eddig csak Szardínián tudtak gólt lőni a szezonban. Tükörsimán kaptak ki a San Siróban szerda este, mit akarnak akkor most? Az egyetlen esélyük az lehetne, ha most elkezdeném pocskondiázni Denist (egy hete Kurticot kutyáztam, lőtt is rá egy győztes gólt, a múltkor Matrit, ő meg egyenesen duplázott.) Visszatérhet Biava – tömegek dőlnek a kardjukba Torinóban. Újabb győzelemmel halad tovább a Bianconeri, de gólt azért most már nyugodtan kaphatnak.
Atalanta 1-3 Juventus

 

Megfogyva bár, de elfogyva nem

Mindig valaki jön, és megoldja

Nagyon kemény mérkőzésen van túl a Roma, és valahol nem is lett volna olyan hú de nagy felhördülés, ha éppen ottmaradt volna a makulátlan mérlegük Parmában, de hát nem maradt ott, mert nem hagyták ott. Megvan a szükséges mentalitásuk, a kiemelkedő egyéni képességeik, és nem utolsó sorban a kiváló szakmai munkájuk, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy tartsák a lépést a Juventusszal. Ugyanakkor nem szabad elmennünk amellett, hogy egyre több nehézségbe ütközik Rudi Garcia: nem volt elég Astori, Castan, Iturbe sérülése, De Rossi sem kerülhette el végzetét. Ilyen hosszú sérültlistát nem lehet büntetlenül megúszni a szezon folyamán, ha így megy tovább, akkor egyszerűen el fog fogyni a Roma, most viszont még bőven menedzselhető a helyzet. Okosan kell beosztaniuk megmaradt erőiket erre a hétre a farkasoknak: immár kézzelfogható közelségbe kerültek a City– és a Juventus-meccsek. Ezek figyelembevételével egyáltalán nem lesz meglepő Totti és Gervinho padoztatása, a többi poszton viszont már nyilvánvaló, hogy jó lenne rotálni, csak épp nincs kire. Egyébként megnéztem a Roma pozíciós diagramját, és annyira középre koncentrálódtak, hogy egyből a régi fasza Milanok jutottak róla eszembe.

A Hellas átállt egy 5-3-2-re az ezidáig általános 4-3-3-ról, de hogy emiatt kaptak-e kettőt Matritól, azt megmondani nem tudom, mindenesetre nagyon gyengén muzsikált a belső hármas hátul. Ahhoz képest, hogy mennyit gyengült a keret, Mandorlini nagyon sok pontot kihozott belőlük, viszont komoly ellenfél eleddig még nem jött velük szembe. A hazaiak érvényesíteni fogják a javukra megmutatkozó tudáskülönbséget, hogy tényleg rangadó legyen az a rangadó a jövő héten.
Roma 2-0 Hellas Verona

 

Hullámteszt

Erősen kezdett

Ne is legyenek kétségeink, ha nem fogja behúzni a kötelezőt Pippo ebben a fordulóban, azonnal el fognak indulni a találgatások az utódlásáról. Szemét egy dolog ez, de hát a Milannál így mennek a dolgok, ezt ő nagyon jól tudja. Nagy kár lenne érte, az elmúlt időszakban több karaktergyilkosságot is levezényelt a Rossoneri, nem hiányzik még egy. No de ne szaladjunk ennyire előre, hol van még a jövő hét? Inzaghi úgy látja, ha három fővel nulla teljesítményt hozott eddig a középpályája, akkor kettővel sem fog lemenni mínuszba, ezért átáll a 4-2-3-1-re. Persze nem szabad ennyire sarkítani a dolgokat, simán lehet, hogy csak az ellenfélnek szól a váltás. (Egyébként az mindenkinek megvan, hogy Abate már négy gólpassznál jár a szezonban?)

A Cesena messze nem fog olyan nyomást kifejteni a Milanra, mint ahogyan azt a Juventus vagy az Empoli tette. Várhatóan vissza fognak húzódni mélyen a sajt térfelükre, Inzaghi pedig arra bazírozhat, hogy nem lesz honnan ellentámadást indítaniuk a hazaiaknak, így bele fog férni a plusz egy támadó. Annyira keveset mutattak eddig Bisoliék komolyabb ellenfelek ellen, hogy szinte csak elméleti lehetőség a pontszerzésük.
Cesena 0-2 Milan

 

Tálcán kínált lehetőség

Szép lassan egész jó lesz

Alacsonyabbra taksált ellenfeleit eddig csak a San Siróban tudta legyűrni az Inter, és ha ez így marad, akkor komolyabb céljaik nem is lehetnek a szezonra. Nem kis rejtély, vajon miért vannak ezek az üzemzavarok Mazzarri rendszerében, és ennél már csak az a mód zavarbaejtőbb, amellyel rendre cáfolják problémáik létezését a kék-feketék. Való igaz, játszi könnyedséggel gyűrték le hétközben az Atalantát, jószerével esélyt sem kaptak a vendégek. Ilyenkor lehetne írni, hogy végre összeállt a csapat, mindenki megtalálta a helyét a szisztémában, és érvényesül a papírforma, viszont mi már nem dőlünk be nekik. Persze a mostani ellenfél tökéletes lesz, lévén Zeman rossz formában játszó Cagliarija érkezik a San Siróba. Már a szezon előtt is úgy tűnt, bajban lehetnek majd elég hamar, azonban a hétközi Torino elleni vereség akkora felkiáltójel, amelyet nem lehet nem észrevenni. Kivéve Zemannak, hiszen a név kötelez. A labdát megkapják majd, azonban sokra nem fogják tudni használni, annál inkább a vendéglátók, akik imádnak hazai közönség előtt kontrázni, erre pedig minden lehetőségük meglesz. Magabiztos győzelmével ezúttal az Inter lehet dobogós a forduló végén.
Inter 3-0 Cagliari

 

Pro-licences lúzerek

Kezdhet aggódni

A Lazio egész eddig bárkivel is találta szembe magát a bajnokságban, ha pontozással is csak, de megverte. Ha a játék rendben van, és csak az eredmények nem jönnek még a szezon elején, akkor keseregni nagyon nem kell: előbb-utóbb összeállnak a dolgok, az elvégzett munka előbb-utóbb a tabellán is meg fog jelenni. Ezért annál inkább lehetett kellemetlen a kékek szurkolói számára, hogy csapatuk ezúttal nem tudott ellenfele fölé kerekedni játékban sem, nem túl erős meccsen szenvedtek megérdemelt vereséget. Ha lelketlenség váltja fel a szerencsétlenséget, akkor Pioli napjai meg vannak számolva a Biancocelesti kispadján, aki persze minden bizonnyal tudja ezt, és mindent el fog követni, hogy ne hagyja elcsüggedni a fiait. De Vrij visszatérése nem tekinthető hatalmas jótéteménynek, egyelőre nem igazolta klasszisát a fiatal holland. 

A Palermo remekül helyt állt Nápolyban, mindenképpen rászolgáltak az egy pontra sokkal nagyobb potenciálú vendéglátóik ellenében, most viszont aligha lennének boldogak egy újabb döntetlennel. Még mindig nyeretlenek, de most talán le tudják gyűrni megroggyant ellenfelüket.
Palermo 1-0 Lazio

 

Pneumatic Section

Ezek is nagyon jó meccsek

Ezek is nagyon jó meccsek

 A Napoli végre ideális ellenfelet kap a Sassuolo személyében. A Neroverdi otthon biztosan meg fog próbálni kezdeményezni, ezáltal lesz területük a gyors szélsőknek. Egyik csapat sincsen formában, Hamsiktól például nem is nagyon lehetett látni előrepasszt szerdán. Ennek persze megvan a maga oka, nem véletlen, hogy folyamatosan Benítez kirúgásáról cikkeznek. Egyelőre nem lehet látni, mi mentené meg a helyzetét, persze ilyenkor vehetjük elő a kincstári “nagyon korán van még” szövegeket. Ezt most behúzzák azért, így Di Francescónak lesz több oka félni.
Sassuolo 1-2 Napoli

Noha kétségkívül előrelépett a Chievo a játékoskeret erősségét tekintve, eredményeik egyelőre nem múlják felül egy kiesés ellen harcoló kiscsapatét. Van a bravúros nápolyi győzelmük, azon felül pedig három nullázás. Az Empoli jóval érdekesebb eset, gyakorlatilag leradírozták kedd este a Milant a pályáról az első 30-35 percben, aztán belehaltak a saját maguk által diktált tempó tarthatatlanságába. Nagyon pofás kis játékuk van, üde színfoltjai a mezőnynek. A csacsik viszont az ilyen meccseken szoktak tökéletes célfutballal erőrukkolni, Sarri pedig túl nagy idealista.
Chievo 2-1- Empoli

Ember nem tudja elképzelni, hogyan nyílt ki a gólzsák a Torinónál, azonban, mint oly sok mindenhez az olasz fociban, ehhez is Zemanra volt szükség. A világ legsterilebb játékát talán végre maguk mögött tudják hagyni a bikák, elvégre nem tűnik olyan rossznak a játékosállományuk. A Fiorentina egyszerűen nem tud felnőni korábbi önmagához, sorozatban betliznek olyan meccseken, amelyeket korábban gond nélkül behúztak. Hiába borították rá a pályát a Sassolra hét közben, 2 kaput eltaláló lövéssel nem mindig lehet meccset nyerni. De vajon miért lenne könnyebb a Torinónak gólt lőni? Nem is akkora szenzáció, hogy kikapnak.
Torino 1-0 Fiorentina

Az utóbbi években rendre csalódást okozott a genovai derby, reméljük most kitesznek majd magukért a csapatok. A vendég Sampdoria mindenképpen jobb formában van, otthon nyernek, idegenben ikszelnek, tőlük ennél sokkal többet várni nem szabad. A pályaválasztó Genoa ellenben sokkal hektikusabban teljesít, nagyon nehéz megmondani, mivel fognak tudni előrukkolni. Az erő azonban Mihajlovicék mellett van.
Genoa 1-2 Sampdoria

Csak feltrollkodta a dobogóra az Udinesét 18%-os átlagos labdabirtoklással Stramaccioni, és bár még nagyon messze a vége, azért nem tűnik szürreálisnak, hogy ők is bele fognak szólni az európai helyek elosztásába. Most viszont majd nem fognak tudni kedvük szerint kontrázni, hiszen a Parma merőben más karaktert képvisel, mint a Zebrette eddigi ellenfelei. Az utóbbi években felállt védelem ellen elfogyott a tudományuk, emellett pedig ez lesz az a meccs, ahol Donadoni számára elfogadható kompromisszum lesz az egy pont.
Udinese 1-1 Parma

 

Heti körkérdésünk

http://www.dreamstime.com/stock-photos-question-marks-circle-d-large-blue-mark-middle-image30683133

Milyen lesz a lapjárás a Lanternán?