Harapjunk egy kis calciót! #7

Annyi minden történt az EB-selejtezők alatt, hogy már-már furcsállja az ember, hogy most hétvégén nem izgulhat a magyar válogatottért, nem csettinthet Conte továbbra is hibátlan mérlegének, és nem mosolyoghatja meg az egyre szimpatikusabbá váló Nationalelfet. De rázódjunk csak vissza! Nem is olyan régen torkollott ellentmondásos végkifejletébe az első hat fordulóból álló minitorna, ha emlékeztek még. Bevallom, a meccs közben azt éreztem, hogy a Romát megveretik. Aztán egy héttel később visszanéztem, és nem láttam már igazoltnak ezt az állítást. Most már azt mondom, hogy jobb volt a Juventus, arról viszont egyáltalán nem vagyok meggyőződve, hogy korrekt volt a bíráskodás. Nem jó ez így, gyerekek, nagyon nem jó. Egy ilyen rangadónak a futball ünnepéül kellene szolgálnia, erre fel meccs után minden lehetséges csatornán sárdobálásba, szabályértelmezésekbe, meg különféle ezerfontosnak szánt, ki tudja mennyi Photoshopot tartalmazó, döntő pillanatokban kipixelezett ún. bizonyítékokba fut bele az ember. Bassza meg, az nekem nem futball, hogy kilencszázhetvennyolcszor állítsam meg, meg tekerjem vissza a videót, hogy különböző bizonytalan szögekből kiókumláljam, hogy most zavarta-e vajon Vidal Skorupskit avagy nem. És a többi dettó. Kinek van erre ideje? És tényleg erről kell, hogy szóljon? Hajtás után már előre nézünk. 

Matri te szemét!

Újult erővel

A BL-résztvevőké a szombat: este 6-tól a Roma a Chievo, a Juventus a Sassuolo ellen játszik a kötelező három pontért. Vasárnap délre mindenkinek ajánlom a Fiorentina-Laziót.  Délután háromkor öt mérkőzés kezdősípszója is elfüttyen: az alsóbb régiók házicsatáját ígéri a Parma bergamói vendégjátéka és a Cesena palermói fellépése. A másik három partin magasabbra taksált vendégek igyekeznek majd udvariatlanok lenni: a Milan a Hellashoz, a Sampdoria a Cagliarihoz, az Udinese a Torinóhóz látogat. Este rangadó-féleség is akad: Benítez újra keblére ölelheti korábbi legkedvesebb csapatát. Hétfő este sem maradunk olasz foci nélkül, remélem már mindenki pirossal bekarikázta a Genoa-Empolit.

 

Femme fatale

Mindig ők nyernek, kész

Úgy tűnik, senki sem képes megállítani a Juventust – legalábbis Olaszországban. Hétközben a görögök ellen már nem lesz ennyire egyértelmű a helyzet, most viszont semmi sincsen, ami arra utalna, hogy megtörne a győzelmi szériájuk. De már legalább kaptak végre gólt is, rögtön kettőt, senki sem mondhatja, hogy feltörhetetlen a védekezésük. Szűken, nagyon szűken verték csak meg egyetlen riválisukat, és ez még csak a hetedik forduló – csak a három pont elfogadható továbbra is. Sok izgalom azért nincsen arrafelé, leszámítva Vidal korhelykedését, és persze természetesen azonnal megjelentek a spekulációk azzal kapcsolatban, hogy már csak fél lábbal van Torinóban. Meglepődnék, ha így lenne, sokkal komolyabb arcnak tűnik ő annál, hogy elboatengesedjen, persze nem roskadna magába a világegyetem, ha mégis így történne. Chielliniről én csak most tudtam meg, hogy hatalmas milanista volt gyerekkorában, mindig Maldini-mezével álmodott éjszaka. Aztán hozzá is jutott a 2004/05-ös szezonban, apró szépséghiba, hogy a 6-0-ás vereséget szenvedett Fiorentina tagjaként. Végül felnőtt, és ráébredt, hogy ő inkább a Montero-féle vonalba illeszkedik, és elment a Juvéba.

Nagyon ótvarul teljesít a Sassuolo, megérdemelten rostokolnak a 20. helyen. Biztosan nem véletlen, hogy Di Francesco azt kérte a játékosaitól, hogy szívvel játsszanak. Úgy néz ki, nem szeretnének kimaradni a kiesés elleni harcból, legalábbis én nyilatkozatok szintjén sem találkoztam olyan véleményekkel, hogy ennek a keretnek bizony simán a középmezőnyben lenne a helye. 

Allegri csak 19 fős keretet nevezett a meccsre, még mindig nincsen Barzagli és Romulo, Morata pedig eltiltott. Pirlo viszont ismét kezdhet, ahogyan Pereyra is, ennek pedig Marchisio ihatja meg a levét. A másik oldalon a Pegolo, Manfredini, Ariaudo, Floro Flores-sor elég komoly veszteségnek tekinthető, de még nélkülük is egészen korrekt kezdőt tud pályára küldeni a Neroverdi, még akkor is, ha Peluso eltiltott. Akkora kettes, hogy kilóg a Sportfogadásból.
Sassulo 0-2 Juventus

 

Emelt fővel

Szombatra vagy szerdára gyúr?

Rudi Garcia narratívája szerint a Roma megmutatta, hogy erősebb csapat, mint a Juventus, ezért ők fogják nyerni a scudettót. Nem szenvedhetem, ha valaki folyamatosan hátrafelé néz, és mantraszerűen hajtogatja vélt sérelmeit, bárki is legyen az. Persze itt még nem tartunk ebben az esetben, teljesen természetes, ha Garcia most újra elmondta a véleményét ezzel kapcsolatban. Ha pedig a dac, a sértettség, a negatív energiák bele fogják hajszolni a rómaiakat egy tizennyolcas győzelmi sorozatba, akkor hajrá, én örülnék ki. Persze, hogy örülnék, nagyon kell egy jó Roma, jó Roma nélkül sincs miről beszélni, ha a scudetto kerül szóba. A Farkasoknak nem szabad szem elől téveszteniük, hogy jövő héten a Bayern München (Benatia who?) vár rájuk, így igyekezni fognak a lehető legkevesebb ráfordítás árán elintézni ellenfelüket. Mindenesetre, ha valakiknek, akkor nekik kapóra jött a szünet, fújhattak egy hosszabbat a nagy rohanás után, és persze visszakapták Astorit.

A Chievónál továbbra sem dőlnek a kardjukba a rossz eredmények miatt, tudják, hogy nem most kell nekik villogni. És különben is, még így is simán ott vannak a 16. helyen. A nagyok ellen azért oda fogják tenni magukat, darálnak majd ezerrel, egy-két ígéretes ellenakciót is vezethetnek majd. Izco hiányában sem lesznek gyengék – papíron, aztán majd meglátjuk. A korábbi években azért nem voltak olyan egyértelműen belőhetők ennek a párosításnak a végkimenetelei, igaz, a korábbi években nem volt ilyen egyértelmű a Roma. Totti és Gervinho  és De Rossi valószínűleg pihenni fog a BL-re, így a betömörülő ellenfelek ellen leghasznosabb Ljajic a kerülhet a kezdőbe.  Keita hiányában Paredes lehet a fedezetsor harmadik tagja, neki eddig ez még nem adatott meg. Azért látszik, hogy rengeteg sérültjük van a rómaiaknak, ott lesz például a padon Verde is, aki eddig csak a Spar sajátmárkás ásványvizének népszerűsítéséig jutott. Ez a párosítás már messze nem olyan egyesélyes, mint az előző, viszont tud annyit a Roma, hogy leizmozza a Chievót, akárhogy is ficánkolnak majd a csacsik.
Roma 2-0 Chievo

 

Böcsületes rangadó

Valószínűleg nincs a képen, aki ezt a labdát elérte

A legeslegszürkébb szplínből egyszerre csak kivirágzott az élet Firenzében két hete: egymás után pakolták be az ejha-gólokat Handanovicnak. Persze egy meccs, nem meccs, főleg, ha az Inter volt az ellenfeled. De ha csak a fele igaz annak a sztorinak, és Cuadrado tényleg meccsről meccsre meg fogja csillantani, miért repkedtek vele a 40-50 milliók vele kapcsolatban a nyáron, az már nagy előrelépés lesz a hazaiaknak. Bajuk azért van bőven, egy komplett támadószekciójuk sérült Rossi, Gomez és Marin személyében, így sokkal nagyobb szerep hárul Babacarra, mint ami egészséges lenne egy A-ligás klub esetében. Arról cikkeznek, hogy Montella átáll 4-3-1-2-re, feltolva Cuadradót a szenegáli esőtáncos mellé, Mati Fernandez pedig megmutathatja, mire képes trequartistában. Meglátjuk.

Úgy néz ki, szépen lassan összekapja magát a Lazio, és már ez eredményeiben is meg fog jelenni az a potenciál, amelynek alapján nagyon sokan közvetlenül a dobogó alá lőtték be a kékeket a szezon előtt. Ha jobban megnézzük ezt a két győzelmet, azért láthatjuk, hogy korai lenne még koccintani a Sasoknál, semmi sem garantálja, hogy most már egyenes utuk vezet egészen a dobogóig. Egyrészt, hiába ütötték ki végül a Palermót 4-0-ra, nagyon hümmögetős volt az első félidő, legutóbb a Sassol ellen pedig sokkal szorosabb meccset játszottak, mint amilyet lehetett volna. A védelembe visszatérhet Ciani, mert mindenki kidőlt előle, ő azért korántsem életbiztosítás.

És hogy mit várhatunk ettől a meccstől? Két fasza csapat találkozik, ők tényleg képesek szépen játszani. Nem tudom, hogy mennyi lesz a végeredmény, de Neto soha sem fog igent mondani a Juventusnak! Talán a hazaiak sztorija a hitelesebb.
Fiorentina 3-2 Lazio 

 

 Megint szív a Milan?

Mindenki látja Allegrit?

Nagy kérdés, hogy mire tudott menni a kéthetes szünet által adott lehetőséggel Pippo, mert munka bőven akadt volna ezzel a Milannal. A két újonc elleni pontvesztések rámutattak arra a tényre, hogy még mindig nagyon sebezhető a Rossoneri védekezése, még az olyan, jól behatárolható játékerejű ellenfelek ellen sem bírják a nyomást, mint az Empoli vagy a Cesena. Hiába a nagy szív, öt gólt csak nagyon kevés alkalommal fog lőni ez a csapat ebben a szezonban, a védekezés rendbetételét nem lehet elszabotálni. Vagy igen, de akkor marad a középmezőny. Muntarinál lehet, hogy elsült a kapanyél még a Chievo ellen, de csak Allahnak köszönheti, hogy nem értékesítették ziccereiket a csacsik az általa eladott labdákból. Egy szó, mint száz, nagyon fázós ez a túra, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy betömörülő ellenfél ellen -érthető okokból- elfogy a támadójáték is.

Mert a Hellas vissza fog állni keményen, ez nem lehet vitás. Mandorlini a nyilvánvaló minőségbeli visszaesés ellenére is képes tartani a szintet, még akkor is, ha ez azzal jár, hogy keze alatt formálódik a mezőny talán legunalmasabb csapata. Persze ez arrafelé senkit sem zavar, és nagyon büszkék a 6. helyükre meg a 11 pontjukra, teljes joggal. A Roma ellen egészen a hajráig tartották a 0-0-t, itt pedig még ellencsapásokra is lesz esélyük, hiszen a Milan védelmének Luca Toni még 2014 őszén is megoldhatatlan feladatot tud jelenteni olykor. Ezen a meccsen semmilyen eredmény sem lesz meglepetés, főleg úgy, hogy hiányozni fog a vendégektől de Jong, hogy legalább minimális tartást adjon a középpályának. Talán a pontosztozkodás a legvalószínűbb.
Hellas Verona 1-1 Milan

 

Cseréljétek vissza!

Elődöm az utódom

Ha Tomovic gólja után nem ment fel a pumpa Thorirnál, akkor soha nem fog, az Inter máris visszakapta a hetesét, csak két részletben. Nem hiszem, hogy akár hat forduló után is korai lenne kijelenteni, hogy Mazzarri nem képes rendet tenni a Meazzában. Én elhiszem, hogy elsősorban az érdekli az indonéziait, hogy eltüntesse az évről évre jelentkező megaveszteségeket, de ez mégiscsak egy futballklub, méghozzá nem is akármilyen. Nem tudom, hogy áll a jó öreg Marco a papírjaival, de azt hiszem, ő azon nagyon kevés emberek egyike, aki képes lehetne átadni ennek a keretnek, hogy mit is jelent az Inter.

Úgy tűnik, képes lesz felülkerekedni a krízisen a Napoli, egyre másra jönnek a kedvező eredmények, és ami legalább ennyire fontos, kezdenek formába lendülni a kulcsemberek, még ha módjával is. Higuain például még mindig nagyon életlen, sőt, kedvetlen is, Hamsík pedig sehol sincs korábbi önmagához képest, és Mertenstől sem emlékszem semmi jóra. Callejón viszont képes kihúzni a szarból a csapatot, azt hiszem, őt csak becsülni lehet, és talán Insignének is jót tett az előző fordulóban lőtt gólja. A védelemben Koulibaly egyre magabiztosabb, az újrafelfedezett Gargano pedig megoldást jelenthet a középpályára, sajnálhatják a déliek, hogy ő most nem lesz. Talán képes lesz Benítez tisztességes módon letudni minden valószínűség szerinti utolsó nápolyi szezonját.

A fekete-kékek miatt teljesen megjósolhatatlan a mérkőzés végkimenetele, simán benne van minden, attól függ, milyen lábbal kelnek fel. Én viszont a déliekre teszem a voksom, a Napoli hamar lőtávolba kerül a dobogóhoz.
Inter 1-2 Napoli

 

Pneumatic Section

Ezek is nagyon jó meccsek

Ezek is nagyon jó meccsek

Két ótvar formában lévő csapat találkozik vasárnap délután Bergamóban: az Atalanta és a Parma összesen kétszer nyert eddig a bajnokságban, de már kilenc ízben is vesztesként kényszerültek lekullogni a pályáról. Talán a hazaiak lesznek képesek először kitörni a rossz sorozatból, Donadoni pedig egyre nagyobb slamasztikában találja magát.
Atalanta 3-2 Parma

Még mindig nem látom a nagy tutit a Sampdoriában, úgy lapulnak a dobogó legalsó fokán, mint szar a fűben. Persze, ha ez lesz a helyzet a 20. forduló felé fordulva is, akkor majd legyártom a szükséges magyarázó elméletet utólag is. A Cagliarinak úgy kellett a szünet, mint egy falat kenyér, állítólag Zeman elcseszte a felkészülést, most viszont rendezhette a sorokat. Sikerült-e neki? Rajtam ne múljon.
Cagliari 3-1 Sampdoria

Kezd nagyon kellemetlen lenni a helyzet a Palermo számára: egyszerűen az istennek sem jön nekik össze az első győzelmük, sőt, most már kiütéses vereségeik is vannak. Barreto meg Belotti hiánya biztosan nem viszi őket előre, viszont ott lesz Munoz, hogy összefogja a horrorisztikus védekezést. Hét év után most nem lesz otthon Brienza a Renzo Barberában, lévén most már a Cesenát erősíti. Bisoli csapata az esélytelenek nyugalmával érkezett az A-ba, ahol végtelenül szívós munkával gyűjtögetik a pontokat. Ha most nem nyernek a hazaiak, akkor mikor?
Palermo 2-0 Cesena

Quagliarella vezetésével már nem is tűnik annyira borzalmasnak ez a Torino, még akkor is, ha a többi új igazolás eddig nem hozza a szintet. Glik és El Kaddouri érzékeny veszteségek lesznek Ventura számára, igaz, csapata erejét jól mutatja, hogy egy Nocerino még így sem tud bekerülni a kezdőbe. Respect, tényleg. Az Udinese a legutóbbi körben hiába izzadta ki a vezetést a Cesena ellenében, végül be kellett érniük egyetlen ponttal. Most viszont sokkal több területük lesz, ezt szeretni fogják.
Torino 0-2 Udinese

A forduló zárómérkőzésén hétfő este Genoában talán a hazaiak esélyesebbek valamivel, viszont az Empolinak lökést adhat első győzelmük megszerzése. Az előző körben a Genoa nyert meglepetésre idegenben, most a toszkánok fognak.
Genoa 0-1 Empoli

Heti körkérdésünk

http://www.dreamstime.com/stock-photos-question-marks-circle-d-large-blue-mark-middle-image30683133

 

Lesz-e edzőváltás a kör után?