Van is meglepetés, meg nincs is – Serie B, túl az ősz jelentős részén

A Serie B-t idén elég mostohán kezeljük, ha nem számítjuk Stefano tippjeit, akkor pontosan annyit foglalkoztunk velük, mint a harmadosztállyal, így most lássunk felettük is áttekintést, mert abból nem lehet baj, sőt, abból lehet a legkisebb baj.

Bár hivatalosan a nyolcadik forduló elhalasztott meccse volt, de gyakorlatilag a hétvége felvezetéseként az Entella még kedden 2-1-re legyőzte a Ternanát, ezzel pedig egész komoly távolságra kerültek már a kieső helyektől, dacára a tragikus kezdésnek. A vendégeknél Bozsinov gólt lőtt, ami önmagában sokat nem jelent, de tény. Az, hogy a bolgár teljesen átlagos Serie B-s csatárnak tűnik, már egyáltalán nem is meglepő.

Szintén meglepetésmentes végeredményt hozott a Spezia-Crotone, ahol az egyik fél tovább fényezi a szezonját, a másik pedig egyre biztosabban tart várt kiesése felé. A meccs legnagyobb izgalmát az jelentette, hogy vajon a Crotone szépítő góljának szerzője, Ciano, rokoni kapcsolatban áll-e az egykori külügyminiszterrel.

A hazai csapatok visszafogott diadalmenete Vicenzában sem tört meg, az újonnan kinevezett edző, Marino, végre győzelemnek örülhetett. 3 vereség után igazán rájuk fért.

Amilyen szépen kezdte friss feljutóként a bajnokságot a Perugia, megerősített kerettel és nagy tervekkel, annyira biztosan csúszott le az elmúlt hetekben, olyannyira, hogy még szombati győzelmet után sem áll rájátszást érő helyen. Egészen pontosan 6 meccs után tudtak újra nyerni, ehhez a korábban már tárgyalt, hétközi meccsétől fáradtabb Entella nyújtotta a segítséget.

Modenában láthatták a forduló első vendéggyőzelmét, pedig az Avellino vezetése után már-már úgy nézett ki, hogy egyenlíthet a Modena – 0-2-ről szépített Granoche, és nyomtak ezerrel -, de a gyors egymásutánban érkező két piros lap kicsit megzavarta a fejeket. Ezzel az Avellino négy mérkőzése veretlen és már negyedikek. Ráadásul megtudtuk, hogy Castaldo, az Avellino szombaton is duplázó és már 10 gólnál tartó csatára bolondja a kólának.

A Lanciano ennél is fontosabb három pontot szerzett, miután 1-0-ra megverték a Livornót, akik a nyugis és sikeres ősz után lassan ébredezhetnek, mert kezdenek a rájátszást érő helyekről is lecsúszni. Mi több, a Lancianót megverni a legnehezebb az egész bajnokságban, eddig mindössze egyszer kaptak ki.

Ha a Frosinone így folytatja, semmi sem lehetetlen számukra, mindenesetre vezetik a bajnokságot, az elmúlt két meccsükön 8 gólt szereztek, amivel múlt héten lemosták helyi riválisukat, a Latinát, most pedig a szicíliai Trapani bánta a jó formát. Érdemes lesz odafigyelni a németországi születésű csatárra, Davis Curiale-ra, aki egyrészt mesterhármast szerzett, másrészt ez a szezon még nagyban szólhat róla is.

A Cittadella idén olaszabb mindenkinél, sorozatban negyedik döntetlenjét játszotta a Latinával, aminek köszönhetően mindketten maradtak kimondottan szar helyzetükben.

A Serie B kiegyensúlyozatlanságába oltott kiegyensúlyozottságára jó példa a Catania, akik hónapokat szenvedtek egészen durva módon, de egy 3-4 hete tartó jó periódus elég volt ahhoz, hogy már csak 6 pont válassza el őket a play-off helyektől. Calaió gólját érdemes megnézni, szinte egy az egyben olyan volt, mint Moscardellié, csak egy osztállyal feljebb.

Senki sem tudja, hogy mi folyik a Bresciánál, de az egészen biztosnak tűnik, hogy ott egyhamar nemigen lesz más, csak a Serie B középmezőnyének a közepe. Amibe éppen bele is férnek az olyan érthetetlen vereségek, mint amit a Pescara mért rájuk, véget vetve egy hosszas nyeretlenségi sorozatnak.

Az emilia-romagnai derbit inkább a Carpi nem tudta megnyerni, mintsem a Bologna, de a 0-0 azt biztossá tette, hogy mindketten maradnak az élmezőnyben.

Ha már az előbb említettem, hogy senki sem tudja, mi folyik Bresciában, akkor ez a Barira hatványozottan igaz. Új vezetőséggel, látszólag megerősített kerettel tartanak ott, hogy sehol, tegnap éppen az a Ternana harcolta ki ellenük a győzelmet – 20 percet emberhátrányban töltve -, akik szeptember közepe óta képtelenek voltak meccset nyerni. Végig fölényben tolták a kakasok, helyzet követett helyzetet, de teljesen meddő volt a labdabirtoklás, egy igazán életerős vagy veszélyes lövést sem tudtak megereszteni. Sok minden lesz ebből, de feljutás nem – mondaná ezt egy átlagos bajnoksághoz szokott ember, de a Bari ilyen szörnyű szezon ellenére is csak 5 pontra van a rájátszástól. A Ternana ezzel a győzelemmel hosszú idő után nem kiesőhelyen zárta a soros fordulót.