Roma vagy Lazio? Lazio vagy Roma?

Vasárnap rendezik meg a római derbyt, ami ezúttal igazi rangadó is lehet, hiszen a két csapatot mindössze egy hely választja el egymástól a tabellán (igaz 9 pont is) és mindkét csapat jó formában van. Igaz a Rómánál kissé döcög a játék, de izomból behúzzák a meccseiket, a Lazionál pedig Felipe Anderson varázsol újabban. Ki lehet a derby győztese?
lazio_roma

Szokás mondani, hogy egy fővárosi rangadó előtt a taktika mit sem számít, a lényeg az, hogy hol isznak több vért. Mi most mégis megpróbáljuk összehasonlítani a két római csapatot és megjósolni, hogy mire számíthatunk.

Mind két oldalon sztenderd a felállás. 4-3-3. Még a taktika is nagyjából hasonló. Labdabirtoklási fölény, szélek megjátszása, felfutó szélsőhátvédek, labda biztos középpályások, gyors szélsők, labdaelvesztésnél azonnali visszatámadás és fent meghúzott les vonal. Mindkét csapat ugyanannyiszor próbálkozik egy meccsen kapura lövéssel (14.4), szinte ugyanannyit cseleznek (10.2 a Rómánál,  9.6 a Laziónál) pontosan ugyanannyi a blokkolt lövések száma (2.3) viszont a kékek szereznek több labdát (20.5, szemben a 16.5-el) igaz, ennek a fő oka az, hogy a Roma többet birtokolja a labdát és jobban megbecsüli azt (62%-os labdabirtoklás, 87%-os passzolási arány, ugyanezek a számok a Lazionál 53% és 80%).

Egyik csapat sem játszik igazán védekező futballt, kontrákra sem nagyon alapoznak (0 kontra gól a Romától, 2 a Laziotól), állított szituációkból jobb a Lazio (8 gól, a Romatól 5), viszont klasszikus akció gólt ugyanannyit szereztek 20-20. Tehát idén a Lazio támadásai az eredményesebbek (31 gól, a Románál 29) viszont a farkasok védekezése hatékonyabb (11 kapott gól, 19 ellenében).
Ha a támadások képeit nézzük, láthatjuk, hogy mindkét oldalon a jobboldal az erősebb, de a Lazionál kevésbé billen fel a pálya.
1

Mit jelenthez ez? Egyrészt a két csapat balhátvédjeinek fel kell kötniük a gatyát. Holebas és Radu a két balhátvéd, előttük a középpálya baloldalán Nainggolan és –Lulics vélhető hiányában- Onazi fog játszani. A Lazio jobboldalán alighanem Felipe Anderson, Parolo és Basta, a Rómánál Iturbe, Pjanic és Maicon fog rohamozni. Nagy kérdés, hogy Felipe Andersonnak mennyi teret adnak a Roma játékosai. Ha a brazil előtt lesz terület, az komoly gondot okozhat a farkasoknak, ha viszont le akarják őt védekezni, akkor Holebas kevésbé segítheti a támadásokat. Sokat eldönthet az is, hogy Radu vagy Holebasz fog-e ki jobb napot.

Mindketten a liga megbízhatóbb balhátvédjei közé tartoznak, igaz a támadásokat egyikük sem tudja igazán segíteni. A görögnek összesen egy gólja van, a románnak pedig egy gólpassza. Holebas egyébként több labdát szerez (2.8-1.3), de Radunak van több tisztázása (4.8-3.1), de a teljesítményük hasonlóan jó, és megbízható.
Radu a romanisták "kedvence"

De talán a kulcs a két középpálya lehet. Az adatokat még akkor néztük, mikor úgy tudtuk, hogy Lulics játszhat (néhány forrás szerint nem teljesen kizárt, hogy összedrótozzák).

Kezdjük a védekezéssel.

Biglia meccsenként 3.3 labdát szerez, 2.5 átadást fülel le, igaz 2.4 faultot is elkövet. 0.9 tisztázása van, 90 percenként.
Parolo 3,2 labdát szerez, 1.4 átadást fülel le és 2.3 szabálytalanságot követ el. 1.8 tisztázása van.
Lulics 2.4 labdát szerez, 1.3 átadást fülel le és 2.5 szabálytalanságot követ el. 1.6 tisztázása van.

Tehát a Lazio hármasa 8.9 labdaszerzést, 5.2 interceptiont és 7.2 szabálytalanságot követ el, emellé jön 4.3 tisztázás.

Nainggolan 2.6 labdaszerzés, 1.1 interception, 1.3 fault, 0.6 tisztázás
Pjanic 1.4 labdaszerzés, 1.7 interception, 1.6 fault, 0.5 tisztázás.
De Rossi 1 labdaszerzés, 2.5 interception, 1.4 fault, 1.5 tisztázás.

Ninja kulcs lehet.

Ninja kulcs lehet.

A Roma középpályásai meccsenként 5 labdát szereznek, 5.3 interceptiont érnek el és 4.3-szor szabálytalankodnak, illetve van 2.6 tisztázásuk.

Tehát védekezésben jobb a Lazio, igaz a Roma több támadást is vezet, szóval kevesebbet is védekeznek.. Viszont jóval többet szabálytalankodnak a Lazio középpályásai.

Támadásokat nézve.
Biglia 1 gól, 1 gólpassz, 1,2 kapura lövés, 1.1 kulcspassz.
Parolo 3 gól, 0 gólpassz, 1.9 kapura lövés, 1.1 kulcspassz.
Lulics 3 gól, 4 gólpassz, 1.2 kapura lövés, 1.4 kulcspassz.
7 gól, 5 gólpassz, 4.2 kapura lövés, 3.5 kulcspassz.

Nainggolan 3 gól, 1 gólpassz, 2 kapura lövés, 1 kulcspassz.
Pjanic 3 gól, 4 gólpassz, 1.3 kapura lövés, 2.1 kulcspassz.
De Rossi 1 gól, 0 gólpassz, 0.6 kapura lövés, 0.5 kulcspassz.
7 gól, 5 gólpassz, 3.9 kapura lövés, 3.6 kulcspassz.

Rendkívül hasonlóak a statisztikák.

Miben jobb a Roma?

Jóval labda biztosabbak, erősebb a védelmük és félelmetesen tudják lehozni a meccseiket 1-0-ra. 17 meccsen 11 gólt kapni, fantasztikus teljesítmény.

Miben jobb a Lazio?

Jobb formában vannak, a középpályájuk hatékonyan tud védekezni, valamint mostanában szinte bárkinek lőnek 2-3 gólt.

Hogy nyerhet a Roma?

Ha nem engedi, hogy Felipe Andersonnak (vagy Candrevanak) legyen tere és türelmesen fognak játszani, akkor nagy baj nem érheti őket. Ha az első gólt ők lövik, szinte biztos, hogy begyűjtik a három pontot.

Hogy nyerhet a Lazio?
Ha Pioli átadja a teret a Romának és kontrákra rendezkednek be, akkor elég, ha Anderson csak egyszer lép meg. A Lazio nem egy tipikus kontracsapat, de a Roma ellen kevésbé várható, hogy labdabirtoklási fölényt tudjanak kialakítani.

Mit várhatunk?

Valószínűleg a Románál lesz többet a labda, de könnyen lehet, hogy ez csak meddő mezőnyfölény lesz, a sasok, ha türelmesek lesznek, könnyen meglephetik az esélyesebb farkasokat. Könnyen el tudom képzelni, hogy egyetlen egy gól fog dönteni.