Harapjunk egy kis calciót! #18

Most aztán tényleg élesedik a scudettóért folyó harc! Igazi fasza forduló elé nézünk, a két bajnokaspiráns azzal a két csapattal kerül szembe, amelyek ebben a pillanatban egyértelműen jobbnak tűnnek a mezőny többi részénél. Sőt, a lehető legjobb párosításban, lévén kapni fogunk egy már százszor megénekelt fővárosi derby-t, és még egy klasszikus Észak-Dél párbajt is. A párosítás szépsége, hogy a farkasok diadala esetén a Juventus győzelmi kényszerben fog pályára lépni Nápolyban. Ilyet azért nem túl gyakran látni, na persze semmi garancia sincs rá, hogy valóban be fog következni. És ne felejtsük el, lesznek itt még ígéretes párosítások, essünk is neki hamar!

Matri te szemét!

Matri te szemét!

Szombat este indul a méta, 6-tól a Sassuolo az Udinese ellen gyűjtheti tovább a pontokat, 3/4 9-től pedig a Milan Torinóban borzolhatja tovább a kedélyeket. A vasárnapi ebédhez egy Inter-Genoa dukál, én biztos nem hagynám ki! 3-tól rengeteg meccs van: az Atalanta a Chievót fogadja, a Cagliari és a Cesena megmérkőzik a 18. helyért, megtudjuk, a Palermo Firenzében is képes lesz-e ötöt rúgni, a Parma a Hellasnak árulja el, blöffölt-e az előző körben, a Sampdoria az Empoli ellen állhat fel a padlóról, és még van pluszban egy Roma-Lazio is. Este meg Napoli-Juventus.

 

A szeretet derby-je

Itt tényleg rühellik a Juvét

Megnéztem mikor nyert utoljára a Juventus Nápolyban. Hát jó rég volt, egészen pontosan a 2000/2001-es szezon nyitófordulójában. Itt egy rövid videó az eseményről. Az a Roberto Stellone szerzett vezetést a hazaiaknak, aki most már 3. éve irányítja a Frosinone együttesét, azért ez nem semmi. Aztán Zidane álomlabdájából Kovacevic egyenlített, majd Del Piero zseniális jobbosa taccsra vágta a délieket. Érdekes, bizonyos szempontből nagyon hasonló volt akkor is a calcio. Például abban az évben is Juventus-Roma versenyfutás volt a scudettóért, a Juve pedig már akkor is keményen tolta Európában: az utolsó helyen sikerült kiesniük az első csoportkörben, túl kemény diónak bizonyult a Deportivo-Hamburg-Panathinaikos-trió. Másik oldalról meg nagyon más volt minden, példának okáért így nézett ki a tabella hátsó traktusa a záró 34. forduló után: 12. Udinese 38, 13-15. Lecce-Reggina-Verona 37, 16-17. Vicenza-Napoli 36. A Napoli tehát kiesett, olyan játékosokkal a soraiban, mint Jankulovski, Matuzalem, Amauri vagy Floro Flores. A bentmaradásért egyébként kétfelvonásos osztályozót játszott a Reggina és a Verona, előbbiek idegenben lőtt több góllal kerekedtek felül. Mekkorát szólna egy ilyen mostanában?

Egy szó, mint száz, nagyot szólna most egy hazai vereség. Az ezerarcú Napolin múlik szinte minden, ők azok, akik kiszámíthatatlan formában játszanak, nem a Juventus. Olvastam egy elemzést még akkor, amikor nagyon nem ment nekik, akkor az volt a konklúzió, hogy azért rosszak, mert a stílusuk olyan, amilyen. Aztán, amikor a Romát a földbe döngölték, akkor pont azért voltak olyan jók, mert olyan a stílusuk, amilyen. Konkrétan leoldották a római középpályát a védelemről  támadójátékosaik (elsősorban Insigne és Callejón) kiváló egyéni teljesítményeivel. De vajon képesek lesznek-e most ezt megismételni? Vagy azt a hervatag Napolit fogjuk látni, amely habkönnyen kapitulált a hervatag Milan ellenében?

A kulcs az egyéni teljesítményekben rejlik. Callejón jó formája adott, Mertensnek viszont elő kellene vennie valamit a tavalyiból, Hamsikra ez triplán igaz (neki inkább a tavalyelőttiből), Higuaín is inkább retrózzon, ha jót akar.

A Juventus egyértelműen visszaesett az őszi legjobbjához képest. Ennek lehet az oka a formaidőzítés, az is, hogy sok volt a maródi, de az is, hogy Allegri még annyit sem rotált, amennyit a sok sérült megengedett volna. Egyáltalán nem éreztem őket kedd este akkora fölényben a mérkőzés bármely szakaszában, mint mások, igaz, el kell mondani, Vidal csodálatos lefordulós gólpasszánál és Pogba szólójánál felvillant az az Olaszországban mindent elsöprő Juventus képe. Aztán gyorsan ki is aludt. Az utolsó tízperces védelmi tragikomédiához hasonlóra viszont a Conte-éra alatt én nem emlékszem.

Ha a Napoli támadószekciója hozza magát, akkor ki fog kapni a Juventus. Meglepődnék, ha Allegri össze tudná őket kapni pár nap alatt. Valószínűleg momentán annyit tud ez a csapat, amennyit kedden láttunk. Ki fog meglepődni a hazai győzelmen?
Napoli 3-1 Juventus

 

Derby della Capitale

Az ott Batigol

A párosítást marciab kolléga már felkonferálta, magam csak néhány szót tennék hozzá. A római derby műfajának azon szűk köréhez tartozik, amely rendszeresen rászolgál az őt körülvevő őrültnagy nyálcsorgatásra. Kiváló mérkőzések egész sorát tette le az asztalra a két csapat az elmúlt néhány évben. Mégis, hiába derby, különösebb meglepetést nem szokott hozni a végeredménye: sőt, általában hatékonyan tömöríti az egymás elleni a két csapat egész szezonját. Amikor tavaly hosszú idő után nyerni tudtak a farkasok, az egyszerre jelezte a Rudi Garcia-féle Roma felemelkedését és Petkovic szebb napokat látott gárdájának széthullását. Megfordítva, amikor oda-vissza verte a Lazio két évvel azelőtt a Romát, abban egyszerre volt benne Petkovic Laziójának napfényes korszaka, a Romának meg a zemanos útvesztése.

Azt hallom mindenfelé, hogy a Lazio jobb formában van. Lehet. Lehet, hogy Felipe Anderson félelmetes. Viszont számomra sokkal félelmetesebb az, ahogyan a Roma egymás után húzza be 1-0-ra a húzósabbnál húzósabb meccseit (Genoa, Udinese). Erre csak az igazán jó csapatok képesek. (Azért az megvolt, hogy Rudi Garcia szerint nem egyenlítik ki egymást a bírói tévedések? Erre meg: Milan, Udinese. Tessék.)

Sérült van szép számmal mind a két oldalon. Ha az előbb  az volt a konklúzió, hogy az szokott nyerni, akinek jobban ül a sztorija, akkor itt ezen a délutánon csak a Roma lehet a győztes. Előznek.
Roma 1-0 Lazio

 

Otthon, édes otthon

Mint a Beretta

Nagyon szimpatikusan nyilatkozott Cerci a mérkőzés apropóján, pontosan tisztában van ő vele, mennyi mindent jelentett neki a Torino a pályafutása szempontjából. Attól meg nagyvonalúan tekintsünk el, hogy ha igazak a híresztelések, akkor beletört a bicskája a spanyol nyelvbe olasz létére. A vitathatatlanul középcsapattá avanzsált Milan csak hozta a kötelezőt kedden, igaz, némelyek kiakadtak rajta. Sebaj, lesz még alkalom. De lehet benne reménykedni, hogy Galliani majd meglovagolja a rubelválságot.

A visszatérő Mexes és de Jong, de leginkább a padra lecsücsülő Essien javíthat valamit a rossoneri védekezésének hatékonyságán, azt viszont nem tudjuk, kezd-e majd Cerci. Egyébként ahhoz képest, hogy mennyire nincs játékban, egészen jól mozgott kedden.

Ami a Torinót illeti, még mindig jól állnak a tabellán, mindezt úgy, hogy mostanában megint alaposan visszavettek a tempóból. November óta összesen 5 gólt lőttek, abból 3 is Glik nevéhez fűződik,  ő itt a fő veszély, nem is Quagliarella.

Semmi sem lenne meglepetés, de ezt most behúzza a Milan.
Torino 1-2 Milan

 

Most akkor van pénz vagy nincs pénz?

Ha?

Sokáig úgy tűnt, hogy Thohirt nem igazán aggasztják a pályán történő dolgok, őt tényleg csak az foglalkoztatja, hogy valahogy eltüntesse a 100 millió eurót nyaldosó éves veszteséget, Mazzarri meg hadd bassza a rezet a nerazzurri szurkolók legnagyobb örömére. Most viszont ott tartunk, hogy úgy tűnik, előre akar menekülni, és ezért képes és hajlandó friss pénzt tenni a csapatba. Hozzá kell tenni, az, hogy valakinek 100 milliós a vesztesége, a legkevésbé sem jelenti azt, hogy 100 millió euró cash szívódott fel egy év alatt a klubszékház széfjeiből, de ebbe most ne menjünk bele. Az viszont mindenképpen kiemelendő, hogy Mancini gerincet imputált az Interbe, rövid idő alatt kétszer is fel tudtak állni egy alaposabb kupánbaszásból. Mennyire sok az a nyolc pont? Csak rajtuk múlik.

A Genoa hozza a magához képest felül teljesítő középcsapat karakterét, amelyből minden szezonra jut 1-2. Most épp ők (is) vannak a soron. Ha komolyan gondolják még a szezont a hazaiak, akkor ezt be kell húzniuk. Képesek lesznek rá.
Inter 2-0 Genoa

 

Van visszaút?

Andrea Costa az ász

Jó sokak szelvényét elintézhette a héten a Parma, ami önmagában még nem is lenne gond, a nagyobb fejtörőt az szolgáltatja, ez csak egy egyszeri kinyúlás volt-e a koporsójukból, vagy valamiféle jele annak, hogy maradni akarnak az A-ligában. Furcsa egy meccs lehetett, hiszen hiába fejezte be kilenc emberrel a mérkőzést a Fiorentina, még így is 70%-ot volt náluk a labda. A meccset nem láttam, interpretáció lehet több is. De várjuk meg inkább, milyen megvilágításba helyezi a keddet a vasárnap! Egy biztos, hatalmas sztori lenne, ha egy ilyen krízisből ki tudnának mászni, mindezt úgy, hogy nem rúgták ki Donadonit. Utóbbi egyébként erősítéseket kért az új tulajdonostól, és azt hiszem, Alvaro Gonzalez és Nocerino nem is lenne rossz kezdetnek.

A Hellas meg lapul szép csendben, mint szar a fűben. Van 18 pontjuk, amivel bőven a vonal fölött vannak, a gond csak az, hogy ebből 11 már október elején megvolt. Ezért gondolom azt, hogy érdekes lehet ez a párosítás. Ha jót akarnak maguknak Mandorliniék, akkor páros lábbal rugdossák vissza a Parmát a már megásott sírjukba, nehogy eszükbe jusson még egyszer kikalimpálni. Ez bizony kiesési derby. Az a poén, ha a Parma nyer.
Hellas 0-1 Parma

 

Pneumatic Section

Ezek is nagyon jó meccsek

Ezek is nagyon jó meccsek

Nem véletlenül mondhatta Montella, hogy Gomez eltévelyedett, Neto pedig megbízhatatlan. Ahogyan a Fiorentina is úgy globálisan. Palermóban folyik a bor, ömlenek a pontok, Zamparini pedig már hallja, hogy decsámpjááánsz. Akkor itt a közvetlen rivális, hajrá!
Fiorentina 0-2 Palermo

A Cagliari nagyon szar, szegény Zolát nagyon sajnáljuk. A Cesena -ha lehetséges- még szarabb. Életműdíj-alapon kiutalunk három pontot a hazaiaknak.
Cagliari 1-0 Cesena

A Sampdoria alaposan kapott a pofájára, de ez nem fogja a kedvüket szegni. Az Empoli személyében kiváló terápiás partnerre lelnek.
Sampdoria 2-1 Empoli

A Sassuolónak tök jól áll, ha elkezd futballozni, ellenben az Udinesének mindenhol jó a pont.
Sassuolo 1-1 Udinese

Az Atalantánál rájöttek, hogy kellenek a pontok. A Chievónál már rég rájöttek, hogy még bőven ráérnek a pontokkal.
Atalanta 2-0 Chievo

 

Heti körkérdésünk

http://www.dreamstime.com/stock-photos-question-marks-circle-d-large-blue-mark-middle-image30683133

 

Menthető a Parma?