Harapjunk egy kis calciót! #19

Az andante egy olyan fordulóval búcsúzik tőlünk, amely méltó lecsengése lehet az elmúlt körök rangadódömpingjének. Mindezt úgy, hogy egyre inkább kikristályosodnak az erőviszonyok, most már csak 2-3-szoros túljelentkezés van egy-egy értékesebb pozícióért, ami érezhetően tisztább képet nyújt az 1-2 hónappal ezelőtt tapasztalt káosznál. Nézzük csak sorban! A Juventus és a Roma elviekben csak kötelezően abszolválandó ellenfelekkel fog szembekerülni a következő hat fordulóban, hogy aztán március 2-án lejátsszák a “bajnoki döntőt.” A Napoli és Lazio éppen most fognak egymásnak feszülni, de közben nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az általuk kinézett pozícióra szemet vetett a kissé lemaradt Inter is, amelynek kapóra jöhet ez a forduló. A valószínűleg EL-t érő 6. hely sorsát illetően vakmerőség lenne jóslásokba bocsátkozni, ezt inkább meghagynám Mauri kollégának. Ami a hátsó traktust illeti, ha lesz olyan csapat, amely képes lesz komolyabb mozgásokat beindítani, az a Cagliari lesz, lévén a Parma nagy esélyt szalasztott el a múlt héten. Hajtás után csak a szokásos.

Matri te szemét!

Matri te szemét!

Erős lesz már a szombat este is: az Internek jó erőfelmérő lesz az Empoli, Palermóban pedig még a Roma sem mehet biztosra. A vasárnapi ebédhez Lazio-Napoli lesz a desszert, bolond, aki kihagyja. A 3 órás kezdőidőpont a tág értelemben vett középmezőny hívószava: a Milan az Atalantát fogadja, a Fiorentina a Chievóhoz utazik, a Genoa a Sassuolót látja vendégül, a Cagliari Udinében kap esélyt, a Cesena a Torino ellenében próbálkozhat. Este a Juventus a Hellast simázhatja le.

 

A hab megvan, már csak a cseresznye hiányzik a tetejéről

Simone Pepe majd’ 4 év után került be újra a kezdőbe

Visszanéztem, és bizony elég kevesen látták előre, hogy nyerni fog a Juventus Nápolyban. Mindamellett, hogy valahogy érzi az ember, hogy komolyan a megroggyanni látszó zebrák felé billent vissza az inga, fura mellékíze van a meccsnek. Ez annak köszönhető, hogy valahogyan nem jött át a képernyőn keresztül, hogy akkora hőstett lett volna megtörni az egy meccsen elvileg bombaerős hazaiak elleni bődületesen hosszú negatív sorozatot. Másrészről viszont, Pogba villanása ismét megmutatta, hogy mi képes különbséget jelenteni egy rangadón: ha valaki helyzet nélkül is képes gólt lőni. Ahogyan haladunk előre az időben, egyre fontosabb lesz, hogy kitartson a klasszis(gyanús) játékosok jó formája, amit alapvetően meg fog határozni Allegri hozzáállása a rotációhoz. A hétközi kupameccs is megmutatta, hogy a sokat szapult Giovinco nem szolgált rá a mellőzésére, Coman jegelése pedig sehogyan sem érthető. Ha így megy minden tovább, akkor egyrészt ki fognak égni a mostani stabil kezdők, másrészt azok, akiknek majd be kell állniuk helyettük, nem lesznek formában. Persze valamilyen szinten érthető Max sokak által helytelennek vélt erőforrás-menedzsmentje: a Cagliarinál nem volt nemzetközi terhelés, a Milannál pedig a MilanLab rotált helyette. Node a lényeg mégiscsak az, hogy fenemód ügyesen kivágta magát szorult helyzetéből a Juventus, most már csak le kell aratniuk a babérokat. Gyenge képhasonlattal élve: az öreg hölgy csodával határos módon felkapaszkodott az akácfára az őt üldöző farkasok elől, most már csak arra kell figyelnie, hogy le ne szédüljön onnan.

A Hellas nagyon keményen megkapta az adagját a hétközi kupameccsen, igaz, emiatt túl sokat nem bánkódhattak. A legfontosabb számukra a Parma múlt heti legyőzése volt, amellyel nehezen behozható előnyre tettek szert a 19. helyezettel szemben. Második szezonjukat is sikerrel abszolválhatják hát Verona kedvencei, a harmadik viszont szerintem nem lesz meg.

Caceres visszatérésével bővült a választék hátul, igaz, ki tudja, mennyire komoly Ogbonna sérülése. Mandorlini számára gondot okozhat a támadósor összeállítása, hiszen több liblingje is kidőlt ( Christodoulopoulos , Ionita, Gomez, Jankovic), de a helyükre lépők sokkal rosszabbak nem lehetnek, Saviola pedig még így sem kezdhet. Természetesen országos egyes a meccs, persze biztos jól fizetne a döntetlen, de hogy a viharba jöhetne össze?
Juventus 3-1 Hellas

 

Szigeti veszedelem

Valakinek megvan ez a meccs?

Értem, hogy városi rangadó, viszont van annál kedvezőbbnek tűnő alkalom az előzésre, mint a Juventus nápolyi túrára? Nemhogy nem előztek, még jobban leszakadtak… Csalódást hozott a Roma első félidei játéka, de az is, hogy 2-2 után nem volt erejük menni a győzelemért. De hát simán be lehet még hozni ezt a három pontot, főleg úgy, ha visszavágnak márciusban az őszi sérelmekért. Az azonban már most látszik a konstans magas hiányzó-állományból, a meccseken megmutatkozó elfogyó erőből, hogy egyszerre a bajnokságban és az EL-ben nem fog tudni nagyot alkotni a Roma. Rudi Garcia többször is leszögezte, hogy számára a scudetto a legfontosabb. De vajon fel fogja-e áldozni a kisebbik európai sorozatot, különösen úgy, hogy egészen reális esélyeik lennének a végső győzelemre? Nem is olyan távoli kérdés ez, mint tűnik, igaz, a mostani partijuk legalább annyira érdekes.

Palermóban mostanában minden rózsaszín, még úgy is, hogy megszakadt a múlt héten tiszteletet parancsoló veretlenségi sorozatuk. Persze nem akárhogy kaptak ki Firenzében, és a legfontosabb, hogy Dybalának nincs semmi baja, ott lehet most szombat este a kezdőben. A jó eséllyel nemzetközi szereplést érő 6. helytől karnyújtásnyira van a rosanero, frissen feljutott csapattól ez több mint, korrekt. Igaz, voltak még kiváló gárdák a Renzo Barberában nem is olyan régen, egészen addig, amíg össze nem omlott minden. Éppen ezért rémisztő olvasgatni, hogy éppen melyik kulcsjátékosukat vinné melyik nagyobb klub, még úgy is, hogy Zamparini nagyon erősen fogadkozik. Sőt, emiatt még jobban.

A Roma legnagyobb igazolása alighanem Strootman lesz, a derby második félidőjében jól lőtt, jól passzolt, jól szerelt a holland. És lesz még jobb is. Az Afrika Kupa és egyéb nyavalyák miatt ismét főni fog a feje Rudi Garciának, de azért sokan lennének a helyében. Iacchininek ezzel szemben se sérültje, se eltiltottja,egy halom játékost nem is nevezett a keretébe. Erősen kinézne egy iksz, de nem fog, mert annak csak a juventinók örülnének, ha öt pontra tudnák növelni előnyüket a tabellán. Lehet 1-0-ra nyerni Palermóban?
Palermo 0-1 Roma

 

Szegény Mancini sálját be fogja fogni a füst!

És még egyéb bonyodalmak is érhetik

Hatalmasat változott a hangulat az Inter háza táján: alig egy hónapja még masszív ravatalozás folyt, most meg óvatosan duhajkodnak, sőt, egyre többen beszélnek a BL-ről. Podolski klasszikus kukázás volt, Shaqiri megszerzése viszont azt az üzenetet közvetíti, hogy itt most akarnak valamit és nem öt év múlva. Kérdés, hoznak-e minőségi erősítést a védekezés megerősítésére is, mert ott bizony még vannak problémák. Sok gólt kap az Inter, ha ezt nem oldják meg, akkor nem lesz miről beszélni. Vagy Vidic tényleg feltámadt és majd megoldja? Milyen érdekes egyébként, hogy 2015-ben az a Roberto Mancini jelenti az Inter számára a szakmai előrelépést és a taktikai modernizációt, akitől hét éve pont azért köszöntek el, mert kevésnek bizonyult ebben a tekintetben.

Az Empoli tekintetében komoly bajban vagyok, mert jó régen nem láttam őket. Az eredményeik alapján úgy tűnik, hogy már csak fékezett habzással hozzák szezon eleji önmagukat. Noha még mindig dominálnak otthon a mezőnyben az olyan ellenfelek ellen, mint a Torino, a Hellas vagy az Atalanta, mindhárom mérkőzés 0-0 lett, ami elég gáz. Mégis, pont az Empoli az a csapat, amely odaverhet Mancini épülgető orrnehéz gárdájának. Juan Jesus lesz a legfontosabb hiányzó, bizarrnak tűnik az az Andreolli-Vidic páros. A meccs elején villámrajtot vesznek a hazaiak, de aztán elfáradnak, az Inter pedig hozza a szokásos comebackjét.
Empoli 2-2 Inter

 

Derby di Coccolino

Árnyalatok és szagok

Konteszt a harmadik helyért. A Lazio számára keveset ér egy félidei 2-0-ás vezetés, de legalább szórakoztató meccseket játszanak. Épp csak annyi a probléma, hogy a fő showmeister, Felipe Aderson kidőlt a sorból, ami elég nagy baj a lazieléknek, meg mindenkinek, mert élmény volt nézni a fazont. Ezen felül kiesett még De Vrij is a képletből, így Radu húzódhat be a védelem szívébe, aki biztosan nem gondolta volna gyerekkorában, hogy majd Canával fog belső védőt játszani egyszer. De hát így szép az élet. Pioli viharvert és amúgy is dekoncentrációra hajlamos csapatával előre akar menekülni (Candreva, Mauri, Keita és Karagyorgyevics egyszerre a pályán.) De mit fog szólni ehhez a Napoli?

A Napoli 2-0-ás hátrányból nem tud felállni. Nem azért mert nem tudna, hanem mert nincs hozzá elég tartásuk. Nagyon vártam, hogy jók lesznek a Juventus ellen, de csalódást okoztak. Miért pont a Lazio ellen kapnák össze magukat, ráadásul idegenben? Nem lenne sok alapja. A legvalószínűbb az, hogy a lelkes hazai rohamoknak köszönhetően hamar nyugvópontra kerül majd a mérkőzés.
Lazio 3-1 Napoli

 

Szépnek szép, de kár beleharapni

Így járt Pippo

Inzaghi számára az elmúlt három meccs legfontosabb tanulsága az lehetett, hogy nem éri meg ráülni az 1-0-ra, főleg, ha ad hoc védekezik a csapata. A Torino  annyiszor lőhetett kapura, mintha a saját primaverájuk ellen játszottak volna, ezt pedig semmilyen kiállítással nem lehet megmagyarázni. A Sassuolo ellen most kedden viszont nagyjából ugyanazt próbálta játszani a Milan egész meccsen, az eredménytől függetlenül. És láss csodát, most nem okozott megoldhatatlan problémát az ellenfél egyenlítése. Emellett egészen jól tolta Pazzini, több forrás szerint is felmerült, hogy Menez megy ki a szélre. Meglátjuk. Bonera újra a kezdőben, most éppen balhátvédet fog játszani.

Az Atalanta kis híján nyerni tudott Genovában a múlt héten, ami nem jelenti azt, hogy micsoda félelmetesek ezek a bergamóiak, sokkal inkább arról van szó, hogy ránéztek a tabellára, és nem tetszett nekik, amit láttak. Pontgyűjtő kampányba kezdenének? Miért is ne, nyertek már ők a San Siróban mostanában, de akkor leírom, hogy a Meazzában is, mert az interisták így szeretik. Totál esetleges a mérkőzés végkimenetele, az egyetlen biztos fogódzó, hogy mind a két csapat be fog találni.
Milan 2-2 Atalanta

 

Pneumatic Section

 

Ezek is nagyon jó meccsek

Ezek is nagyon jó meccsek

A Cesena félelmetes, hogy milyen szar. A Torino belőtte magát a múlt héten. Közben csöpög a vér a klaviatúrára az orromból. Tippmixes nyelven ez mit jelenthet? Mittomén.
Cesena 1-2 Torino

A Chievo megnyerte még egy hónapja a városi derby-t, úgyhogy elvan, mint a tejbetök. A Fiorentina most már szórakoztató, csak haladni nem halad.
Chievo 1-1 Fiorentina

A Genoa a kipukkadás szélére sodródott, az pedig külön szívás, hogy Perotti mellett De Maio sem lesz elérhető. A Sassuolo sosem lép két hosszút egymás után.
Genoa 1-1 Sassuolo

Cassano saját bevallása szerint azon a lehetetlen küldetésen dolgozik, hogy bentmaradjon a Parma.  A Sampdoria idegenben nem túl acélos, ezzel együtt meglepetés lenne, ha leesne valami a hazaiknak.
Parma 0-2 Sampdoria

Az Udinese továbbra is a semmi közepén lebeg, sehova nem tart a csapat. A Cagliari minimális életjelet adott magáról, de vajon képesek lesznek-e idegenben nyerni? Hogyne.
Udinese 0-1 Cagliari

 

Heti körkérdésünk

http://www.dreamstime.com/stock-photos-question-marks-circle-d-large-blue-mark-middle-image30683133

 

Hány százalékot adunk az Inter dobogójára a mercato függvényében?