Olasz fiatalok, szevasztok!

Olyan régen írtam már posztot, hogy elkezdeni se igazán tudom. Korábban a szuper titkos szerkesztőségünkben merült fel a téma, hogy tehetséges(nek tartott) fiatal olasz játékosok miért kis és középcsapatokban szenvednek. Avagy a Berardi-jelenség.

Sokak szerint van válságban az olasz foci (mondjuk, az idei év mást mutat) és az olasz válogatott is. Utóbbinál valóban vannak gondok, ahogy előbbinél is, igaz nem annyi, mint amennyire sokan gondolnak. Kevesebb a pénz a calcioban, drága, sztár játékosokra már nem sok helyen telik (szinte sehol) és a klubok hozzáállása csak lassan akar megváltozni, kevesen tudnak alkalmazkodni a jelenlegi helyzethez.

article-2538262-1A9A521500000578-844_634x428

A gond, hogy sok csapat inkább igazol öregecskedő vagy éppen gyenge (rossz esetben a kettő együtt jár) légióst, minthogy fiatal olasz játékosokhoz nyúljon. Miközben az idén 11 gólt és 8 gólpasszt jegyző, még mindig csak 20 éves Berardi a Sassuoloban „rohad” addig a Rómánál Doumbia, a Milánnál Cerci, az Internél Podolski érkezett télen. A három játékos eddig fele annyi gólt szerzett, mint Berardi, jelentősen nagyobb fizetésért cserébe. Ráadásul Berardinak ez már a második kiváló szezonja (nincs a futballnak olyan mutatója, amiben ne lenne magasan jobb Zazanál!) mégis az említett csapatok inkább a kiégett, magas fizetésű ám meglehetősen gyenge játékosokat igazolták inkább le.

Persze nem Berardi az egyetlen példa. Ott van például Darmian, aki szintén évek óta a Torinoban játszik, pedig sok „nagy” szélsővédő problémáit tudná megoldani. A Roma védelmének közepén hol Astori, hol Yanga Mbiwa játszik – sokszor- katasztrofálisan, miközben a saját nevelésű Romagnoli kölcsönben van, és nem lennénk meglepve, ha jövőre sem a fővárosban játszana. A példákat órákig lehetne sorolni, mikor egy jó, fiatal olasz játékos nem kapja meg a bizalmat a nagyobb csapatoknál, pedig egyértelműen látszik, hogy semmivel sem lennének rosszabb játékosok, mint akik a „helyükön” játszanak. Miért?

463496458

Az elsőként emlegetni szokott ok egy bullshit. Miszerint az olasz játékosok drágák. A Napoli 11 millió euróért szerezte meg Gabbiandinit, a Berardi-Darmian-Romagnoli trió pedig együtt nem keres annyit, mint amennyit mi viszünk haza egy-egy megírt cikk után.

A másik ok. Igazából nem tudom. Nem értem, hogy miért nem lehetne megadni az esélyt az olasz fiataloknak. A ligába már nem Veronok, Sevchenkok, Crespok játszanak, akiket tényleg lehetetlen volt kiszorítani. A légiósok többsége egyszerűen gyenge. A fiataloknak pedig csak a lehetőség kellene. Vajon mekkora kockázat lett volna a Roma vagy az Inter számára, ha télen Doumbia vagy Podolski helyére Berardit igazolták volna le? Vagy a Lazio tavaly télen mit láthatott Helder Postigaba, korábban Sahaban? A zebráknál korábban bárki megoldást látott Anelkaban, vagy Lord Bendtnerben? Amíg ezek a kiöregedett, kiégett vagy éppen soha fel sem lobbant játékosok játszottak a nagy csapatokban, hány és hány tehetséges olasz játékos tűnhetett el a süllyesztőben? Valószínűleg rengeteg. Olasz klubvezetők, ébresztő!