Ilyen volt. Jó volt? Milyen lesz?

Serie A 14-15

Egy ideje tartogatom már ezt a posztot, mivel még át akartam mazsolázni, mit is kaptunk (vagy inkább nem kaptunk?) ebben a szezonban, mire érdemes emlékezni, és mit érdemes várni. Túl nagy változás nem történt a tavalyi csomaghoz képest, bár annyi nálam mindenképpen, hogy ez a szezon jobban tetszett a ’13/14-es kiírásnál, holott a frissen magunk mögött hagyottról is azt gondolom, a közvetlen élmezőny (és persze a többiek is) még mindig inkább abban volt jobb, hogyan múlja alul egymást, mint abban, amiben kellett volna – de még így is csak módjával harapok.

JuventusA hölgy évről évre egyre csak öregebb, de a dominanciája nem kopik, mindegy is, ki a partner. Idén Allegri vitte táncba, és vezetésével igazi csábító signorina lett a torinói csapat, mivel többnyire mindenki fejet hajtott nekik. Ültek a változtatások, bejöttek az új vételek, Lord Padoin hírneve is csak fényesebb lett, és olyanra is sor került, amire embermlékezet óta nem – a Coppa Italiát is sikerült elvenniük a többiektől. Egy „gyengeség” továbbra is maradt a bajnoknál, de ezt nem kell akadékoskodásnak venni, csak érdekesség, hogy a légi harcokban nem lett érezhetően ütősebb a Juve. Bár globális szinten érdeksség, hogy (a topligákból merítve) a meccsenkénti megnyert fejpárbajok számát tekintve Európában a legjobb 20 csapat között szinte csak németek vannak, a 20 legrosszabb pedig szinte kizárólag Serie A tag.

Hogy közben beesett egy BL-menetelés? Emeljük kalapunkat, kellett már ez, az elért BL-magasság pedig megérdemelt volt.
Real-Juve 2015Az Allegri-Conte vonalról órákat és ódákat zengtünk már, ahogyan pedzegettük (távozása okán) Tevez szerepét is. Ez a vonal egyelőre úgy tűnik, továbbra is ékesen ragyog majd, Apacsostól vagy anélkül, Pogbával vagy más valakivel, de a feltételek adottak, hogy jövőre is megegyék a kishalakat.

1535477_570912992997759_1195911107_n

De akkor talán nagyobb kérdés lesz az elsőség, mert idén nem volt az (17 pontot verni a másodikra – akárcsak tavaly – szép dolog, a többieket pedig nem is lehet említeni).

Juve-Roma 3-2, 2014.10.5. Rocchi bíró...Hónapokig a fogadólét non plus ultráját jelentette a Roma, amikor zsinórban úgy tolt le 18 bajnokit a csapat, hogy abból csak kétszer jutott el 2 gólig, különben mardt a gólínség. Sőt, csak két csapat (a Chievo és a Sampdoria) játszott kevesebb olyan meccset, amely 2,5-nél több gólt hozott. Biztosan joggal lehet azt emlegetni, hogy Garcia alól bőszen fogytak az emberek, a Roma kerete a szezonban tükrözött egy miniatűr D-Day helyzetet, de nálam az a kép ugrik be, hogy a Mister produktuma erősen hajazott arra a szürkeségre, ami őt még a Lille-nél jellemezte az utolsó időkben. Mindent egybevetve a Farkasok joggal kerültek a dobogó közepére, mert kegyetlen nehéz volt őket megverni, és ez bizony még mindig fontos tudomány. Emiatt azt is elbírták Tottiék, hogy 7 csapat is több gólt lőtt náluk, viszont csak a Juve kapott kevesebbet.

PES

A túlzottan is döcögősre sikeredett tavaszt viszont úgy zárták le, ahogyan az meg van írva, édes volt az évzáró, hasonló szájízzel lehet várni a nyári adásvételt.

Otthon hatszor kikapni? A hazai tabellán a legjobb 13 együttesből egyedül a Lazio követte el ezt a bravúrt, sokba is került. Illetve még csak azt lehet kijelenteni, hogy majdnem, hisz a pótselejtezős ellenfelek kiléte komolyabb gondot okoz, mint Candreva passzolási hajlandósága.

Mexes-Mauri-Lazio-Milan-3-a-1-gola-collo-619x376

A szezonra visszatérve, a Laziót ugyan olykor elkapták, de egérúton mindig elslisszoltak a fővárosiak, mivel a játék többnyire okos volt, Pioli jól muzsikált, keze alatt pedig olyan játék állt össze, amely alkalmanként még proaktív focira is elég volt a szép játékon túl, az utolsó 15 percben pedig a Lazio lőtte a legtöbb gólt (18-at, a második egyébként a Fior és Napoli 15-tel). A Sasokat viszont ne nyálazzuk körbe a végtelenségig, jövőre nehezebb lesz, a szkeptikusság mezejére lépve pedig itt-ott bizony egy Petkovic-hatástól is tartok – de nem az öltöző /irányítás elvesztését illetően, inkább csak az ellaposodás tekintetében. Egyébként az 5 csúcsligában csak 11 csapat kapart össze több sárgát, mint a Lazio, pedig igazi favágókból és darabos védőkből is kevesebb működött, mint a korábbi évek csapataiban. Ami viszont még sajgó fájdalommal töltött el, a pontrúgásoknál a Lazio egy, a pihéitől megfosztott fiókára hasonlított.

A Fiorentinát nem nagyon tudom hova tenni, hiszen a szezon egészére jutott néhány olyan időszak náluk, amelyek olyan eredményekkel szolgálnak, amelyek nagyobb szemöldökráncolást váltottak ki belőlem, mint Gomez kapu előtti töketlenkedései. Montella gondjai azért Salah érkezésével valamelyest enyhültek, ezzel is bizonyítva, csak középpályával a fasorban sem lehet tanyázni. Cuadrado távozása mondjuk pont rosszatt tett a ligának, de talán a fáraó érkezése tompított a rongylábú kolumbiai hagyta űrön.
11025769_680597778733402_1746476256459589687_n
Ezen a vonalon egyébként emlék marad számomra, hogy Montella télen megszellőztette, ha el merik adni a cselgépet, ő is távozik – legalább nem télen tette. Lett belőle egy jó kis EL-tavasz, ez a beszéd, így kell ezt. Jövőre viszont, tartok tőle, össze fog esni a csapat.

Hiába volt otthon jó a Napoli, ha idegenben a középmezőnyben érezte jól magát a csapat. Benitez ettől függetlenül a végén a szezon egyik legjobb meccsén még mennybe mehetett volna (az elkövetkező 1 évéből legalább ez az egy sikerélménye lett volna), de mit csinálj akkor, ha a gólgyárosod a lehető legrosszabbkor telepakolja maga alatt a liberót, vagy egy mezőnymunkásod agya kikapcsol?

When you are feeling utter disappointmentMindenesetre a hatékonyság egész szezonban döcögött, pedig a top 5 bajnokságból nézve is csak 5 csapat kínálta meg többször meccsenkét az ellen kapuját, mint a nápolyiak, de ha az éremnek ezt az oldalát gondként hozom fel, akkor nem tudom, mit mondjak a védekezésre – pláne úgy, hogy Benitezt nem a szeleburdi hozzáállása miatt szerettem meg, igaz, élvezettel nézheti mindenki, mekkorát fog perecelni Madridban.
Költött pénz 2005-től 2015 májusig

Költött milliókkal nem áll rosszul a Vezúv oldala

A Genoa-Sampdoria duó a jól megszokott szívósságán túl most komolyat készült villantani, de emögött mintha nem lett volna mindig megdönthetetlen tartalom, vagy csak kevesen voltak olyan jók, hogy egy langyos középszert elintézzenek – ez így sok csapat legyűréséhez és maguk mögött tartásához mégis elég volt.

1381b16d875d6150ee1f005424e2d64e

Akadtak meglepő teljesítmények, pl. idegenben a Genoa (a Roma és a Lazio mellett) csak 3 alkalommal mardt gólképtelen, ez a legjobb szám a vonatkozó staisztikában, az utolsó negyedórában a Genoa kapta a legkevesebb gólt (4), ill. a 10 vagy annál több gólt szerző játékosok közül egyedül Klose váltotta jobb százalékban gólra a helyzeteit, mint Falqué – a Samp ellenben nem is adott 10+ gólos játékost, bár Gabbiadini baljában ott volt a lehetőség.

2015-5-FALQUE

Európai szemmel nézve is csak a Bayern, Barca, PSG és a MU tett le a gyepre nagyobb labdabirtoklást, mint az Inter, de a hatékonyság itt is csak ritkán látott vendég volt, hisz a csizmában ők küldték kapun kívülre a legtöbb lövést. Az új vételek nem nagyon jöttek be, és akkor még finoman fogalmaztam, viszont a következő hetek piacolási lázát befolyásolhatja, mennyire szórakozzák el egyik legnagyobb tehetségüket – Kovacic lábában több fantázia van, mint Hernanes lehetőségeiben.

Inter ripVegyük úgy, hogy Mancini elkezdett valamit, ami majd jövőre hozhatja meg a gyümölcsét – a csapatba tolt összegek és az edző személyével érkező befolyás miatt –, mert idén ez a fiatalítunk, újítunk, vagy mindegy mit, csak csináljunk valamit projekt megdöglött. De van mire emlékezni, hisz az Inter volt idén az egyetlen csapat, amelyik a két meccsből egyszer sem tudta megveni a Parmát.

ku-xlarge

De azért Mancini bajnokesélyes csapatot szellőztetett meg előttünk…

Milan 2014-15Amennyiben az Inter megdöglött, akkor hasonló idők jártak a Milan otthonában is, vagy még rosszabbak – az ikonok leépítése se semmi. Ha kerek egészet kapva három felé lehetne osztani a fordulók számát, akkor a Milan 1-x-2-es mérlege is ugyanannyit mutana – nagyon nem méltó ez.
getA már-már megszokott low-budget-megoldásokkal továbbra sem lenne kiút ebből a körforgásból, az eddigi évek legalábbis nem engednek sok jóra következtetni. Na de majd talán most, új pénzekkel a zsebben – csak ne késsenek le minden kiszemeltet! A városi testvérhez hasonlóan fogjuk fel úgy, hogy egy évvel közelebb vagyunk a feltámadáshoz. Hogy ez milyen játékosállománnyal fog összejönni, és főleg mikor, a következő hetekben már halványan sejthetjük.

Inzaghi-Galliani

A rosanerók játékát olykor öröm volt nézni, de ha nem lett volna Dybala és Vazquez, ez a csapat most talán a másodosztályra készülne. Zamparinitől nem emlékszem a rá jellemző megnyilvánulásokra, max egyre, mikor kiadta az ukázt, hogy szerinte milyen hadrendben kellene az edzőnek a Palermót irányítania.

2015-5-Dybala

A presidente egy vagon pénzt énekelt ki Dybalaért még úgy is, hogy tudta mindenki, a gyerek elvágyódik – de ebből ne várjunk rögtön BL-esélyes csapatot, a rosszul megfontolt piacolás már többször húzott magára rózsaszín mezt az elmúlt években.

A Torino, Sassuolo és a Hellas a nagy bödös szürkeségével nem tetszett, max a bikák szívóssága tudott itt-ott lenyűgözni, de azt meg kell adni, hogy a Sassuolóra minden éven van miért emlékezni – a 7-0-ás nyelestojás idén is beakadt nekik (egy ilyen duplázásra mi lehetett az oddsz?).

Joey-ChandlerEgy párhuzamos világban a Chievo talán már évek óta kiesett, vagy már a harmadosztályt tapossa, itt viszont nemhogy nem akar elmúlni, lazán csókoltatnak minden hatert, hisz megtehetik. Pofátlanul kevés rúgott góllal (ezek közül mindössze 1 volt 11-es) is olyan simán tartották magukat Középföldén, hogy az valamilyen díjért kiált, ugyanakkor a védekezésüket egy EL-ért menő topcsapat is megirigyelhetné – idegenben 7 meccsen maradt szűz a kapujuk, és erre úgy tekintsünk elismerő bólintással, hogy ennél többre csak a regnáló bajnok volt képes (9). Ha nem égszínkék vér csörgedezne ereimben, kacérkodnék a szamarakkal.

Hogy az Empoli 650 éves csatársora jövőre mire lesz képes a sikerdző és Valdifiori távozása után (ő küldte a legtöbb pontos szögletet az egész mezőnyben), jó kérdés. Mondanám, hogy kiesnek, mint a szél, de olyanok jönnek a B-ből, akik ezzel még vitatkozhatnak, viszont az idei hozzáállásukat átmenthetnék, és akkor nincs baj. Különben jellemzi őket, hogy a szezon érdemi részéig (másfél hónappal a finito előtt) úgy jutottak el, hogy csak egyszer kaptak háromnál több gólt (de hármat is csak egyszer!) – akkor épp egy Cagliari szabott rájuk egy 4-0-ás zakót, jók az ilyen forgatókönyvek, talán valamelyik sárga szindikátus gépeli le őket.

Az Udinesét legszívesebben a C-ig zavarnám már vissza, ha nem adnának Di Natale és Allan-szerű játékosokat – ha utóbbit nem viszi el a piac, akkor mindenki hülye! Különben az év nyilatkozata díját északra küldjük, mert az udinei vezetés kilőtte a nyilatkozatot, hogy nincs semmi gond, bíznak az edzőben, Strama irányítja őket jövőre is – alig két napra rá kivágták mint a macskát sz.rás után, így megy ez.

Az Atalanta (és a komisz) egész éven semmit nem csinált, de Denis nélkül is kitartottak, de Reja érkezésével biztosra lehetett venni, hogy semmi gondjuk nem lesz a kieséssel, a keményvonalas digó egy ikszre mindig jó, az Empoli után az Atalanta lett a döntelenkirály.

friday_gifdump_595_11

Ha x év múlva ránézünk a ’14/15-ös táblázatra, talán azt konstatáljuk majd, hogy a túlélést-még éppen kiesést garantáló 1-1 helyért bizony nagy csata ment. De nem ment, hisz csak a végére lett 3 közte, a Cagliari egész szezonban komolytalan volt. Sőt, már évek óta az, a kiesés több mint megérdemelt! De még itt is akadt 1-2 érdekesség, számomra pl. az egyik ilyen, ahogy ősszel Milánóban gerincre fektették az Intert.
Inter-Cagliari - a szárdok Zeman vezetésével, 1-4, 2014.9.28.

Mosolyogva gondolunk vissza Zemanra

A Cesena a jöttünk, láttunk, visszamennénk szlogennel élt, majd halt el, ahogy az a nagykönyv szerint várható volt. Pedig jöttek tőlük olyan szimpatikus bölcseletek is, mint hogy elég lesz minden meccset lehozniuk döntetlenre, és kész is a jövő évi A-tagság. De nem, sem Almeida érkezése, sem Rodriguez góljai nem segítettek.

Parma

Ha már alsóház, nagyjából tavaly ilyenkor mér arról ment a huzavona, hogy indulhat-e az EL-ben a Parma, erre nem hogy ez nem jött össze, de már a szezon elején megcsapta őket a kiesés szele. Könny csordul az arcokon, remegő állakkal vesszük tudomásul, valami véget ért, valami fáj. Unokáink talán még láthatják őket a legjobbak között.