Not today

Na ők nem lesznek ott

Hehe. Ha német szurkoló lennék, biztos úgy mennék neki a meccsnek ahogy az elmúlt években ezeknek mindig: nekünk van a jobb csapatunk, most végre igazán összeállt, az olaszok most gyengébbek, most majd más lesz. Dehogy lesz más. Mind tudjuk, mi fog történni. Az van, hogy a futball egyik legjobb, legszebb ténye hogy a német válogatott még soha nem verte meg az olaszt (tétmeccsen, nyilván), és úgy őszintén, el tudja bárki képzelni, hogy ez pont ma fog először megtörténni?

Na, így indítanánk a posztot, ha legalább csak nagyjából a legjobb olasz játékosok játszhatnának. Marchisio, Montolivo, Verratti, Candreva és valószínűleg De Rossi sem lesz ott, és főleg utóbbi elvesztése rettenetesen fájó. A Corriere és a Tuttosport is Sturarót várja helyette a kezdőbe, a Gazetta azt írja hogy tegnap már edzett, nem bicegett, és akár meg is lehetne kockáztatni. Hát az van, hogy De Rossi messze a csapat legfontosabb játékosa, nélküle még a legoptimistább megközelítésből is bravúr lenne ezt megnyerni.

Viszont távol álljon tőlünk hogy előre magyarázzuk a vereséget, benito is megmondta hogy a szimpatikus vesztes olaszul kurvaanyádat, nyilván meg sem fordul ilyesmi senki fejében. Tovább után megnézzük hogy mire lesz szükség a németek ellen.De Rossira muszáj még visszatérni, mert alapvető fontosságú a jelenléte. Nem csak védekezésben egy állat, hanem általában a játék szervezésében, ő tartja egyben a csapatot, és a labdakihozatalokban is fontos. Nem véletlen hogy akárhányszor bejött helyette Motta, egyből szétesett a középpálya és be lettünk szorítva. Szóval nélküle teljesen más meccs lesz, és nagyon, nagyon reméljük hogy valahogy össze tudja kaparni magát és legalább valamennyit játszik. Ha megsérül és utána a franciák elvernek minket, az se baj. Ha az egész védelem besárgul és kihagyja az elődöntőt (azért külön okos dolog volt egy 3-5-2-höz 4 belső védőt kivinni, Zaza helyet Astori fájt volna?). Csak ez legyen meg.

És meg is lehet. Nyilván, el kell ismerni hogy egyénileg jobb a német csapat, nincs annyi hiányzójuk, és nagyon egyben vannak. A fogadóirodáknál 3.95-ot fizet az olasz győzelem, de ez persze kit érdekel, Wales meg 4 fölött volt tegnap, és mind tudtuk hogy ők fognak nyerni.  Ha van De Rossi, ez az olasz középpálya még Marchisio és Verratti nélkül is rettentő erős, a belga csapatban is voltak olyan jók a játékosok mint itt, a spanyoloknál meg még jobbak. Mégis, nagyon fegyelmezett védekezéssel, sok futással, a középpálya túltöltésével mindenkit meg lehet fojtani, a németeket is.Valami olyasmit tudok elképzelni, hogy a 3-5-2 gyenge pontjára direkt rájátszva Conte a szélek felé tereli a játékot, hadd ívelgessenek Gomezre. Az is, és a befelé cselezgetés is reménytelen, a BBC valóban világklasszis, és minél többször tudjuk az ő és a német támadók egyéni párharcaira redukálni a játékot, annál jobb. A baj akkor lehet, ha a középpályán túl hatékonyan tudnak átmenni, a kapuhoz túl közel tudnak felállni, és Özilnek van ideje.

Ha De Rossi van, akkor ezt teljesen reálisan el tudjuk kerülni, ha nincs akkor Sturarón a világ szeme, a lelkét is ki kell majd hajtania. Ahogy az eddig is volt, bizonyára Éder és Pellé is mélyen hátra fognak jönni, ami most különösen fontos lesz, mert Kroos nagyon fontos eleme a németek labdakihozatalának, és ha úgy ki tudjuk őt kapcsolni mint Busquets-et korábban, akkor nagyjából ugyanannyira ki tudjuk herélni a támadójátékukat. És egyre több lesz az olyan, hogy Draxler egyedül megpróbálja kicselezni Barzaglit, sok sikert hozzá.

A támadójáték eddig is kifejezetten ügyes volt, Giaccherini és Pellé is meglepően kreatívak, De Sciglio és Florenzi veszélyesek, Éder pedig… Éder. Rá egy kicsit kitérnék, nem a legnépszerűbb játékos, nem követeli a nép a kezdőbe olyan hevesen mint Tottit a Roma-ultrák, de én személyesen nagyon kedvelem a játékát. Az a fajta játékos akin azonnal látszik hogy gondolkozik és lát a pályán, minden labdaérintésében van ötlet és koncepció, és ennél fogva bármikor ott van benne a veszély. Tud Pellének fejjel lekészíteni (tök komolyan!), tud cselezni, lőni, pontosan passzolni, és nagyon rendben van hogy kezdő.

Összefoglalva, elvileg abszolút lehetséges hogy megint megverjük a németeket, az összes elem megvan, mindent meg tud csinálni a csapat, de most mindent jobban kell mint eddig bármikor. De ezzel együtt is szögezzük le hogy bravúr lenne, ezek nem a fáradt unott spanyolok. Ha lesz De Rossi akkor teljesíthető bravúr, ha nem, akkor hőstett. De vannak hősök a csapatban, és Contében minden meccs után egyre jobban és jobban bízunk, meg tudja csinálni. És eddig mindig keveset vártunk ezen az Eb-n, és a csapat minden alkalommal túlteljesített.

Forza!

És tényleg, el kéne verni a kötschögöket. Egy jobb, igazságosabb és legfőképpen szórakoztatóbb hely az a világ ahol ők sosem tudnak minket megverni. Ha pedig ezt De Rossi (és a többi sérült) nélkül, egy Parolo-Sturaro-Giaccherini középpályával is elérjük, akkor érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy valami örökletes felsőbbrendűség lehet a háttérben.