Szar a bajnokság, így könnyű, köcsögök

Nézem a Facebookon a nehézkesen beinduló polémiát a témáról és nem tudok másra gondolni, csak arra, hogy a hiteltelen faszméregetés kategóriájába tartozik egyfelől a Juventus összehasonlítása a korábbi idők korszakos csapataival és vice versa, másfelől unos-untalan és aztán még egyszer felemlegetni azt, hogy igen, igen, de a mezőny, az hát eléggé fos.
Mindkettő olyan értelmetlen kategória, amivel ennek ellenére sajnos már túl sokszor is foglalkoztunk, de éppen ezért most még egy kört szánok a kérdésre, hogy a következő x alkalommal csak Ctrl C – Ctrl V legyen a megoldás a linket illetően.

Nyilvánvalóan voltak már korszakos csapatai a Serie A-nak, számos. Ott egy kibaszott jó Pro Vercelli, nem sokkal előttük a félszigetet krikettre is oktató Genoa, a Grande Torino már sokkal többeknek ismerős, legalábbis említés szintjén, az elmúlt 30 évben pedig már elég komoly többség tudna a saját élményeire is hagyatkozni. A ’80-as évek végén beinduló Milan, mondjuk.
Éppen ezért teljes zsákutca azt kutatni, hogy a fentiekhez képest mennyire jó a Juventus. Egyszerűen csak kurva jó. Az összehasonlítás minden alkalommal teljesen fals, mert teszem azt a korában kitűnő Pro Vercellit ma egy futottak még kategóriás Primavera-csapat az első 15 percben szétfutná, aztán fizikumból megoldva a meccset, kétszámjegyű különbséggel verné le.

Ezeknek az összehasonlításoknak gyakorlatilag semmilyen értelmük sincsen.

Úgyszintén a másik, mostanság jobban meglovagolt kérdés, a mezőny problémája. Ezt általában klubjukban csalódott szurkolók szokták bedobni, persze nem kizárólagosan, de nagyrészt. Gyerekek, a mezőnnyel semmi gond sincs. Ezt milánói csapatok drukkereiként nehéz lehet feldolgozni, de ettől még igaz.

Adott egy olyan Napoli, ami manapság olyan pénzből gazdálkodik, mint történetének jelentős részében összesen nem. Ott a Roma, ahol a kezdeti balfaszságok után összeállt a pénz és a szakmaiság kettőse, és őszintén szólva furán figyelem azokat, akik szerint nem remek a keretük. Kukucskál egy ehhez képest aprópénzből tákolt, de azért átlagosan minden második szezonjában csudásakat is mutatni képes Lazio – szintén messze-messze komolyabb teljesítménnyel, mint az elmúlt 100 év átlaga -, aztán nem feledkezhetünk el olyan színfoltokról, mint az egész meghatározó Torino vagy a kora tavasszal ébredt és ezért elfelejtett, de még mindig korrekt keretű Fiorentina.

Igen, a Milan meg az Inter szarok, de ez újabban kinek meglepetés? Hovatovább ez a tendencia az elmúlt évtizedben. Nem egy kifutott, szar évről van szó, hanem gyakorlatról. Miközben kurva sok pénz csücsül a mindkét klubot tulajdonló távol-keleti palotákban, ami egyébként baromi szar fejlemény, mármint a tulajdonosok kiléte, de arról majd beszélünk máskor. Ki tartott fegyvert bármelyik stáb fejéhez, hogy K-dog-szerű hulladékokat vegyenek vagyonokért, akinek még a fikciós névrokona is több emlékezetes jelenethez jutott a walkerek között, mint ő a pályákon?
Rendszeresen abba a hibába esünk, hogy nem a realitásokat nézzük, hanem a név patináját. Persze, hosszútávon jó esély van mindkét milánói klub felemelkedésére. A brand adott, pénz is van, nem fog ez így menni a végtelenségig. De önmagában a tény, hogy ezek a csapatok történelmük egy kevéssé fényes szakaszát élik, nem jelenti azt, hogy a bajnokság is szar.

Különösen azért nem, mert egy bajnokság mindig egységnyi élcsapatot tud eltartani. Most nem arról van szó, hogy kettővel kevesebb lett, hanem mások töltik be ezt a funkciót a milánóiak helyett: a Roma és a Napoli. Ezen nem puffogni kell, csak elfogadni. Már hallom az ellenérvet, igen, anno az Udinesében is Zico játszott. Ja, sőt, annak idején 6 csatár is a pályán volt. Minden változik.

A Serie A teljesen rendben van, a Juventus önjogán emelkedik ki.

 • Kiss Tamás

  Egyetértek a számok sajnos nem hazudnak…a hasonlitasoknak meg kb annyi köze van egymáshoz mikor Törpét hasonlítják Zseléhez…..

 • Asidotus

  Szerintem mind a kettőben van igazság.
  Ez egy tényleg jó Juventus.
  Másrészt viszont, szerintem az olasz bajnokság tényleg volt már jobb. Évek óta van, hogy kiesik a BL-pótselejtezőn a harmadik. Az EL-ben sem tolonganak a döntőhöz közeli eredmények.
  És a sztárjátékosok sem a SerieA-ban tolják, innen legfeljebb eligazolnak.

  • popp

   Idén azért Kassai sporinak elég jelentős része volt abban, hogy a Roma nem jutott sokáig az el-ben.

   • a_fater

    Kassai és stábja elérte, hogy Magyarország érdemi befolyással bírjon az EL és a BL kimenetelére is, ami azért nem semmi, mégsem tudunk örülni neki!

   • Asidotus

    A Romának semeddig sem kellett volna jutnia az EL-ben, nekik a Porto helyén kellett volna menniük a BL-ben.
    Az az én bajom (úgy kell nekem), hogy én akkor kapcsolódtam be komolyan a nemzetközi fociba, amikor 2000. októberben indult a sport1, azzal a szezonnal, aminek a végén a Roma lett a bajnok, világsztár játékosokkal.

    • popp

     azt a porto párharcot csúnyán elbasztuk. saját fasz ságunkból 180-bó 100 percet emberhátrányban fociztunk, de egyenlő létszámban lefociztuk őket a prtói meccs első félidejében. A Roma egy kicsit több rutinnal a nemzetközi mezőnyben sem lesz elveszve.

     • nemvoktrendi

      Na ja, ott gyönyörűen leszerepeltünk, Emerson, Vermaelen, De Rossi, a keret minden szinten képviseltette magát a kudarcban. Az ifjú tehetség, a messziről jött sztárjátékos és az ikonikus kapitány, mind belesz@rtak a ventilátorba. 🙁

 • a_fater

  A Serie A presztízsének viszont mégiscsak jót tenne, ha BL-t nyerne a Juve, meg az is, ha ez Európa-ligában is ott lennének a legjobbak között az olasz csapatok. Ezzel nem kisebbítem a Juventus érdemeit, inkább azt mondom, a mezőnyben van még tartalék.

  Volt, amikor a BL-ben a két milánói csapat játszott egymással elődöntőt, hogy eldöntse, ki álljon ki a Juve elleni BL-döntőre. Azt ellenben nem látom, hogy akár az AS Roma, akár a Napoli arra a szintre jutna, hogy egy BL-elődöntőben esélyesként lépjenek pályára.

  Ellenben nem gondolom, hogy a dolgok (beleértve a gazdaság alakulásától függő és nem függő folyamatokat is) csak egy irányba mennek, hiszek a ciklikusságban, így úgy vélem, hogy nemzetközi szinten nem csak volt, hanem lesz is idő, amikor az olasz liga a mostaninál meghatározóbb tud lenni nemzetközi szinten.

 • RQ17

  Az oké hogy egy bajnokság adott számú meghatározó csapatot tud eltartani, de jó lenne ezt a számot 3 fölé gyúrni, főleg úgy, hogy nemsokára megint 4 csapat mehet a BL-be.

 • rencidavid

  Hát pedig nagyon is látszik, hogy gyenge a bajnokság. Az említett csapatok (Roma, Napoli) a nemzetközi porondon évről évre
  leszerepelnek, míg korábban azért volt mindig 2-3 csapat amelyik menetelt.

  • popp

   A Roma azért nyert 4-0-ra egy spanyol élcsapat otthonában és a Lyon ellen is Kassai kellett hozzá, hogy bukjunk. Mindenesetre egy szabályos gólt és legalább egy tiszta tizit jogosan kérünk számon rajta. Hogy Napoli kikap a Real ellen, az nem olyan nagy égés, főleg, hogy a csoportot megnyerték. Akár a Roma, akár a Napoli érhet el jó eredményt a nemzetközi porondon a közeljövőben. Aztán egyik csapat elleni meccseken sem volt olyan hú de domináns a Juve.

 • WoolwichSpuds

  Hát ez eleg meglepo cikk volt.
  Azt mondani, hogy a vilag egykori legerosebb bajnoksagaval nincs baj, amikor egyetlenegy komolyanveheto klub van… hat kemeny.
  A roma es a napoli komolyanvehetetlenek barmilyen europai trofea szempontjabol, a Roma jatekosai levitezlett, topklubokban nem kello arcok, es elvileg ez a 2. legjobb olasz klub.
  Salah fel evet birta a chelseaben, Dzeko szezonokon keresztul padozott a cityben, scsesnyt (és vermaelent) meg kirugta az arsenal. Ezekkel 2. helyen lehet lenni? Egy patinas Serie A-ban? Es erre mondjuk, hogy nincs baj vele? Nena. A Serie A katasztrofalis godorben van. Ha a Juventus nem tartana a frontot, valsagrol lehetne beszelni.

  • popp

   nem vagyok benne biztos, hogy City jobb, mint a Roma, sőt. Radja Nainggolan pedig a világ egyik legjobb középpályása.

 • Asidotus

  Két dolog hiányzik nagyon:
  1. az olasz milliárdosok, akik tolják a pénzt a fociba
  2. a tehetséges olasz focisták tömege.
  Amikor a Juventus és a Milan egymással játszotta a BL-döntőt, hány olasz szerepelt a két csapatban? 6-6 olasz lépett a kezdőben a pályára, és még 3 csereként. Az a generáció világbajnok is lett. Ma hol van ilyen olasz játékosállomány?

 • nemvoktrendi

  Igen, sajnos ez a mostani Serie A sok szempontból csak a névrokona korábbi önmagának. Egy kivétel van, a Juve, az én őszinte bánatomra, mert ugyebár Roma szurkolóként ez nekem nem okozhat túl sok örömöt.

  A legnagyobb gond az anyagi források viszonylagos hiánya, az olasz gazdaság sem a régi és a hagyományos mecenatúra, ami az olasz klubokat jellemezte, már nem olyan versenyképes nemzetközi szinten. Nincsenek olyan olasz milliárdos befektetők, mint a feltörekvő Berlusconi a fénykorában, vagy a Moratti féle kőolaj finomító dinasztia, akik képesek, vagy hajlandók voltak bárkit túlfizetni. Régen egy Parma is simán túllicitálta akár a Real Madridot is, ma már egy Stoke City is megvehet szinte bárkit Olaszországban.

  De jellemző, hogy nem a problémák megoldására törekednek, nincsenek átfogó strukturális változások, hogy létrehozzanak egy anyagilag fenntarthatóbb sikeres modellt. Inkább gazdagabb mecénásokat kerestek külföldön, akik további pénzeket tudnak belepumpálni ugyanabba a régi rendszerbe. Amerikaiak Rómában, kínaiak Milánóban, kanadaiak Bolognában… Éljen a globalizáció!

  Klub szinten látszik némi fejlődés, pontosabban az intézmények rábíztak mindent a klubokra, oldják meg ők a gondjaikat. Ebben is a szokásos Juve jár az élen, a folyamatos szakmai növekedéssel, a saját tulajdonú stadionnal, a globális marketingre tett kísérletekkel… És még ott sem megy simán minden, tudjátok, hogy miért hívják még mindig Juventus Stadiumnak a stadiont? Mert a cég, amelyik megvette a naming rights-ot a a Juvétól, még mindig nem talált egy kielégítő szponzort! A francia cégnek, amelyik 2011-ben megvette a jogokat a Juvetól, már csak 2023-ig van ideje értékesíteni a stadion nevét és lassan elmondhatják magukról, hogy azért fizettek 75 millió eurót, hogy “Juvetnusnak” hívják a Juve stadionját, ami konkrétan nevetséges.

  • popp

   na és a szuper marketingű pl mennyit ér a nemzetközi porondon. Az sem volt normális, hogy a Parma rálicitált a Realra. Szerintem azért el van túlozva a calcio válsága, a túl erős 80-as és 90-es évek miatt.

   • nemvoktrendi

    Mondjuk a Parmával pont a legrosszabb példát hoztam fel, ott annyi pénzt loptak a Parmalat részvényesektől, hogy azóta is ülnek.

    Nem tudom, talán tényleg nem a nézőszám, vagy televíziós jogdíjak alapján kéne megítélni egy bajnokság sikerességét. De ez a leépülés akkor sem vezet semmi jóra.

 • Davide08

  Igazából szerintem a fanyalgás fő oka az európai kupákban nyújtott gyászos teljesítmény mindkét fél részéről. A Roma a BL-be se jutott be, a Napoli meg mondjuk tisztesen helyt áll a Real ellen. A bajnokság tényleg kezd egyre feljebb és feljebb emelkedni, ebben pedig a külföldi tőke csak javítani fog. A két milánói balfasznál meg már évek óta a 90-es évek végi és a kétezres évek elejét nyögik és nem a féktelen költekezés és a pénz hiányra gondolok, hanem az ebből adódó szakmaiság hiányára. De ez mindenkinek nyilván való évek óta.

  A Juventus meg bármennyire is fáj ez nekem hatalmasat lépett az elmúlt 2-3 évben. Sikerült megerősíteni az anyagi hátteret, voltak is potenciális játékosok a nyári nagyobb bevételekre. Nagyon okosan használták a pénzeket a fejlődésre. Úgy gondolom, hogy a Real után a Jeventusnak van a legerősebb kerete. Az Internél talán a nyáron végre a szakmai stáb is megerősödik, Sabatini elég jó név, de az öltözőben is hatalmas problémák vannak az edző kérdésen felül is.

 • HBD72

  A milan kezd alakulni, idén azért már bele fognak köpni a levesbe szerintem.